Μενού Ροή
Γιατί οι Αυστραλοί προβληματίζονται για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Αν και πάνω από 1 στα 3 σπίτια της Αυστραλίας έχουν φωτοβολταϊκά στη στέγη, η αγορά αντιμετωπίζει «συμπίεση κερδών» που προκαλείται από τη μείωση των τιμών χονδρικής και την επιβράδυνση των ρυθμών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ηλιακής ενέργειας SunWiz.

Ο ιδρυτής της Sunwiz, Warwick Johnston, δήλωσε ότι η επιβράδυνση δεν αντανακλάται ακόμη στον όγκο των εγκαταστάσεων σε ταράτσες – με το σύνολο από έτος έως σήμερα να αυξάνεται κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – αλλά αντανακλάται ξεκάθαρα σε ορισμένα άλλα στοιχεία της εταιρείας.

Τα δεδομένα δείχνουν μια κάμψη στον όγκο του μολύβδου, στις πωλήσεις και στα ποσοστά μετατροπής μολύβδου. Οι όγκοι μολύβδου τον Απρίλιο του 2024 ήταν 10% υψηλότεροι από τον ίδιο μήνα πριν από δύο χρόνια – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι προτάσεις και οι πωλήσεις έχουν πτωτική τάση από τον Ιούνιο του 2023, ενώ το ποσοστό μετατροπής έχει πέσει στο 1,5% κάτω από το όριο του Απριλίου 2022 και έχει δεν έχει σταματήσει η "βουτιά" ακόμα. Αυτό συνέπεσε με μια πτώση στη χονδρική τιμή των πάνελ στην Αυστραλία από 0,40 $ στα μέσα του 2022 σε 0,30 τώρα.

«Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού είναι μια συμπίεση κερδών», σχολίασε ο Johnston. «Οι τιμές μπορεί να πέσουν, αλλά αν αυξηθούν οι όγκοι, τα έσοδα μπορούν να παραμείνουν τα ίδια. Για ένα χρονικό διάστημα το 2023 αυτό ίσχυε στο μέτωπο χονδρικής, αλλά οι όγκοι του πρώτου τριμήνου έχουν μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι χονδρέμποροι έχουν λιγότερα έσοδα».

Παρά την πτώση των τιμών των πάνελ, ο Johnston τόνισε ότι και στη λιανική αισθάνονται τη συμπίεση με την επιβράδυνση των ρυθμών εγκατάστασης που συμπίπτουν με την αύξηση των τιμών των μετατροπέων και οι πελάτες που ξοδεύουν λιγότερα χρήματα ανά εγκατάσταση στην ταράτσα.

«Για πολύ καιρό, έχουμε δει τυπικούς πελάτες να πληρώνουν 9.000 AUD για ένα ηλιακό σύστημα στην ταράτσα», είπε, σημειώνοντας ότι καθώς οι τιμές των πάνελ μειώνονταν, οι καταναλωτές συνέχισαν να επενδύουν παρόμοια ποσά, επιλέγοντας μεγαλύτερα συστήματα με το μέσο μέγεθος συστήματος να αυξάνεται σε σχεδόν 10,5 kW τον τελευταίο μήνα του 2023. «Καθώς οι τιμές έπεφταν, τα μεγέθη του συστήματος αυξάνονταν με τους πελάτες να ξοδεύουν βασικά τα ίδια, αλλά τώρα, εργάζεστε σκληρά για το ίδιο χρηματικό ποσό. Τώρα βλέπουμε πραγματικά ανθρώπους να αρχίζουν να ξοδεύουν λιγότερα».

Η SunWiz τονίζει ότι η πτώση στα ποσοστά εγκατάστασης συνέπεσε με την αύξηση των γενικών εξόδων που σχετίζονται με το αυξανόμενο κόστος εργασίας. Η αύξηση των εγκαταστάσεων οικιακών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών αποτελεί μαξιλαράκι ασφαλείας για την λιανική.

Ένα ρεκόρ 57.000 οικιακών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, με συνδυασμένη χωρητικότητα 656 MWh, εγκαταστάθηκαν σε σπίτια της Αυστραλίας το 2023 , αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αναλογία των εγκαταστάσεων μπαταριών προς τις ηλιακές εγκαταστάσεις αυξήθηκε επίσης το 2023, σκαρφαλώνοντας στο 17% με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας εγκατεστημένο για κάθε έξι φωτοβολταϊκά συστήματα στον τελευταίο όροφο, αύξηση 15% σε σχέση με το 2022.

Παρά το ρεκόρ κυκλοφορίας των μπαταριών για οικιακή χρήση, ο Johnston δήλωσε ότι αναμένει πως η αγορά θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στο άμεσο μέλλον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας