Μενού Ροή
Αγγλία: Kαταγράφηκαν περίπου 4.500 θάνατοι που συνδέονται με υψηλές θερμοκρασίες το 2022, έτος με ρεκόρ ζέστης

Σε 4.507 υπολογίζονται οι θάνατοι που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες το 2022 στην Αγγλία, σύμφωνα με επίσημη μελέτη για την θνησιμότητα που συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και επισημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για αύξηση στους θανάτους που συνδέονται με την ζέστη.

Η Βρετανία κατέγραψε την πιο ζεστή της ημέρα τον Ιούλιο του 2022, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου εν μέσω κύματος καύσωνα σε όλη την Ευρώπη.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι η μελέτη της έφερε στο φως "κάποιες ενδείξεις ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια", αλλά χαρακτήρισε τα στοιχεία πειραματικά και συνέστησε προσοχή για τις συγκρίσεις από έτος σε έτος.

"Οποιαδήποτε αλλαγή του κλίματος προς πιο ακραίες θερμοκρασίες θα οδηγούσε πιθανόν σε αύξηση των αποδιδόμενων (σε αυτή) θανάτους", τονίζει η ONS.

Οι 10 πιο ζεστές χρονιές που έχει ζήσει ποτέ η Βρετανία καταγράφηκαν όλες αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office.

Η ONS σημείωσε ότι την περίοδο των 35 ετών από το 1988 ως το 2022 υπολογίζεται ότι 51.670 θάνατοι στην Αγγλία συνδέονταν με το 5% των πιο ζεστών ημερών και 199.298 με το 5% των πιο κρύων ημερών.

Ο υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας εντοπίστηκε στο Λονδίνο όταν οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν πάνω από τους 29 βαθμούς Κελσίου και ο κίνδυνος θανάτου ήταν τρεις φορές υψηλότερος από τότε που οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 22 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την ONS.

Οι θερμοκρασίες στη Βρετανία το φετινό καλοκαίρι δεν κατέρριψαν τα ρεκόρ του 2022, αλλά νωρίτερα αυτόν τον μήνα η χώρα βίωσε κύμα καύσωνα κατά το οποίο καταγράφηκαν για επτά συναπτές ημέρες θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά σε μήνα Σεπτέμβριο στη χώρα. Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, το καλοκαίρι του 2023 ήταν το όγδοο πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας