Μενού Ροή
Πλαστικά: Το μήνυμα στις Βρυξέλλες για την “απενοχοποίηση” τους - Η νέα μονάδα της MEGAPLAST

Μήνυμα λογικής” με στόχο όσους χαράσσουν πολιτικές στις Βρυξέλλες στέλνει η εγχώρια βιομηχανία πλαστικών.

Με αιχμή τις αποφάσεις για πράσινη μετάβαση και απανθρακοποίηση της οικονομίας που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, κορυφαίες βιομηχανίες, ενός κλάδου με έντονη εξωστρέφεια και υψηλό δείκτη καινοτομίας σημειώνουν, ότι θα πρέπει να μην “ενοχοποιείται τυφλά το πλαστικό” αλλά να αξιοποιηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις πρακτικές ανακύκλωσης και την κατασκευή πολυμερών υλικών για να αρθούν τόσο απαγορεύσεις και “πέναλτι” στη χρήση, όσο και να προωθηθούν ορθές πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρεται, ότι πλέον κολοσσοί όπως η DOW ή εταιρείες ορυκτών καυσίμων επενδύουν μεγάλα ποσά σε μονάδες παραγωγής πολυμερών μέσα από σύνθετες διαδικασίες αξιοποίησης ακόμη και αποβλήτων τροφίμων. Για αυτό τονίζεται θα πρέπει να “ακούσουν” οι Βρυξέλλες τα μηνύματα αυτά, αλλά και να δουν τι πραγματικά έχει μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα και τι όχι, για να διαμορφώσουν κανόνες για την “ευθύνη παραγωγού”, το “μενού” των υλικών προς χρήση, τις ”ρήτρες” για αξιοποίηση ή μη ανακυκλωμένου πλαστικού σε συσκευασίες κτλ.

Ο Σύνδεσμος

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) Βασίλης Γούναρης, τα μέλη του Συνδέσμου εργάζονται ήδη για να επιτευχθούν αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι προσφέροντας καινοτόμες εφαρμογές και υλικά, καθώς και νέες τεχνολογίες που μειώνουν αποφασιστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, η βιομηχανία πλαστικών, όπως λεχει αναφέρει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, βελτιώνει ήδη την ενεργειακή απόδοσή της και εντείνει τις προσπάθειές της για περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη διαδικασία παραγωγής.

Άλλωστε, όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη της εταιρείας McKinsey, τα πλαστικά «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου». Σύμφωνα με τη μελέτη, στις περισσότερες εφαρμογές τα πλαστικά έχουν χαμηλότερη συνολική συνεισφορά σε αέρια του θερμοκηπίου συγκριτικά με τα εναλλακτικά υλικά, ενώ η εξοικονόμηση κυμαίνεται από 10% έως 90%, εάν ληφθεί υπόψη τόσο ο κύκλος ζωής του προϊόντος όσο και ο αντίκτυπος της χρήσης.

Ο ΣΕΒ

Όπως, χαρακτηριστικά, τονίζει, μάλιστα, και ο ΣΕΒ, σε έκθεσή του με τίτλο «Πρόοδος και προκλήσεις στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που γράφτηκε στο πλαίσιο των δράσεων του για την προστασία του περιβάλλοντος,”σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο οι πολιτικές για το κλίμα να συνοδεύονται από αναλυτική αξιολόγηση κόστους, οφέλους και επιπτώσεων στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Βασικό ζητούμενο είναι η στάθμιση των περιβαλλοντικών στόχων με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και με το κόστος για την κοινωνία.”

Κατά την τρέχουσα περίοδο, αναφέρει ο ΣΕΒ, “η αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικών της Ευρώπης για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δημιουργεί μια σειρά κρίσιμων προκλήσεων. Μεταξύ αυτών, το πακέτο μέτρων Fit for 55 και ειδικότερα η αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) και η πρόταση εφαρμογής του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα, αποτελούν επιλογές που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι απώλειας της ανταγωνιστικότητας. Στη βάση αυτή, οι επιλογές που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων εντός και εκτός Ευρώπης, ενώ ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τις εξαγωγές.”

Παράλληλα αναφέρει ότι “η πρακτική εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας παραμένει σημαντική πρόκληση σε κρίσιμους τομείς, όπως της διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης και του βαθμού κυκλικότητας στη χρήση υλικών. H κυκλική χρήση υλικών ανήλθε σε 5,4% το 2020 (από 2,4% το 2016), όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 12,8%. To ΒΙΑΝ προτείνει τη σύσταση Παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της πορείας μετάβασης και τον έγκαιρο εντοπισμό αδυναμιών και καθυστερήσεων”.

Το μήνυμα της MEGAPLAST

Στο φόντο αυτό κατά τα εγκαίνια, την Παρασκευή 18/11, της νέας βιομηχανικής μονάδας της εταιρείας MEGAPLAST, κορυφαίου κατασκευαστή παγκοσμίως στον τομέα της εύκαμπτης συσκευασίας, παρουσία πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου (παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Θήβας κ. Γιώργος Αναστασίου, ο ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης κ.ά.) ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MEGAPLAST κ. Χάρης Καββαδίας τόνισε ότι υπάρχει μια στρέβλωση, ειδικά στις Βρυξέλλες, για το τι έχει υψηλό και τι χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα στην κατασκευή υλικών και δη συσκευασίας στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε η απαίτηση, με βάση τους νέους κανονισμούς για χρήση ανακυκλωμένου υλικού π.χ. στα προϊόντα που η MEGAPLAST κατασκευάζει, δηλαδή, τα Fiber Film, φέρνει περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από όσες “γεννά” η πατενταρισμένη διαδικασία παραγωγής που ήδη εφαρμόζει η εταιρεία του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χάρης Καββαδίας το Fiber Film της MEGAPLAST χρησιμοποιεί σημαντικά μειωμένες ποσότητες “παρθένας πρώτης” ύλης πλαστικού, κάτι που απομειώνει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου, λόγω των ευρεσιτεχνιών που έχει αναπτύξει η εταιρεία, ενώ δημιουργεί σημαντικές “πράσινές” υπεραξίες σε όλη την αλυσίδα που μετέχει, ως υλικό συσκευασίας, προστατεύοντας με αποτελεσματικό τρόπο προϊόντα κατά τις μεταφορές. Αποφεύγονται, δηλαδή, απώλειες, καταστροφές που εν τέλει, εισφέρουν σε οικονομίες κλίμακας και βέβαια απομειώσεις του ανθρακικού αποτυπώματος παραγωγικών διαδικασιών. Να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της MEGAPLAST τα χρησιμοποιούν διεθνείς κολοσσοί, που επιδιώκουν το “πρασίνισμα” της παραγωγής τους, όπως οι μεγαλύτερες εταιρείες αναψυκτικών, ποτών και τροφίμων, όπως η Coca Cola HBC, η Nestle και δεκάδες άλλες, αλλά και εσχάτως μπαίνει δυναμικά, με το Eco Fiber Film και την νέα σειρά προϊόντων Fiber 4 Silage στην συσκευασία ζωοτροφών όπως τριφύλλι κτλ.

Με βάση, όσα τόνισε ο κ. Καββαδίας, η υποχρέωση που έχει η εταιρεία για χρήση 30% ανακυκλωμένου πλαστικού υποβαθμίζει το προϊόν, δημιουργεί κόστη και βέβαια εκπομπές από τις μεταφορές του προς ανακύκλωση υλικού, που τελικά δημιουργούν αρνητικό ισοζύγιο συγκριτικά με το εάν χρησιμοποιείτο ακραιφνώς “παρθένο πλαστικό”. Σημειώνει, δε, ότι οι εύκαμπτες συσκευασίες που παράγει μπορούν να ανακυκλωθούν σε ποσοστό 100% αλλά για άλλες χρήσεις. Άλλωστε, όλες οι μονάδες της εταιρείας έχουν σχετικές υποδομές για ανακύκλωση. Αποδίδει, δε, τις αποφάσεις των Βρυξελλών σε αγκυλώσεις ή σε δράσεις ομάδων συμφερόντων που προωθούν συμφέροντα συγκεκριμένων λομπι. Συμπληρώνει, δε, σε σχέση γενικά με το πλαστικό, ότι καθώς είναι ένα ελαφρύ υλικό, με δυνατότητα ανακύκλωσης, ανθεκτικότητα και υψηλό δείκτη καινοτομίας κατά την παραγωγή, με τη σωστή αλυσίδα ανάκτησης και κυκλικής χρήσης, έχει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλα υλικά συσκευασιών ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η νέα επένδυση

Να σημειωθεί ότι η  δημιουργία της Μονάδας στη Θήβα αποτέλεσε μέρος του επενδυτικού προγράμματος ύψους 23 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η MEGAPLAST την τελευταία τριετία και έρχεται να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα. Η νέα μονάδα φιλοξενείται σε συνολική έκταση 72.000 τ.μ. και η στεγασμένη επιφάνεια της φτάνει τα 9.100 τ.μ. Η ανέγερση της μονάδας ολοκληρώθηκε σε ένα έτος και αναμένεται να απασχολήσει 70 άτομα προσωπικό.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MEGAPLAST κ. Χάρης Καββαδίας, η δημιουργία της νέας Μονάδας είναι μέρος της στρατηγικής επιλογής της διοίκησης του Ομίλου να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα, αλλάζοντας το αρχικό πλάνο ανάπτυξης της στο εξωτερικό καθώς εκτίμησε το αισθητά βελτιωμένο επενδυτικό και οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών στη χώρα.

«Εδώ και πάνω από 25 χρόνια η MEGAPLAST καταγράφει μία δυναμική πορεία στην αγορά υλικών εύκαμπτης συσκευασίας, διαθέτοντας διεθνώς υψηλής τεχνογνωσίας, καινοτόμα και αειφόρα προϊόντα, ως αποτέλεσμα της συνεχούς έρευνας και ανάπτυξης και του εξωστρεφούς εμπορικού προφίλ της. Εξάγουμε το 95% της παραγωγής μας, διαθέτοντας ανά τον κόσμο τα προϊόντα μας τα οποία παράγονται  στη μονάδα μας στην Κρήτη, από όπου και ξεκίνησε η εταιρεία, και πλέον και στη νέα βιομηχανική υποδομή μας εδώ στη Θήβα», τόνισε ο κ. Καββαδίας.

Αναφερόμενος στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της MEGAPLAST πρόσθεσε: «Σχεδιάζουμε καινοτόμα προϊόντα, που αναπτύσσονται ενδοεπιχειρησιακά με δική μας τεχνολογία, πιστοποιημένα με διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας,  προσφέροντας υψηλή προστιθέμενη αξία».

Εκτός από τη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας στη Θήβα, το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 23 εκατ. € που ολοκλήρωσε η MEGAPLAST την τελευταία 3ετία αφορούσε και τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής Μονάδας στην Κρήτη. Υπολογίζεται ότι έως το 2026 η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 40 εκατ. € για την ανάπτυξή της. Οι επενδύσεις στην υφιστάμενη παραγωγική Μονάδα στην Κρήτη, σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της έδρας και νέο κέντρο R&D στην Αθήνα, αλλά και η νέα βιομηχανική υποδομή στη Θήβα, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου MEGAPLAST στην παγκόσμια αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας