Μενού Ροή
Attica Green Expo 2025
Attica Green Expo 2025 - Eco-Meet: Η κουλτούρα της ανακύκλωσης ξεκινά από την παιδική ηλικία

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 28 Μαϊου 2025, το 4ο Eco-Meet, στο κλειστό του Ταε Kβο Nτο, στο Φάληρο, μία εκδήλωση αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προώθηση της συνείδησης ανακύκλωσης.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών θα συζητήσουν τρόπους για να εμφυσήσουν στα παιδιά και τη νέα γενιά την αξία της ανακύκλωσης. Η συζήτηση, που άνοιξε την αυλαία της έκθεσης Attica Green Expo 2025, ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης για την αλλαγή νοοτροπίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πρώτο τραπέζι συζήτησης συμμετείχε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία, δηλαδή από την ηλικία των 3 έως 5 ετών, επισημαίνοντας ότι «όσο μεγαλώνεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να αλλάξεις συνήθειες». Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «ο καλύτερος τρόπος να αλλάξουμε συνήθειες είναι μέσα από το παιδί, που τις μεταφέρει και στην οικογένεια».
«Το υπουργείο δεν είναι ένας προνομιακός χώρος για κομματικές συζητήσεις, αλλά είναι σημαντικό να αποδίδουμε πράγματα σε εκείνους που τα ξεκίνησαν και τα έκαναν πράξη», είπε αναφερόμενη στους προκατόχους της, ενώ προανήγγειλε την επαναλειτουργία πολλών ομίλων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η υπουργός ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία μίας ειδικής καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την καλλιέργεια της κουλτούρας της ανακύκλωσης στους νέους. «Θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2026 μία ειδική καμπάνια με χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκεί δηλαδή που μπορεί να απευθυνθούμε στα παιδιά ακόμη περισσότερο, με πολύ διαδραστικό και έντονο περιεχόμενο», σημείωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις «ζώνες δημιουργικών δραστηριοτήτων» και στο «εργαστήριο δεξιοτήτων», όπου έχει ενταχθεί μία ξεχωριστή ενότητα για την περιβαλλοντική συνείδηση, που, όπως είπε, πάρα πολλά σχολεία ήδη το έχουν επιλέξει, τονίζοντας πως έχουν υλοποιηθεί 15 προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και 30 προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τέλος, η κ. Ζαχαράκη μίλησε για τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), τα οποία διοργανώνουν εξειδικευμένα προγράμματα για την ανακύκλωση και την περιβαλλοντική συνείδηση.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση και της Συνηγόρου του Παιδιού, Θεώνης Κουφονικολάκου, η οποία έκανε λόγο για τη σημασία της ενημέρωσης και της ενδυνάμωσης των παιδιών σε θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος. «Αντί να μιλάμε για ενημέρωση, καλύτερα θα ήταν να ανοίξουμε χώρο για την ενδυνάμωση των παιδιών σε πρακτικές που θα τους δώσουν την αίσθηση της ενεργού συμμετοχής, που θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μία αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους, στον εαυτό τους και στις συνθήκες κλιματικής κρίσης που βιώνουν», επεσήμανε.

Η κ. Κουφονικολάκου αναφέρθηκε στην ανάγκη για «συστηματικές, οριζόντιες, καθολικές βιωματικές δράσεις, όχι αποσπασματικές, που περιλαμβάνουν χωρίς διακρίσεις όλα τα παιδιά και τα βοηθούν να ψηλαφίσουν, να αντιληφθούν, να εξερευνήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει, οικοδομώντας έτσι τον σεβασμό, από μέσα προς τα έξω και όχι μέσω του διδακτισμού», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η Συνήγορος του Παιδιού σημείωσε τη σημασία της ενδυνάμωσης των γονιών δίπλα στο σχολείο, ώστε να υιοθετήσουν σύγχρονους τρόπους ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Σταύρος Τσίρμπας, ο οποίος τόνισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει αυτήν τη στιγμή η Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισημαίνοντας ότι ο Δήμος δίνει προτεραιότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, που ξεκινάει από την παιδική ηλικία.

Αναφερόμενος στις δράσεις του Δήμου, ο κ. Τσίρμπας μίλησε για την υλοποίηση διαδραστικών προγραμμάτων και διαγωνισμών, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, όπως η ανταποδοτική ανακύκλωση και η Green City.

Ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη για υποστήριξη των δράσεων ανακύκλωσης από το κράτος και την περιφέρεια, καθώς και στην αντιμετώπιση της ασυνειδησίας των πολιτών, που υπονομεύουν τις προσπάθειες ανακύκλωσης.

Ο δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε πως ο δήμος του, τον οποίο χαρακτήρισε έναν ορεινό δήμο, αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης, λόγω της μεγάλης έκτασης και της διασποράς των οικισμών. «Μιλάμε για τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο σε επισκεψιμότητα και τουρισμό στη χώρα μας, μετά την Ακρόπολη, με περίπου 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες και τεράστιο όγκο δουλειάς ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση πρώτα απ' όλα εμείς οι ίδιοι και μετέπειτα όλοι οι επισκέπτες», δήλωσε.

Ο ίδιος μίλησε για τις δράσεις του Δήμου σχετικά με την προώθηση της ανακύκλωσης στα σχολεία, καθώς και την υλοποίηση ενός κινητού πάρκου για την περιβαλλοντική αγωγή.
«Η αντιμετώπιση της ανακύκλωσης ως πολυτέλεια πρέπει να σταματήσει. Είναι μονόδρομος για ένα βιώσιμο μέλλον. Το μέλλον μας εξαρτάται από την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη αν η ανακύκλωση δεν γίνει βίωμα και τρόπος ζωής», υπογράμμισε, κατά την τοποθέτησή της, η δήμαρχος Ιλίου, Αντριάνα Αλεβίζου Κουκουβίνου. «Αυτό γίνεται μόνο μέσα από την εκπαίδευση, μόνο μέσα από την παιδεία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις προκλήσεις του Δήμου της, η κ. Κουκουβίνου έκανε λόγο για έναν μεγάλο αστικό δήμο, 100.000 κατοίκων, που έχει να διαχειριστεί καθημερινά πάρα πολλά προβλήματα και θεωρεί τη νέα γενιά «μοναδικό δυναμικό πυροκροτητή».
Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Μυλωνάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των σχολείων σε εκθέσεις και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και αυτό αποτελεί κίνητρο και για τη δική μας συμμετοχή στην έκθεση», σημείωσε.

Ο κ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος «Follow Green Green Schools», που στοχεύει στην προώθηση της διαλογής απορριμμάτων στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα: Χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες.
Συμπερασματικά, η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικών και πολιτών, για την προώθηση της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη για βιωματική μάθηση, δυναμική ενημέρωση των παιδιών και των γονέων, καθώς και για δημιουργία υποδομών και προγραμμάτων που θα διευκολύνουν, πρακτικά, την ανακύκλωση στην καθημερινή ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας