ους κανόνες, οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται πλέον να αυξήσουν τον αριθμό των σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και για οχήματα που κινούνται με υδρογόνο και να απλοποιήσουν τη διαδικασία φόρτισης.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρόσφατος κανονισμός κανονισμός υποχρεώνει όλα τα κράτη της ΕΕ να παρέχουν σταθμούς φόρτισης τουλάχιστον κάθε 60 χιλιόμετρα σε μεγάλους οδικούς άξονες από το 2025.
Σταθμοί φόρτισης πρέπει επίσης να παρέχονται για τα φορτηγά κάθε 60 χιλιόμετρα και σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου κάθε 200 χιλιόμετρα. Οι χώρες, ωστόσο, έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να εφαρμόσουν αυτό το τελευταίο μέτρο.
Η επέκταση της υποδομής φόρτισης πρέπει να γίνεται παράλληλα με την επέκταση της ηλεκτρονικής κινητικότητας, με τις χώρες της ΕΕ να πρέπει να παρέχουν πρόσθετη δημόσια ικανότητα φόρτισης 1,3 κιλοβάτ (kW) ανά πωλούμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ισχύει μειωμένος στόχος 0,8 kW ανά πωλούμενο αυτοκίνητο με υβριδική τεχνολογία plug-in.
Σε έναν υπολογισμό για τη EURACTIV, η δεξαμενή σκέψης International Council on Clean Transportation (ICCT) υπολογίζει ότι αυτό θα σήμαινε περίπου ένα πρόσθετο σημείο φόρτισης για κάθε 33 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται.
Η δεξαμενή σκέψης δήλωσε ότι εάν επιτευχθούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυτό θα ισοδυναμούσε περίπου με μια εντολή για περίπου 600.000 σημεία φόρτισης στην ΕΕ έως το 2025. Το 2022, ο αριθμός των δημόσιων σημείων φόρτισης στην ΕΕ ήταν περίπου 450.000.
Εάν μια χώρα της ΕΕ φτάσει το όριο του 15% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο συνολικό απόθεμα, μπορεί να υποβάλει αίτηση για παρέκκλιση. Το μερίδιο των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων σε σχέση με το συνολικό απόθεμα είναι σήμερα 2,3% στην ΕΕ.
Ακόμη και με τους νέους στόχους, «ένα σημαντικό ‘κενό υποδομής’ θα συνεχίσει να περιορίζει τις μειώσεις του CO2 και τη μετάβαση του τομέα μας στην κλιματική ουδετερότητα», δήλωσε η de Vries τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τα όρια του στόλου της ΕΕ για τα επιβατικά αυτοκίνητα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχρεούνται να αυξήσουν σημαντικά το μερίδιο των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων που πωλούνται ήδη από το 2030 – και να πωλούν μόνο αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών από το 2035. Εάν οι στόχοι αυτοί δεν επιτευχθούν, ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα.
Ωστόσο, από φόβο ότι η επέκταση θα ήταν πολύ δαπανηρή, τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιστάθηκαν σε ακόμη υψηλότερους στόχους για τις υποδομές φόρτισης. Μεταξύ άλλων, η Γερμανία επιδοτεί την επέκταση των σταθμών φόρτισης με δισεκατομμύρια ευρώ.
Μόνο η Πολωνία και η Ρουμανία καταψήφισαν τον νέο νόμο στην τελική ψηφοφορία, ενώ η Ιταλία και η Λετονία απείχαν. Καθώς όλα τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ των νέων κανονισμών, η απαιτούμενη ειδική πλειοψηφία επιτεύχθηκε με άνεση.
Διευκόλυνση των πληρωμών
Εκτός από τον ελάχιστο αριθμό σταθμών φόρτισης, ο νέος νόμος σκοπεύει να λύσει ένα άλλο πρόβλημα: οι πελάτες των σημείων φόρτισης πρέπει συχνά να αντιμετωπίζουν περίπλοκους παρόχους πληρωμών ή συνδρομητικά μοντέλα.
Στο μέλλον, όλα τα δημόσια σημεία φόρτισης στην ΕΕ θα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες να πληρώνουν σε ad-hoc βάση για την οποία δεν απαιτείται συνδρομή. Οι σταθμοί ταχείας φόρτισης άνω των 50 kW πρέπει επίσης να διαθέτουν αναγνώστες καρτών για να είναι δυνατή η πληρωμή με κάρτα.
Αυτό θα καταστήσει τους σταθμούς φόρτισης «τόσο εύχρηστους όσο και τα παραδοσιακά πρατήρια καυσίμων», δήλωσε ο νομοθέτης της ΕΕ Petar Vitanov (S&D), ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τις διαπραγματεύσεις από τον σοσιαλδημοκράτη πρώην συνάδελφό του Ismail Ertug.
Εκτός από την υποδομή φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο νόμος περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, για παράδειγμα, για τα αεροδρόμια και τους θαλάσσιους λιμένες.
Πηγή: euractiv.gr