Μενού Ροή
w14-65847trump09
Tελεσίγραφο Τραμπ πριν από τις συνομιλίες με ΕΕ: Δεν θα επιβληθούν δασμοί μόνο εάν μεταφέρουν εργοστάσια στις ΗΠΑ

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών Βρυξελλών-ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα απειλώνταςί με δασμούς ύψους 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την 1η Ιουνίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

Σε μια κίνηση ελιγμού προκειμένου, όπως εκτιμάται, να πιέσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν μέτρα κατά της Κίνας, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί σε ανάρτησή του ότι το παιχνίδι θα γίνει με τους δικούς του όρους.  

Δεν ψάχνω για συμφωνία. Εννοώ ότι έχουμε ορίσει τη συμφωνία στο 50%. Αλλά και πάλι δεν θα επιβληθούν δασμοί αν (οι ευρωπαϊκές εταιρείες)μεταφέρουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, αναφέρει ο Τραμπ.

Η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε την ΕΕ, που μετά τη συμφωνία ΗΠΑ- Βρετανίας, επιδιώκει μια ανάλογη, ήπια έκβαση στον εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον.  

Σεβασμό ζητά η ΕΕ


Η ΕΕ είναι πλήρως αφοσιωμένη στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Το εμπόριο ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να καθοδηγείται από αμοιβαίο σεβασμό, όχι απειλές, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς.

Δεν χρειαζόμαστε μια γρήγορη συμφωνία. Χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία. Και αυτό θέλουν και οι ΗΠΑ, απάντησε ενδεικτικά ο υπουργός Εμπορίου Πολωνίας, Μιχαήλ Μπαρανόβσκι.

Με ανάρτησή του ο Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Σκοτ Μπέσεντ, τόνισε ότι οι προτάσεις των Ευρωπαίων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται παρασκηνιακά δεν είναι επαρκείς.

Απειλές κατά της Apple και της Samsung

Νέες απειλές για δασμούς 25% εξάλλου εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά της Apple, εφόσον επιμείνει στην παραγωγή εκτός ΗΠΑ, έβαλε πάντως στο κάδρο και άλλες εταιρείες τεχνολογίας. 

Έχετε την εξουσία να επιβάλετε δασμούς σε μία μόνο εταιρεία; Και γιατί να θέλετε να βλάψετε μια αμερικανική εταιρεία;
-Όχι, θα επιβάλω σε περισσότερες. Θα επιβάλω και στη Samsung και σε οποιονδήποτε κατασκευάζει αυτό το προϊόν (κινητά). Διαφορετικά δεν θα ήταν δίκαιο. Με αυτόν τον τρόπο θα κατασκευάσουν τα εργοστάσιά τους εδώ
.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τραμπ οδήγησαν σε πτώση τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη κατά 0,7 και 1,5% αντίστοιχα την Παρασκευή, ενώ οι μετοχές της Apple έπεσαν κατά 3%.

Πηγή:  ertnews.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας