Μενού Ροή
Ηλεκτροκίνηση: Έρχεται νέος κύκλος επιδοτήσεων – τι προβλέπεται για νησιά επιχειρήσεις και ταξί

Η επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αυξηθεί κατά 30% σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει το περασμένο Σάββατο  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Πρωινοί Τύποι» τονίζοντας ότι επίκειται μια σειρά από ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Παράλληλα είχε επισημάνει ότι θα αυξηθεί και το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσυρση παλιών οχημάτων ενώ και για τα ταξί είχε σημειώσει ότι η επιδότηση θα ξεπεράσει τα 22.000 ευρώ ώστε έτσι να ενισχυθεί η διαδικασία αντικατάστασης των συμβατικών ταξί με ηλεκτροκίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, θέμα ημερών αν όχι ωρών είναι η ανακοίνωση του νέου προγράμματος του ΥΠΕΝ του «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», που προβλέπει αύξηση κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο της ενίσχυσης για την απόκτηση ηλεκτροκίνητου ή υβριδικού οχήματος.

Αυξάνει η επιδότηση

Έτσι, το ποσό αναμένεται να φτάνει έως το επίπεδο των 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται και νέες αυξημένες επιδοτήσεις για τους στόλους οχημάτων για τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα αναμένεται να διπλασιαστεί ο επιτρεπόμενος αριθμός των οχημάτων που μπορεί να λάβουν επιδότηση.

Επίσης , ο νέος αυτός κύκλος  που αναμένεται να ανοίξει μέσα τον Απρίλιο με αναδρομική ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2021, θα έχει  και συνολικό προϋπολογισμό στα 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα υπάρχει μέριμνα για προσαυξήσεις στα νησιά και τις λιγνιτικές περιοχές ενώ αναμένεται να συμπεριλαμβάνει και επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, όπου κατά την προηγούμενη φάση του προγράμματος απορροφήθηκαν τα 2/3 των πόρων.

Ειδική μέριμνα αναμένεται να δοθεί για αγορά ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων σε εταιρίες διανομών κτλ αλλά και σε τουριστικές περιοχές.

Σε σχέση με τα ηλεκτροκίνητα ταξί η επιδότηση, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας θα ξεπεράσει τα 22.000 ευρώ.

«Κλειδί» το κόστος φόρτισης

Υπενθυμίζεται ότι ενισχυμένες επιδοτήσεις για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είχε προαναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα μιλώντας συνέδριο Ecomobility.

«Ως τον Απρίλιο θα ξεκινήσει ο 2ος κύκλος του εν λόγω προγράμματος με τις σχετικές ανακοινώσεις για την αυξημένη επιδότηση να έρχονται την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα αντικατάστασης των ταξί» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας το πλαίσιο για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης είναι ενταγμένος στον πρώτο Εθνικό Κλιματικό νόμς της χώρας, που αναμένεται να ψηφιστεί κατά πάσα πιθανότητα το Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι συνολικά κεφάλαια ύψους 220 εκατ. είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ηλεκτροκίνηση.

Τριπλασιασμός

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός στους ελληνικούς δρόμους τους τελευταίους 12 μήνες τριπλασιάστηκε ο αριθμός των οχημάτων σε σύγκριση με τα 2.135 που κυκλοφόρησαν το 2020, γεγονός που δείχνει ότι η ηλεκτροκίνηση εμπεδώνεται στην ελληνική αντίληψη.

Παράλληλα η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλ. Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο Ecomobility τόνισε ότι με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» υποβλήθηκαν  19.000 αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν τζίρο 70 εκατ. ευρώ στην αγορά. Το 69% μάλιστα ήταν τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Όπως σημείωσε «κλειδί» για ηλεκτροκίνηση το 2022 είναι οι υποδομές φόρτισης, αλλά και το κόστος φόρτισης.

Σημείωσε, δε, ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και έναν αγγλικό οργανισμό, έχει ολοκληρωθεί σχετική μελέτη στην οποία αναλύονται τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς.

Με βάση,  μάλιστα, τα υπάρχοντα δεδομένα, η αναλογία διαθέσιμων δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών σε σχέση με τα κυκλοφορούντα ηλεκτρικά οχήματα είναι στα ανάλογη και ίσως και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά.

Ωστόσο, η μελέτη εντόπισε κάποια κενά στο δίκτυο καθώς όπως διαπίστωσε, οι φορτιστές είναι συγκεντρωμένοι σε μεγάλα αστικά κέντρα και η πλειοψηφία τους βρίσκεται σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια πρόσβαση ενώ μόλις το 6% είναι εγκαταστημένο σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους.

Όσον αφορά στους αυτοκινητόδρομους, καταγράφεται ικανοποιητική κάλυψη με 40 ταχυφορτιστές να έχουν εγκατασταθεί στα ΣΕΑ των εθνικών οδών αλλά όπως σημείωσε η κ. Σδούκου, στο μέλλον θα απαιτηθούν πολύ περισσότερες και υψηλότερης ισχύος υποδομές (άνω των 150 κιλοβάτ).

Οι προβλέψεις

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με βάση τα σενάρια αύξησης των ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, θα απαιτηθούν περισσότερα από 12.000 σημεία φόρτισης το 2025 με την πλειοψηφία να αφορά σε φορτιστές γρήγορης φόρτισης (έως 22 κιλοβάτ) και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να φθάσει τις 90.000 έως το 2030 (ταχείας και υπερταχείας φόρτισης).

Τα κεφάλαια για το κόστος εγκατάστασής τους ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ ενώ για να επιταχυνθεί η προσπάθεια έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα «Φορτίζω παντού» με πόρους 80 εκατ. ευρώ από το RRF το οποίο θα επιδοτεί ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά φόρτισης.

Εστιάζοντας στις τιμές φόρτισης, επισήμανε ότι είναι υψηλές. «Οι τιμές χρέωσης δημόσιας φόρτισης είναι σχετικά υψηλές. Η μέση τιμή για AC φορτιστές είναι 40-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και για ταχυφορτιστές 60. Είναι ανάγκη να μειωθούν οι τιμές φόρτισης. Θα το δούμε στο επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τη ΡΑΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας