Μενού Ροή
MEETING-ΦΩΤΟ
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Μόδα και βιωσιμότητα επί τάπητος - το έργο EcofashionEU

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, συντονιστής φορέας του έργου EcofashionEU –Promoting the sustainability of small and medium textile and fashion manufacturers" πραγματοποίησε την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, με την ευρεία συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων του Enterprise Europe Network- EEN, τη Διεθνή διαδικτυακή συνάντηση «An international event about sustainable fashion & textiles industry EcoFashionEU Project's Sustainability Tools & Outcomes».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος EcoFashionEU αναπτύχθηκαν καινοτόμα και πρωτοπόρα εργαλεία Βιώσιμης Ανάπτυξης για το μέλλον των επιχειρήσεων μόδας τα οποία παράλληλα με ερευνητικά ευρήματα, παρουσιάστηκαν  στη Διεθνή διαδικτυακή συνάντηση σε συμβούλους τους δικτύου Enterprise Europe Network – EEN, οι οποίοι ειδικεύονται στην συμβουλευτική υποστήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της κλωστοϋφαντουργίας και της δημιουργικής βιομηχανίας και μόδας από το Βέλγιο, τη Γερμανία,  τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των εργαλείων και των προτάσεων: 

  • Ethos Fashion Tool. Οn -line εργαλείο αυτοαξιολόγησης των ΜμΕ του κλάδου της μόδας σε όρους βιωσιμότητας.
  • Το εκπαιδευτικό Toolkit για εκπαιδευτές που δραστηριοποιούνται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και 
  • Οι προτάσεις πολιτικής που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου,

με στόχο την ευρύτερη δημοσιότητα και αξιοποίησή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας.
Το σύνολο των προϊόντων του έργου είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο site του έργου, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://ecofashioneu.com/toolkit/ 

Πληροφορίες για το έργο EcoFashionEU
To έργο EcoFashionEU φιλοδοξεί να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, του έτοιμου ενδύματος και της μόδας, ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στην παραγωγική, διαχειριστική και διοικητική τους λειτουργία, με στόχο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι.
Το έργο, «EcoFashionEU  συνολικού προϋπολογισμού 109.374,33 €, και διάρκειας 18 μηνών, είναι μία από τις μόλις 5 πιλοτικές δράσεις που εγκρίθηκαν από την EISMEA, στο πλαίσιο της πρόσκλησης "Sustainability Partnerships of SMEs adopting more sustainable practices" του Single Market Programme (SMP COSME).
Οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του έργου είναι οι ακόλουθες:

  • Η καταγραφή των τρεχουσών συνθηκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ της μόδας στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.
  • Η αποτύπωση των υφιστάμενων καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • διοργάνωση workshops με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων και οργανώσεων για τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής.
  • κατάρτιση οδηγού προτάσεων πολιτικής, ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού για ΜμΕ & φορείς της κοινωνίας των πολιτών.
  • υποστήριξη των ΜμΕ του κλάδου στην υιοθέτηση βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών.
  • υλοποίηση δράσεων διάχυσης και προβολής των αποτελεσμάτων του έργου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • εκπαίδευση ΜμΕ μόδας στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών.

Στο έργο συμμετέχουν:

  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας – Συντονιστής Φορέας
  • CSR Hellas – Ελληνικό Δίκτυο Για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

και οι Επιχειρήσεις: Pepper Vally- Σπύρος Φράγκος & ΣΙΑ ΕΕ, Christiana VardakouAΘΗΝΑΙΑ – Μ. Καραμιχάλης ΑΕΒΕA Place to Dress Strangers – Μαργαρίτα Γάλι.
  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας