Μενού Ροή
Τιτάν: Το +40% της μετοχής φέτος, τα ιστορικά υψηλά, το τρίμηνο ρεκόρ και ο MSCI

To καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας του ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Titan Cement International SA, καθώς πέτυχε καθαρά κέρδη 52,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε ένα τρίμηνο πέτυχε το ήμισυ των κερδών στο σύνολο της χρήσης του 2022, ενώ υπήρξαν και χρήσεις προ ελάχιστων ετών όπου η συνολική επίδοση κερδοφορίας ήταν κατώτερη από το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Συνάμα, το φετινό πρώτο τρίμηνο, ήταν το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA κάτι που μαρτυρά το ακάθεκτο momentum που έχει η πιο διεθνοποιημένη ελληνικών συμφερόντων βαριά βιομηχανία, που πλέον έχει απλωθεί σε δεκάδες χώρες και στις πέντε ηπείρους, φέρνοντας τη μερίδα του λέοντος από πλευράς κύκλου εργασιών και κερδών από το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, η μετοχή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά το ισχυρό momentum που διαμορφώνεται στις εργασίες του ομίλου σε σχεδόν όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, κλείνοντας χθες με νέα ισχυρή άνοδο 2,73% στα 30,10 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Πλέον, η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 40,33% το 2024, περνώντας στην πρώτη θέση στον FTSE 25, καθώς η Σαράντης, μετά τις πιέσεις των τελευταίων ημερών πλέον κερδίζει 38,42% φέτος.

Το Euronext και η προοπτική του MSCI

Ένας από τους λόγους που έκανε ράλι χθες η μετοχή ήταν ότι στις αγορές του Euronext και του Παρισιού που επίσης διαπραγματεύεται, είχε σημειώσει ισχυρή άνοδο στις συνεδριάσεις που το Χ.Α. είχε τις αργίες του Πάσχα, οπότε στη χθεσινή συνεδρίαση έλαβε χώρα εξισορρόπηση και κάλυψη του χαμένου εδάφους. Παράλληλα, θετικό ρόλο στη βελτίωση της συμπεριφοράς της μετοχής παίζει το γεγονός ότι πλέον έχει προσληφθεί market maker για το Euronext του Βελγίου.

Πλέον, η αποτίμηση της Τιτάν έφτασε στα 2,35 δισ. ευρώ αφήνοντας πίσω ομίλους όπως Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ δε θα αργήσει να απειλήσει και την HelleniQ Energy. Παράλληλα, φαίνεται πως η Titan Cement International SA έχει βάλει πλώρη για την εισαγωγή της στον MSCI Standard Greece, κάτι που αναμένεται να γίνει – αν όλα εξελιχθούν ομαλά – στην επόμενη αναθεώρηση (όχι σε αυτή του Μαΐου), που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο. Θυμίζουμε πως το Μάρτιο του 2024, η μετοχή της Τιτάν εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Ο κύκλος εργασιών του 1ου τριμήνου 2024 ανήλθε στα 623,7 εκατ. ευρώ έναντι 588,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 (+6,1%), ενώ αυξημένη ήταν η ζήτηση για όλα τα προϊόντα του ομίλου. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 109,8 εκατ. ευρώ από 107,1 εκατ. πέρυσι (+2,5%), καταγράφοντας – όπως προαναφέρθηκε - το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης. Ιδιαίτερα ενισχυμένα ήταν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας τα οποία διαμορφώθηκαν σε 52,4 εκατ. ευρώ έναντι 44,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, μια αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό 18,4%, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA είναι στα επίπεδα του 1,2x.

Η γεωγραφία των αποτελεσμάτων της Τιτάν

Πλέον η αγορά των ΗΠΑ είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά για τον όμιλο καθώς το πρώτο φετινό τρίμηνο έφερε από εκεί τζίρο 370,6 εκατ. ευρώ από 362,9 εκατ. ευρώ πέρυσι (+2,1%), ενώ από την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη έφερε τζίρο 103,5 εκατ. ευρώ, από 93,8 εκατ. πέρυσι (+10,3%).

Από τη ΝΑ Ευρώπη έφερε πωλήσεις 95 εκατ. ευρώ, έναντι 83,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023 (+13,4%), ενώ από την Ανατολική Μεσόγειο έφερε πωλήσεις 54,6 εκατ. ευρώ από 47,5 εκατ. πέρυσι (+15%). Στις ΗΠΑ, για άλλο ένα τρίμηνο οι τιμές κατέγραψαν θετικές τάσεις και οι πωλήσεις κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά. Χάρη στον ήπιο χειμώνα, η ΝΑ Ευρώπη ξεκίνησε τη χρονιά με αυξημένους όγκους και υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ οι πωλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αυξήθηκαν, όμως η κερδοφορία επλήγη από τις υποτιμήσεις των νομισμάτων.

Επενδύσεις και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο όμιλος έκανε επενδύσεις αξίας 52,5 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό τρίμηνο, συνεχίζοντας τις επενδύσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ενεργειακού μείγματος, εν μέσω αυξημένης χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και «καθαρών» πρώτων υλών, ενώ είναι υψηλότερη η χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου.

Οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού προχωρούν επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα, στοχεύοντας στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του Ομίλου και συνεπώς στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων. Το 2024, ο όμιλος Τιτάν απέσπασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κορυφαία βαθμολογία «Α» για την κλιματική δράση του από τον περιβαλλοντικό οργανισμό CDP και την βαθμολογία “Prime status” από την ISS ESG.

Πρόσφατα, αναγνωρίστηκε επίσης ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλιματικό τομέα στην Ευρώπη, σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε η Financial Times. Παράλληλα επισπεύδεται η υλοποίηση της «Στρατηγικής κατεύθυνσης 2026» διευρύνοντας την πρόσβαση σε αποθέματα συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών, ολοκληρώνοντας εξαγορές και συνεργασίες στην Ελλάδα και την Τουρκία και υπογράφοντας σχετική συμφωνία στις ΗΠΑ. Πλέον, περίπου το 25% της παραγωγής τσιμέντου του ομίλου έρχεται μέσα από «πράσινους» δρόμους.

Οι προοπτικές

Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι θετικές, με προσδοκίες για συνεχή ανάπτυξη, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, λόγω των εξωτερικών γεωπολιτικών εξελίξεων, των πολιτικών αποφάσεων και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών. Οι δείκτες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν θετικοί υποστηρίζοντας τις υψηλές πωλήσεις.

Οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 δισ. ευρώ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ο νέος αερολιμένας και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη καθώς και πολλά ακόμα έργα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ΝΑ Ευρώπη έχει επιδείξει οικονομική ανθεκτικότητα και το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται εν μέσω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια και η ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κλίμα επιφυλακτικότητας στην περιοχή.

Στην Αίγυπτο, η απελευθέρωση της αγοράς συναλλάγματος και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την πολύ σημαντική αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προμηνύουν ευνοϊκότερες εξελίξεις στη χώρα. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της χώρας να επιμείνει στους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην εθνική της οικονομία. Ενώ η ανάκαμψη αναμένεται να είναι σταδιακή, ο όμιλος Τιτάν  παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η αγορά έχει ξεπεράσει το στάδιο της ύφεσης και ότι η υποκείμενη δυναμική της χώρας θα οδηγήσει τελικά σε αναζωπύρωση της ζήτησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας