Μενού Ροή
Η Shell κερδίζει 1 δισ. ετησίως από τo εμπόριο αργού στις ΗΠΑ

Τα οικονομικά στοιχεία για το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell είναι μερικά από τα πιο καλά κρυμμένα στοιχεία της εταιρείας, που σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το Reuters ωστόσο, αποκαλύπτει πως έγγραφα σε αγωγή που κατέθεσε πρώην υπάλληλος του ενεργειακού κολοσσού, δείχνουν ότι από το εμπόριο αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ κερδίζει τακτικά περίπου 1 δισ. δολάρια κάθε χρόνο.

Η μαρτυρία του πρώην επικεφαλής του τμήματος εμπορίας αργού πετρελαίου της Shell στις ΗΠΑ, που κατατέθηκε σε δικαστήριο της πολιτείας του Τέξας, προσφέρει μια σπάνια ματιά στα τεράστια κέρδη των εμπορικών δραστηριοτήτων της και στα μπόνους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που απονέμονται στους εμπόρους. Ο John Dimech, ο οποίος ήταν διευθυντής στην ομάδα εμπορίας αργού πετρελαίου της Shell στο Χιούστον για 11 χρόνια, δήλωσε σε κατάθεση το 2023, ότι η μονάδα εμπορίας αργού πετρελαίου έβγαζε συνήθως από 950 εκατ. δολάρια έως 1 δισ. δολάρια ετησίως.

Τα νούμερα αυτά αποτελούν ποσοστό μεταξύ 13% και 15% των συνολικών προ φόρων κερδών της Shell στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, που βασίζονται σε αρχεία της εταιρείας. Η έκθεση φορολογικών εισφορών της Shell για το 2022 περιγράφει λεπτομερώς κέρδη προ φόρων λίγο πάνω από 7 δισ. δολάρια συνολικά στις ΗΠΑ εκείνο το έτος, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2021 ήταν περίπου 6,36 δισ. δολάρια.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία δεν αποκαλύπτει τις οικονομικές επιδόσεις του γραφείου εμπορίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, του μεγαλύτερου στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η έλλειψη πληροφοριών ανησυχεί ορισμένους επενδυτές. Η εμπορία αργού πετρελαίου μπορεί να αποφέρει αλματώδη κέρδη, αλλά μπορεί να είναι ευμετάβλητη και να καταγράφει ακόμη και ζημίες. Οι έμποροι κερδίζουν χρήματα αγοράζοντας και πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας τα κενά στην προσφορά και τη ζήτηση σε όλο τον κόσμο για να κλειδώσουν κέρδη.

Η αμοιβή τους συχνά περιλαμβάνει υποσχέσεις για μεγάλα μπόνους με βάση τις επιδόσεις τους, που μπορεί να είναι περισσότερα από το ετήσιο μπόνους του διευθύνοντος συμβούλου Wael Sawan, το οποίο ήταν 2,7 εκατομμύρια λίρες (3,4 εκατομμύρια δολάρια) το 2023, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας