Μενού Ροή
ΔΕΗ: Με "άρωμα" τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής ανοίγει η "περίμετρος" του καταστατικού

Στα σκαριά, όπως φαίνεται, είναι το επόμενο βήμα εξαγοράς της  ΔΕΗ, που στοχεύει, με βάση τη διοίκηση να καταστεί οργανισμός που προσφέρει ένα ολιστικό πακέτο υπηρεσιών, με αιχμή της νέες απαιτήσεις των καιρών.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε με αφορμή την εξαγορά της Κωτσόβολος, ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης "με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο". Άλλωστε στα ψηφιακά έργα υπάρχει αφενός μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των έργων που λαμβάνουν πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ένεκα της ανάγκης για ολικό ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, των επιχειρήσεων αλλά και της καθημερινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ προσέθεσε νέες δραστηριότητες στο καταστατικό της, όπως προκύπτει από την ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης που έχει προσδιοριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου.

‘Έτσι, με "όχημα" το μεγάλο της πελατολόγιο, την υψηλή κερδοφορία, μετά, την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, αλλά και της αλυσίδας Κωτσόβολος φαίνεται ότι ανοίγει δρόμο και για άλλες δραστηριότητες. Κι αυτό την ώρα που φουντώνει η φημολογία για εξαγορά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, που πρωταγωνιστεί σε μεγάλα ψηφιακά έργα στη χώρα, ένεκα και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει μπει σε τροχιά  «ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες»,  η θυγατρική της ΔΕΗ μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί το φιλόδοξο εγχείρημα της Επιχείρησης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Η εταιρεία δημοσιοποίησε νωρίτερα φέτος την πρώτη εταιρική χρήση (21 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2022), ενώ έχει προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 30 εκατ. ευρώ που κάλυψε εξ ολοκλήρου η μητρική ΔΕΗ. Παράλληλα τρέχει έργα για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, μέσω συμφωνιών με τις εταιρείες EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telvoserv. Ήδη, έχει τρέξει την ανάπτυξη δικτύου στο Περιστέρι,  στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Συνολικά θα κατασκευαστούν 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών σε 14 περιοχές, από τα οποία το 63% θα τοποθετηθεί στις κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ (εναέριο δίκτυο) και το υπόλοιπο υπόγεια. Η ΔΕΗ θα αναπτύξει ένα δίκτυο πρόσβασης με βάση το μοντέλο της ENEL στην Ιταλία και θα διαθέτει υπηρεσίες Fiber-To-The-Home (FTTH), αποκλειστικά σε πελάτες χονδρικής εμπορίας στην Ελλάδα. Η συνολική επένδυση του έργου εκτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι η κάλυψη 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα μέσα στην επόμενη 5ετία.

Με βάση, πάντως, και την ανακοίνωση για την αλλαγή του καταστατικού της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα μπορεί μεταξύ άλλων να συμμετέχει σε εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, να ασκεί εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής αλλά και να παρέχει υπηρεσίες προς τρίτους σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης Έργων.

Στο νέο καταστατικό, μεταξύ άλλων, προστίθενται:

  • Η εμπορία, προμήθεια, και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, συναφών προϊόντων και υπηρεσιών και κάθε είδους προϊόντων και εξοπλισμού τεχνολογίας, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης, και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις.

  • Η συμμετοχή με οιαδήποτε ιδιότητα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και η διενέργεια οιωνδήποτε πράξεων και συναλλαγών σχετικών με αυτήν συμπεριλαμβανομένης της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ή της άσκησης επενδυτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο λειτουργίας κάθε διακριτής Αγοράς Ενέργειας ή/και κάθε άλλης σχετικής ρυθμιζόμενης Αγοράς ή υποαγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπως εκάστοτε θεσμοθετείται,

  • Η ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών.

  • Η άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής.

  • Η παροχή υπηρεσιών προς τρίτους σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης Έργων, η παροχή προς θυγατρικές εταιρείες ή/και τρίτους πάσης φύσεως υπηρεσιών διοικητικής και λειτουργικής υποστήριξης, περιλαμβανομένων, ενδεικτικά, υπηρεσιών νομικών, οικονομικών, εκπαίδευσης, υγείας και ασφάλειας στην εργασία, οργάνωσης και πληροφορικής,

  • Η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και αποβλήτων, περιλαμβανομένης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ή/και σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, (14) η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αξιοποίηση της περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, της εταιρείας και η εκμετάλλευση των πόρων της είτε από την ίδια την εταιρεία είτε μέσω, ενδεικτικά, ίδρυσης εταιρειών, συμμετοχής σε κοινοπραξίες, καθώς και απόκτησης μετοχών άλλων εταιρειών, ελληνικών ή ξένων και εν γένει συμμετοχής σε επιχειρήσεις,

  • Η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς Συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ως και η ίδρυση ή η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο Εταιρειών Ειδικού Σκοπού εντός του πλαισίου και σε εκτέλεση ΣΔΙΤ.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας