Μενού Ροή
Τι «βλέπει» στην ελληνική αγορά ρεύματος η τουρκική εταιρεία Reytech Trading ;

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Καιρό είχε να εμφανιστεί νέος παίκτης στην αγορά προμήθειας του ρεύματος, όπου οι ισορροπίες είναι δεδομένες. Σταθερά πρώτη, αλλά με συνεχή μείωση μεριδίου η ΔΕΗ (55,68%), πρώτος ανάμεσα στους ιδιώτες παρόχους η Ήρων (10,82%) που πρόσφατα συμφώνησε να εκπροσωπεί τη Viohalco, τρίτη η Protergia (7,63%) και έπονται Elpedison (6,28%), Watt and Volt (5,15%) και NRG (4,99%).

Σφήνα στην ελληνική αγορά, όχι μόνο προμήθειας με τη στενή έννοια του όρου, αλλά ευρύτερα στην παροχή ενεργειακών λύσεων, επιχειρεί να μπει ένας νέος παίκτης, η τουρκική Reytech Trading, η οποία πρόσφατα υπέβαλε αίτηση στην ΡΑΑΕΥ, μέσω της ελληνικής της θυγατρικής, για άδεια εμπορίας, συνολικής ισχύος 50 MW.

Η αίτηση για παροχή άδειας εμπορίας υποβλήθηκε από την ελληνική θυγατρική της, Reytech Trading Μονοπρόσωπη και το θέμα δεν έχει ακόμη περάσει από την ολομέλεια της Αρχής.

Τι ευκαιρίες μπορεί να βλέπει η τουρκική εταιρεία στην ελληνική αγορά ρεύματος; Μήπως αυτές συνδέονται κυρίως με τους επαγγελματικούς καταναλωτές, δηλαδή το κομμάτι εκείνο της αγοράς στο οποίο και κυρίως απευθύνεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της; Να συνδέεται η εμφάνισή της με σχέδια για υπογραφή μακροχρόνιων συμβάσεων αγοραπωλησίες ρεύματος (PPAs);

Άγνωστο προς το παρόν. Σύμφωνα πάντως με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία εμφανίζεται να εστιάζει περισσότερο στον επαγγελματικό τομέα, παρά στον οικιακό και συγκεκριμένα σε εταιρείες των κλάδων Υγείας, Κλωστοϋφαντουργίας, Μεταποίησης, Εξορύξεων, Τροφίμων και Τουρισμού.

Διαφημίζει ότι παρέχει μια ποικιλία ενεργειακών υπηρεσιών, από την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος μιας επιχείρησης μέσω λύσεων ενεργειακής απόδοσης, μέχρι περιορισμό του ενεργειακού της κόστους, εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων αυτοματισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Στα μέχρι τώρα επιτεύγματά της ξεχωρίζει ο τομέας της εγκατάστασης συστημάτων παρακολούθησης ενέργειας σε πλήθος τομέων και επιχειρήσεων. Σε ένα μεγάλο αριθμό αποθηκευτικών χώρων στην Τουρκία (800 σημεία σε 100 μεγάλες αποθήκες), στον τουρισμό, όπου έχει εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα σε τουλάχιστον 10 ξενοδοχεία, στον τομέα της εμπορίας καυσίμων (σε 45 πρατήρια ενός εκ των μεγαλύτερων ομίλων πετρελαιοειδών στην γείτονα), κ.ό.κ.

Στο προφίλ της, η Reytech Trading παρουσιάζεται περισσότερο ως μια εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων ενεργειακών λύσεων παρά ως ένας απλός προμηθευτής ενέργειας. Και αναφέρει ότι μια ομάδα ειδικών με εμπειρία στους τομείς παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και λιανικής πώλησης ενέργειας που ειδικεύεται όμως στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων, επικεντρώνεται σε νέες ενεργειακές λύσεις με τη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων για άδεια εμπορίας ρεύματος στην ελληνική αγορά, προβλέπεται ότι «όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει στη ΡΑ.Α.Ε.Υ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την δημοσιοποίηση της παρούσας, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 7 του Κανονισμού Αδειών Προμήθειας και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων μέχρι 27.06.2023)».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας