Μενού Ροή
Ανατροπή στο ρεύμα: Πρωτομαγιά με αρνητικό ρεκόρ -50 ευρώ/MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Μια ιστορική στιγμή καταγράφεται σήμερα, Πέμπτη 1η Μαΐου, στην ελληνική ενεργειακή αγορά, καθώς για πρώτη φορά παρατηρούνται αρνητικές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια, φτάνοντας έως τα -50 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, η τιμή θα παραμείνει αρνητική για επτά ώρες, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ξεκινώντας από το 0 και φτάνοντας στην τιμή των -50 ευρώ/MWh μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι. Αυτό θα συμβεί λόγω της εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης εξαιτείας της σημερινής αργίας και του συνδυασμού ηλιοφάνειας και ισχυρών βοριάδων που ευνοούν τη ταυτόχρονη υπερπαραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες επενδυτές θα επιλέξουν σήμερα να μην θέσουν καθόλου σε λειτουργία τα πάρκα τους διότι κατά τις ώρες των αρνητικών τιμών, αντί να αποζημιωθούν, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για να «ξεφορτωθούν» την πλεονάζουσα ενέργεια — όπως προβλέπει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο έχει θεσπιστεί ακριβώς για την αποφυγή υπερφόρτωσης των ηλεκτρικών συστημάτων.

Ακόμη κι αν οι παραγωγοί δεν το επιλέξουν, ο ΑΔΜΗΕ θα κατεβάσει τον διακόπτη. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και έχει ήδη δώσει εντολή στους παραγωγούς της λεγόμενης «Ομάδας Β» — που αφορά φωτοβολταϊκά ισχύος περίπου 3,5 GW συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ καλώντας τους να είναι προετοιμασμένοι να «αποσυνδέσουν» τα έργα τους κατά τις επικίνδυνες ώρες από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν και αυστηρές ποινές.

Ως αποτέλεσμα, η μέση τιμή για τη σημερινή ημέρα στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 40,98 ευρώ/MWh, σημειώνοντας σημαντική μείωση της τάξης του 36,89% σε σχέση με χθες, όταν η τιμή ήταν 64,93 ευρώ/MWh. Παράλληλα, η υψηλότερη τιμή φτάνει τα 99 ευρώ/MWh, με τη ζήτηση να είναι μειωμένη λόγω της Πρωτομαγιάς, αγγίζοντας τις 196 GWh.

Αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα, οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) κυριαρχούν με ποσοστό 63,41%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 19,76%, ενώ οι εισαγωγές καλύπτουν το 9,57%, ο λιγνίτης το 2,64% και τα υδροηλεκτρικά το 2,30%.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική αγορά ακολουθεί την τάση που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου σημειώθηκαν αρνητικές τιμές λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της υπερπαραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το φαινόμενο των αρνητικών τιμών έχει γίνει όλο και πιο συχνό στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της έλλειψης μεγάλης κλίμακας αποθηκευτικών συστημάτων μπαταριών που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση. Για παράδειγμα, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι τιμές ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έπεσαν κάτω από τα -100 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με την Epex, το Βέλγιο κατέγραψε τιμές έως -266 ευρώ/MWh, η Ολλανδία έως -189,90 ευρώ/MWh και η Γερμανία έως -129,81 ευρώ/MWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας