Μενού Ροή
Σκέφτεται και μετοχικά την διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου ο ΑΔΜΗΕ - Το ταξίδι στο Κάιρο και οι υπόλοιπες διασυνδέσεις

Αποστολή Σαντορίνη,

Τη μετοχική του συμμετοχή στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς, εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, πέραν της συμμετοχής του ως Διαχειριστής ενός εκ των δύο διασυνδεόμενων χωρών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου, θα εξεταστούν τα ρίσκα και οι οικονομικές προοπτικές του έργου και εφόσον κρίνουμε ότι είναι συμφέρον θα συμμετάσχουμε και μετοχικά.

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τον Αιγύπτιο διαχειριστή είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ για το σκοπό αυτό θα μεταβεί στο Καϊρο, επιτελείο του ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου. Παράλληλα προχωρούν οι επαφές με την Κομισιόν για το χρηματοδοτικό σκέλος του έργου.

Οπως έχουν συμφωνήσει οι δύο Διαχειριστές, θα εξεταστεί ως βασικό σενάριο η πρόταση έργου της Elica Group, μέλους του ομίλου Κοπελούζου.

Το έργο

Η διασύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο ισχύος 3.000 MW θα μεταφέρει στην Ελλάδα πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην Αίγυπτο, η οποία θα χρησιμοποιείται κατά 1/3 για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, κατά 1/3 για την παραγωγή υδρογόνου και κατά 1/3 για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές αγορές.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα προσδιοριστούν επακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όδευση, ισχύς, μήκος κ.λπ.) και η νέα διασύνδεση θα μπορεί πλέον να ενσωματωθεί στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς που καταρτίζουν οι Διαχειριστές, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο.

Οι υπόλοιπες διασυνδέσεις

Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με στόχο η χώρα μας να αναβαθμιστεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΑΔΜΗΕ.

Όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης ήδη στα βόρεια σύνορα της χώρας έχει αρχίσει η κατασκευή  της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία ενώ ταυτόχρονα ωριμάζουν οι μελέτες για δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με την ιταλική πλευρά για τη δυναμικότητας της σύνδεσης αν θα είναι 1.000 ή 500 MWV.

Επιπλέον ανέφερε ότι «εξετάζουμε δυο νέες διασυνδέσεις σε συζητήσεις που έχουμε με τους ομολόγους μας στην Τουρκία και την Αλβανία, την οποία επίσης θα επισκεφτούμε πολύ σύντομα.

Τέλος, θα αναβαθμίσουμε και την υφιστάμενη διασύνδεση που διαθέτουμε με τη Βόρεια Μακεδονία. Αυτές οι διεθνείς διασυνδέσεις, θα επιστρέψουν τη διαφοροποίηση των πηγών και θα ενισχύσουμε τη θέση της χώρας ως ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Αναφερόμενος στο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε, έχει φέρει με επιτακτικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη για γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σημείωσε ότι εκτός των επενδύσεων σε ΑΠΕ, όπου η χώρα μας έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, χρειαζόμαστε νέα έργα μεταφοράς ενέργειας και νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας, τόσο μεγάλου μεγέθους όσο και πιο μικρά, για να διευρύνουμε πραγματικά τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και θα επιταχύνουμε ουσιαστικά την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που είναι απαραίτητη για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας