Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του χρηματοδοτικού σχεδίου που θα στηρίξει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιήθηκε χθες, καθώς η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως 530 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στην προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, αναβάθμισης του εγχώριου συστήματος μεταφοράς και διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων.
Η γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 66,24%, ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4548/2018, ενώ παράλληλα έδωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο την εξουσιοδότηση να καθορίσει το τελικό χρονοδιάγραμμα, τους όρους και τη διαδικασία διάθεσης των νέων μετοχών.
Η πρώτη από τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου
Η διαδικασία αποτελεί το πρώτο σκέλος ενός ευρύτερου σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή, επιδιώκει να αντλήσει έως 530 εκατ. ευρώ από την αγορά, ώστε περίπου 510 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν στην κάλυψη της αναλογικής συμμετοχής της στην αύξηση κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ.
Στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου 2026-2029, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που θεωρούνται κομβικά για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, καθώς περιλαμβάνουν την περαιτέρω διασύνδεση των νησιών, την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς και νέες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνέλευσης, η άντληση κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί μέσω συνδυασμένης προσφοράς, η οποία θα περιλαμβάνει δημόσια προσφορά στην ελληνική αγορά και ιδιωτική τοποθέτηση σε διεθνείς επενδυτές μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών (book building).
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθορίσει την τελική τιμή διάθεσης με βάση τη ζήτηση που θα καταγραφεί κατά τη διεθνή διαδικασία. Η τιμή θα είναι ενιαία για όλους τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά, ενώ έχει τεθεί κατώτατο όριο στα 2,12 ευρώ ανά μετοχή.
Η διοίκηση της εταιρείας υπογράμμισε ότι η επιλογή κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης αποσκοπεί στη διεύρυνση της μετοχικής βάσης και στην προσέλκυση νέων θεσμικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, στοιχείο που θεωρείται κρίσιμο για την επιτυχία της έκδοσης.
Παράλληλα, οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα έχουν προνομιακή μεταχείριση κατά την κατανομή των νέων μετοχών.
Ιδιαίτερο βάρος έχει η θέση της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, του βασικού μετόχου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι προτίθεται να συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση, διατηρώντας το ποσοστό της που ανέρχεται περίπου στο 51,1%, ενώ έχει εκφράσει την πρόθεση να καλύψει και τυχόν αδιάθετες μετοχές, εφόσον αυτό απαιτηθεί για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Παράλληλα, οι βασικοί μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ, μεταξύ των οποίων η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και η State Grid Europe Limited, έχουν ήδη δεσμευθεί να συμμετάσχουν αναλογικά στην αύξηση κεφαλαίου του Διαχειριστή, ασκώντας πλήρως τα δικαιώματά τους.
Θερμό το ενδιαφέρον - Σήματα για προσφορές 1 δισ. ευρώ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι ανάδοχοι της αύξησης κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών λαμβάνουν ισχυρά σήματα ζήτησης από το εξωτερικό, πριν ακόμη ανοίξει το βιβλίο προσφορών, το οποίο αναμένεται στις 16 Ιουνίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στο πλαίσιο της διαδικασίας προώθησης της έκδοσης έχουν ήδη εκδηλωθεί προθέσεις συμμετοχής που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Το ποσό αφορά το τμήμα της αύξησης που προορίζεται για τους ιδιώτες μετόχους της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και όχι το σύνολο της κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Μεταξύ των funds που φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συγκαταλέγονται γνωστά διεθνή επενδυτικά σχήματα, επιβεβαιώνοντας ότι οι ενεργειακές υποδομές της χώρας εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για ξένα κεφάλαια.
Εφόσον η εικόνα αυτή διατηρηθεί, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να εξελιχθεί σε μία από τις πλέον επιτυχημένες κινήσεις χρηματοδότησης στον ελληνικό ενεργειακό κλάδο τα τελευταία χρόνια.
Σύσταση Buy και τιμή-στόχο 6 ευρώ από την Ambrosia Capital
H Ambrosia Capital υιοθετεί σύσταση «Buy» και θέτει τιμή-στόχο τα 6 ευρώ ανά μετοχή σε ορίζοντα δωδεκαμήνου για τη μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η μετοχή διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανόδου σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης, ενώ επισημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα, λειτουργώντας σε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο περιβάλλον που προσφέρει υψηλή ορατότητα στις μελλοντικές ταμειακές ροές.
Στην ανάλυσή της, η Ambrosia Capital ξεχωρίζει ως βασικούς μοχλούς αξίας την ταχεία ανάπτυξη της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του Διαχειριστή, το discount με το οποίο αποτιμάται σε σύγκριση με ευρωπαϊκούς ομίλους του κλάδου και το ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο που στηρίζει την κερδοφορία των επενδύσεων.
Με την έγκριση της πρώτης αύξησης κεφαλαίου, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται πλέον στα επόμενα βήματα του χρηματοδοτικού σχεδίου και κυρίως στην ανταπόκριση των εγχώριων και διεθνών επενδυτών σε μια έκδοση που θα χρηματοδοτήσει έργα-κλειδιά για το μέλλον του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος.