Μενού Ροή
Gerontopoulos
Παναγιώτης Γεροντόπουλος, πρόεδρος ΣΒΠΕ:Με στοχευμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου πλαστικών

 Σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, Παναγιώτης Γεροντόπουλος ανοίγει τα χαρτιά του για τις προτεραιότητες του ΔΣ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως εξηγεί, η ανάδειξη της πραγματικής αξίας των πλαστικών προς την πολιτεία, η συστηματική και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη του υλικού και η εποικοδομητική συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και τη νομική διασφάλιση των συμφερόντων του κλάδου αποτελούν βασικούς στόχους του νέου διοικητικού συμβουλίου.

   Την ίδια ώρα, πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η διεκδίκηση πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν αποκλειστεί χωρίς σαφή αιτιολόγηση, σύμφωνα με τον κ. Γεροντόπουλο. «Εργαζόμαστε συστηματικά για να αναδείξουμε τις στρεβλώσεις που υφίστανται και να συμβάλουμε, με τεκμηριωμένο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, στην άρση αυτών των αδικιών» αναφέρει χαρακτηριστικά.

   Εστιάζοντας στο ενεργειακό κόστος, σημειώνει ότι αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου της βιομηχανίας πλαστικών. Επικαλούμενος στοιχεία του ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) τονίζει ότι το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα (εύρος κόστους Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2025 170-195Euro/MWh). «Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και τρίτες αγορές, όπως η Τουρκία, η Κίνα και το Βιετνάμ» υπογραμμίζει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Γεροντόπουλο, ο ΣΒΠΕ «θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα δικαιότερο και ανταγωνιστικότερο ενεργειακό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις του κλάδου, συνεχίζοντας τον διάλογο με την Πολιτεία».

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Παναγιώτη Γεροντόπουλου, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την Μαρία Τσιβγέλη

   ΕΡ: Σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ποιες είναι οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος;

   ΑΠ: Οι προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος διακρίνονται σε δύο βασικούς άξονες. Την υποστήριξη των ζητημάτων του κλάδου των πλαστικών και τη συμβολή στην ευρύτερη ενίσχυση της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

   Στα ειδικά ζητήματα του κλάδου, πρωταρχικό μέλημα αποτελεί η διεκδίκηση πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο οι επιχειρήσεις μας έχουν αποκλειστεί χωρίς σαφή αιτιολόγηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο εργάζεται συστηματικά για να αναδείξει τις στρεβλώσεις που υφίστανται και να συμβάλει, με τεκμηριωμένο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, στην άρση αυτών των αδικιών.

   Παράλληλα, κεντρική προτεραιότητα είναι η σωστή κατανόηση και εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών και οδηγιών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους λόγω εσφαλμένων ερμηνειών ή εθνικής εφαρμογής που αλλοιώνουν το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

   Στο ευρύτερο πεδίο της μεταποίησης και της κυκλικής οικονομίας, στόχος μας είναι να αναδεικνύονται και να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές καλές πρακτικές. Ενδεικτικά, η σωστή εφαρμογή της οδηγίας για τον διαχωρισμό οργανικών αποβλήτων στην πηγή μπορεί να μειώσει δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων που καταλήγουν σε υγειονομική ταφή, παράγοντας κομπόστ ή βιοαέριο και ωφελώντας τόσο την κοινωνία όσο και το περιβάλλον.

   Όσον αφορά τον ίδιο τον κλάδο των πλαστικών, επιδιώκουμε να αναδειχθεί ότι τα πολυμερή, τα υλικά που στηρίζουν κρίσιμους τομείς όπως η συσκευασία, οι υποδομές, η ενέργεια, η γεωργία και οι μεταφορές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

   Επιπλέον, εντείνουμε τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιδιώκοντας να καταδείξουμε ότι η βιομηχανία μας μοιράζεται κοινούς στόχους. Την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση της ανακύκλωσης, τη διαλογή στην πηγή και τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων.

   Υποστηρίζουμε την ανάγκη για αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις για όσους ρυπαίνουν, αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την ανάγκη να μη δαιμονοποιείται το υλικό που αποτελεί θεμέλιο της σύγχρονης ζωής.

   ΕΡ: Ο Σύνδεσμος θα επιδιώξει, σύμφωνα με όσα έχετε αναφέρει, τη συνεργασία και τον διάλογο με την πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του κλάδου; Τι δράσεις θα αναλάβει στο πλαίσιο αυτό;

   ΑΠ: Η διαρκής επικοινωνία και η ουσιαστική συνεργασία με την Πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος. Στον Σύνδεσμο συμμετέχουν ενεργά μέλη που ανήκουν στους σημαντικότερους εξαγωγείς της ελληνικής βιομηχανίας, με προϊόντα απολύτως εναρμονισμένα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και παρουσία σε αγορές σε όλο τον κόσμο.

   Η πολύτιμη τεχνογνωσία και η διεθνής εμπειρία αυτών των επιχειρήσεων, που συστηματοποιείται και καταγράφεται από τον Σύνδεσμο, τίθεται στη διάθεση της Πολιτείας. Επιδιώκουμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα ανάμεσα στη βιομηχανία και την Πολιτεία, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του κλάδου μας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

   Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην από κοινού διαμόρφωση ενός σύγχρονου και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο θα ενισχύει την υπεύθυνη βιομηχανική δραστηριότητα.

   Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθούμε:

   -τη συστηματική συμμετοχή μας σε δημόσιες διαβουλεύσεις και επιτροπές,

   -τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής που στηρίζονται σε ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές,

   -την ενίσχυση του διαλόγου με τα υπουργεία, τις ρυθμιστικές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους.

   Η διαμόρφωση ενός φιλικού προς το επιχειρείν περιβάλλοντος θα συμβάλλει στη συνέχιση των επενδύσεων από τα μέλη μας, τα οποία έχουν την καινοτομία στο DNA τους.

   Με τον τρόπο αυτό θα ενδυναμωθεί περαιτέρω η μεταποιητική βιομηχανία στην Ελλάδα και θα τονωθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

   ΕΡ: Βασικός στόχος του ΣΒΠΕ, όπως έχετε επισημάνει, είναι η ανάδειξη της πραγματικής αξίας των πλαστικών προς την πολιτεία και η συστηματική και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη του υλικού; Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

   ΑΠ: Η ανάδειξη της ουσιαστικής αξίας των πλαστικών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος διαχρονικά. Σε αυτό το πλαίσιο, βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι η συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση της Πολιτείας, προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος του υλικού ως αναπόσπαστου μέρους της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

   Εδώ, θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Στρατηγικής για τα Πλαστικά, αναγνωρίζει τα πολυμερή ως σημαντικά υλικά για την οικονομία και την καθημερινή ζωή, επισημαίνοντας την ανάγκη για μετασχηματισμό του τρόπου σχεδιασμού, παραγωγής, χρήσης και ανακύκλωσης τους, ώστε να συμβάλλουν σε μια κυκλική και βιώσιμη οικονομία.

   Επιπρόσθετα, μέσω του ετήσιου συνεδρίου Plastainability, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, δημιουργούμε έναν ανοιχτό δίαυλο διαλόγου μεταξύ της βιομηχανίας, της επιστημονικής κοινότητας και των θεσμικών φορέων της Πολιτείας. Στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε τεκμηριωμένες λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ανακύκλωση, η καινοτομία στα νέα υλικά και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο.

   Έμφαση δίνουμε επίσης στην παρουσία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αποδομούμε διαδεδομένους μύθους γύρω από τα πλαστικά, προβάλλοντας παράλληλα τον θετικό τους αντίκτυπο.

   Συμπληρωματικά, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής ευαισθητοποίησης, όπως τακτικούς καθαρισμούς ακτών, επιδιώκοντας να ενισχύσουμε στην πράξη την περιβαλλοντική συνείδηση και να αναδείξουμε την αξία της υπεύθυνης διαχείρισης των υλικών.

   Συλλογικά, τα μέλη του ΣΒΠΕ εργάζονται μεθοδικά για την αποκατάσταση της εικόνας ενός υλικού που αποτελεί μέρος της λύσης στις προκλήσεις της εποχής μας.

   ΕΡ: Πώς επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών από τις επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου;

   ΑΠ: Η αποτελεσματική εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών δεν περιορίζεται στη συμμόρφωση εκ των υστέρων, αλλά προϋποθέτει την έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση των επιχειρήσεων πριν ακόμη από την ενσωμάτωσή τους στο εθνικό δίκαιο.

   Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος επιδιώκει να λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος της πολιτείας, με στόχο η προσαρμογή στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις να γίνεται με τρόπο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις και αποτρέπει στρεβλώσεις που δεν παρατηρούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

   Σε μια περίοδο διαρκών και ταχύτατων αλλαγών στο ρυθμιστικό περιβάλλον, η αξία της ορθής και έγκυρης ενημέρωσης που προσφέρει στα μέλη του ο ΣΒΠΕ αναδεικνύεται ως θεμέλιο της σωστής εφαρμογής. Σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς εταίρους μας, την European Plastics Converters (EuPC) και την Plastics Europe παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αντλούμε έγκυρη πληροφόρηση και τη μεταφέρουμε συστηματικά στα μέλη μας.

   Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην υποστήριξη τόσο των μεγάλων όσο και, κυρίως, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για τις οποίες η άμεση και σωστή ενημέρωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προσαρμογής και επιβίωσης σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς.

   Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος απαιτεί με τεκμηριωμένα επιχειρήματα από την Πολιτεία τη βελτίωση της νομοθεσίας, όπου χρειάζεται, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

   Στόχος μας είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις να μη βρεθούν απλώς στη θέση του παρατηρητή των εξελίξεων, αλλά να είναι ανταγωνιστικές, μετατρέποντας τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε ευκαιρία ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

   ΕΡ: Πόσο επιβαρύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων το ενεργειακό κόστος; Τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν τα μέλη αλλά και το ΔΣ του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;

   ΑΠ: Το ενεργειακό κόστος αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου της βιομηχανίας πλαστικών. Ανάλογα με την τεχνολογία και τη διαδικασία παραγωγής, η ενέργεια αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του συνολικού ή του μεταβλητού κόστους παραγωγής.

   Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία στην Ελλάδα προσεγγίζει τα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα (εύρος κόστους Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2025 170-195Euro/MWh).

   Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και τρίτες αγορές, όπως η Τουρκία, η Κίνα και το Βιετνάμ.

   Οι συνέπειες είναι άμεσες και πολυδιάστατες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν απώλεια μεριδίων αγοράς, δυσκολία στη διατήρηση της εξαγωγικής τους δυναμικής, καθώς και κίνδυνο συρρίκνωσης της απασχόλησης. Επιπλέον, το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει αρνητικά και την ανακύκλωση, δεδομένου ότι η ανακυκλωτική διαδικασία είναι ενεργοβόρα και καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική.

   Σε μια χώρα με τόσο πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, είναι εύλογο να προσδοκούμε ότι με τη σωστή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων, θα διαμορφωθεί σύντομα ένα ανταγωνιστικότερο κόστος ενέργειας για τη μεταποιητική βιομηχανία.

   Ο ΣΒΠΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα δικαιότερο και ανταγωνιστικότερο ενεργειακό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις του κλάδου, συνεχίζοντας τον διάλογο με την Πολιτεία.

   ΕΡ: Ποιες χώρες είναι ανταγωνίστριες στη βιομηχανία πλαστικού και πώς διαμορφώνεται το τοπίο; Ποιες είναι οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις;

   ΑΠ: Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, οι ανταγωνίστριες χώρες για τον κλάδο των πλαστικών είναι ουσιαστικά όλες. Πρωτίστως, ωστόσο, πρόκειται για χώρες με χαμηλότερο κόστος ενέργειας ή με σημαντικές κρατικές επιδοτήσεις, όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά στην Κίνα.

   Επιπλέον, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω αν προχωρήσει η επιβολή δασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πλαστικές πρώτες ύλες που εισάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μια τέτοια εξέλιξη, χώρες όπως η Τουρκία, οι οποίες απολαμβάνουν ευνοϊκότερους όρους εμπορίου και χαμηλότερους ή μηδενικούς δασμούς, θα μπορούσαν να ενισχύσουν ταχύτατα τη θέση τους, αποσπώντας σημαντικά μερίδια αγοράς.

   Οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου διαθέτουν ισχυρά πλεονεκτήματα. Τεχνογνωσία, υψηλή ποιότητα προϊόντων, εξαιρετική εξοικείωση με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών και ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό. Ωστόσο, για να μπορέσουν να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη θέση τους, απαιτείται η άρση των ανταγωνιστικών μειονεκτημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουν.

   Είναι σαφές ότι, εφόσον αρθούν τα αντικίνητρα, τα οποία έχω αναλύσει ενδελεχώς στην συνέντευξη μας και δημιουργηθεί ένα σταθερό και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο κλάδος μας μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

   Χρειαζόμαστε, όμως, έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία και τους θεσμικούς φορείς, μέσα από έναν ουσιαστικό και διαρκή διάλογο για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας.

   ΕΡ: Ποιο είναι το εξαγωγικό αποτύπωμα του κλάδου; Πώς επηρεάζουν οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις την πορεία των επιχειρήσεων και ποιες είναι οι αγορές στόχος;

   ΑΠ: Η ελληνική βιομηχανία πλαστικών διατηρεί ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, παρά τις διεθνείς προκλήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνολική συνεισφορά του κλάδου την περίοδο 2019-2021 ανήλθε σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αντιστοιχώντας στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ υποστήριξε 67.000 θέσεις εργασίας το 2021 .

   Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η βιομηχανία μας συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων με τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγές συνεισφέροντας διαχρονικά το 4%, ήτοι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

   Ωστόσο, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν τις εξαγωγές με πρωτοφανή ρυθμό. Η επιστροφή σε λογικές προστατευτισμού, με την επιβολή ανταποδοτικών δασμών σε πρώτες ύλες, διαμορφώνει ένα τελείως νέο εμπορικό περιβάλλον. Υπάρχει ο κίνδυνος άμεσης απώλειας αγορών, τόσο γεωγραφικά όσο και σε επίπεδο προϊόντων, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω της ασυμμετρίας στους δασμούς, τελικά προϊόντα από τρίτες χώρες, ενίοτε παραγόμενα χωρίς τις αυστηρές περιβαλλοντικές και καταναλωτικές προδιαγραφές της Ευρώπης, μπορούν να κατακλύσουν την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

   Η Ευρώπη και τα κράτη-μέλη της οφείλουν να διασφαλίσουν την προστασία της μεταποιητικής βιομηχανίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της σε ένα περιβάλλον έντονου διεθνούς ανταγωνισμού.

   Δεν ζητούμε παρεμβάσεις που να αντισταθμίζουν δομικά προβλήματα βιωσιμότητας του κλάδου μας. Αντιθέτως, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία έναντι φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους για την ανάπτυξη, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

   ΕΡ: Ποιο είναι το κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου;

   ΑΠ: Ο κλάδος των πλαστικών αποτελεί θεμέλιο της σύγχρονης οικονομίας και κοινωνίας, με πολυδιάστατη συνεισφορά που εκτείνεται από την υγεία και την αγροτική παραγωγή έως την ενέργεια και τις μεταφορές.

   Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αλυσίδα αξίας των πλαστικών περιλαμβάνει περίπου 52.000 επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 365 δισ. ευρώ και απασχολεί περίπου 1,5 εκατομμύρια εργαζομένους σύμφωνα με την Plastics Europe.

   Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, τα πλαστικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή.

   Εξασφαλίζουν την ασφαλή και οικονομικά προσιτή συσκευασία τροφίμων και φαρμάκων, είναι αναγκαία για τη μεταφορά ενέργειας, την κατασκευή οχημάτων, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση της αγροτικής παραγωγικότητας μέσω θερμοκηπίων και προηγμένων συστημάτων άρδευσης.

   Η ενίσχυση αυτής της συνεισφοράς στο μέλλον περνά αναγκαστικά μέσα από τη μετάβαση σε ένα αποτελεσματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει την εκπαίδευση των πολιτών και των επιχειρήσεων, την ενίσχυση των υποδομών ανακύκλωσης και τη θέσπιση ισχυρότερου θεσμικού πλαισίου με ουσιαστική εποπτεία.

   Η πρόκληση είναι μεγάλη. Σύμφωνα με την Plastics Europe, έως το 2050, το 65% των πλαστικών που θα χρησιμοποιούνται από τη μεταποιητική βιομηχανία θα πρέπει να προέρχεται από κυκλικές πρώτες ύλες.

   Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος ήδη ηγείται αυτής της προσπάθειας, προωθώντας στοχευμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας