Στροφή στις παραδοσιακές δραστηριότητές της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάνει η αυστραλιανή Woodside Energy, βάζοντας στον πάγο τον μακροπρόθεσμο στόχο της για τις εκπομπές και τα σχέδια επενδύσεων 5 δισ. δολαρίων στην καθαρή ενέργεια έως το 2030.
Η απόφαση ανακοινώθηκε μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, κατά το οποίο τα υποκείμενα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 7%, στα 1,33 δισ. δολάρια. Το αποτέλεσμα ήταν οριακά καλύτερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει ότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει και ότι οι επενδύσεις σε νέες μορφές ενέργειας δεν προσφέρουν σήμερα τις αποδόσεις που απαιτούνται.
«Οι στόχοι αυτοί είχαν τεθεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον της αγοράς», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Woodside, Λιζ Γουέστκοτ.
Η εταιρεία θα επανεξετάσει παράλληλα το έργο Beaumont New Ammonia στο Τέξας, ενώ σχεδιάζει να μειώσει το λειτουργικό της κόστος κατά 350 εκατ. δολάρια από το 2028.
Εγκαταλείπει τον στόχο για τις εκπομπές Scope 3
Η Woodside διατηρεί τον στόχο για τη μείωση των άμεσων εκπομπών της έως το 2030, όμως περιορίζει τη δέσμευσή της για τις εκπομπές Scope 3, δηλαδή εκείνες που προκύπτουν από τη χρήση των προϊόντων της.
Η Γουέστκοτ ανέφερε στο Reuters ότι η εταιρεία επιχείρησε να κάνει οικονομικά βιώσιμες τις επενδύσεις της στην καθαρή ενέργεια, χωρίς όμως να βρει την απαιτούμενη ζήτηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο πράσινου υδρογόνου H2OK στην Οκλαχόμα, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 2025. «Δεν υπήρχαν πελάτες για να το στηρίξουν», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος.
«Κοιτάμε την αγορά και δεν βλέπουμε έναν σαφή δρόμο για να επενδύσουμε αυτά τα 5 δισ. δολάρια έως το 2030», πρόσθεσε.
Ενισχύθηκαν τα κέρδη από τις υψηλότερες τιμές
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου έδωσαν στη διοίκηση μεγαλύτερο περιθώριο να προχωρήσει στη νέα στρατηγική. Η Woodside ανακοίνωσε αύξηση 7% στα υποκείμενα καθαρά κέρδη μετά φόρων, στα 1,33 δισ. δολάρια για το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου.
Η μέση τιμή πώλησης της παραγωγής αυξήθηκε στα 74 δολάρια ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου, από 61,70 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία αναμένει επιπλέον έσοδα από τις εμπορικές της δραστηριότητες, καθώς ανακατεύθυνε φορτία LNG προς αγορές με υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Το προσωρινό μέρισμα αυξήθηκε στα 57 σεντς ανά μετοχή, από 53 σεντς πέρυσι.
Η Woodside διατήρησε επίσης την πρόβλεψη για την παραγωγή του 2026 στα 174-185 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες παραμένουν στα 4-4,5 δισ. δολάρια.
Αλλάζει στάση ο πετρελαϊκός κλάδος
Η αλλαγή στρατηγικής της Woodside εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση στον πετρελαϊκό κλάδο. Μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, έχουν περιορίσει τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχουν επαναφέρει στο επίκεντρο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η διακοπή των μεταφορών μέσω των Στενών του Ορμούζ έχουν ενισχύσει περαιτέρω τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Η κρίση περιόρισε σημαντικό μέρος των παγκόσμιων ροών πετρελαίου και LNG και οδήγησε τις τιμές υψηλότερα.
Για τη Woodside, η εξέλιξη λειτουργεί προς όφελος της βασικής της δραστηριότητας, καθώς το χαρτοφυλάκιο LNG της εταιρείας θα παραμείνει κατά 75% συνδεδεμένο με τις τιμές του πετρελαίου έως το 2028.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιστροφή στις βασικές δραστηριότητες είναι λογική επιλογή για τη Woodside, αν και η πώληση του έργου αμμωνίας στο Τέξας ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
Πηγή: Reuters