Τη σταθερή του θέση υπέρ της σύστασης διακριτής Κυβερνητικής Δομής, ήτοι υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας ή γενικής γραμματείας άμυνας με αυξημένες αρμοδιότητες και αποκλειστική ευθύνη τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υποστήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας προτείνει με επιστολή του προς την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).
Στην επιστολή που εστάλη χθες στην πολιτική ηγεσία του τόπου, ο ΣΕΚΠΥ σημειώνει πως η εν λόγω δομή δεν θα στοχεύει στην υποκατάσταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά στη συμπλήρωση του ρόλου του και στην ενίσχυση των πολλαπλών διαδικασιών, σε μια συγκυρία κοσμογονική σε διεθνές επίπεδο, που είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές βιομηχανίες.
Σύμφωνα με τον ΣΕΚΠΥ, η αποστολή της νέας Κυβερνητικής Δομής θα επικεντρώνεται στη θεσμική και διαρκή υποστήριξη του εγχώριου αμυντικού βιομηχανικού οικοσυστήματος - κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών, ερευνητικών κέντρων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων - μέσω της διαχείρισης των προμηθειών αναπτυξιακών προγραμμάτων, της διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας εφοδιασμού, της υποστήριξης του κύκλου ζωής των αμυντικών συστημάτων και άλλων κρίσιμων λειτουργιών που ενισχύουν την αυτάρκεια και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.
Στρατηγική αναγκαιότητα
Η μορφή αυτής της δομής μπορεί να είναι είτε Υφυπουργείο είτε Γενική Γραμματεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει θεσμικό και διαχρονικό χαρακτήρα, ανεξάρτητο από κυβερνητικές εναλλαγές. Όπως τονίζει ο φορέας, πρόκειται για στρατηγική αναγκαιότητα, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής αμυντικής αυτάρκειας και της βιομηχανικής ανθεκτικότητας της χώρας.
Τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο
Σε διεθνές επίπεδο, έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη εξειδικευμένων κρατικών δομών που υποστηρίζουν οργανωμένα την αμυντική βιομηχανία συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της εθνικής στρατηγικής, στην ενίσχυση της συμμετοχής της βιομηχανίας σε εξοπλιστικά προγράμματα και στην προώθηση της εξαγωγικής της δυναμικής. Οι δομές αυτές λειτουργούν ως σταθερός θεσμικός μηχανισμός που εξασφαλίζει συνέχεια, συντονισμό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα σε όρους τεχνολογικής ανάπτυξης, εθνικής ασφάλειας και οικονομικής συνεισφοράς.
Τέτοια οργανωτικά μοντέλα έχουν υιοθετήσει χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες αυτές έχουν θεσμοθετήσει εξειδικευμένες δομές εντός ή παρά το Υπουργείο Άμυνας, αναγνωρίζοντας την Αμυντική Βιομηχανία ως πυλώνα εθνικής ασφάλειας, τεχνολογικής ανεξαρτησίας και βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει μια συνεκτική στρατηγική προσέγγιση, που συνδέει την αμυντική βιομηχανική πολιτική με την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία.
Ανεξάρτητοι οργανισμοί εξοπλισμών και αμυντικής βιομηχανίας
Οι Οργανισμοί Εξοπλισμών και Υποστήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας στις πιο πάνω χώρες διαθέτουν πλήρως αποκεντρωμένες και διακριτές αρμοδιότητες που καλύπτουν όλο τον κύκλο ζωής των προμηθειών: από την επεξεργασία των αμυντικών ικανοτήτων και των επιχειρησιακών απαιτήσεων, την τεχνική αξιολόγηση και τις δοκιμές, έως την υπογραφή συμβάσεων, τη διαχείριση των προγραμμάτων και τη συντήρηση των συστημάτων. Η οργανωτική αυτονομία αυτών των φορέων εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, λογοδοσία και ευελιξία.
Διακριτοί μηχανισμοί κρατικής υποστήριξης της αμυντικής βιομηχανίας
Σύμφωνα με το ΣΕΚΠΥ, η υποστήριξη της βιομηχανίας δεν εξαντλείται στην πολιτική προμηθειών. Σε αρκετές χώρες, αυτή παρέχεται μέσω εξειδικευμένων δομών εντός των Υπουργείων Οικονομίας ή Εμπορίου, μέσω τεχνολογικών clusters, ή μέσω βιομηχανικών συνδέσμων με θεσμικό ρόλο. Οι δομές αυτές λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, προσέλκυσης επενδύσεων και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα.
Σε τι θα συμβάλει η κυβερνητική δομή
- Στη συγκρότηση μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αμυντική βιομηχανία, με καθορισμένους στόχους, προτεραιότητες και δείκτες αξιολόγησης και αποτελεσματική αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
- Στην ενίσχυση της αμυντικής αυτάρκειας της χώρας, μέσω της ανάπτυξης κρίσιμων εγχώριων δυνατοτήτων και της μείωσης της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές.
- Στη συστηματική υποστήριξη του εγχώριου αμυντικού οικοσυστήματος, περιλαμβάνοντας ΜμΕ, ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα, εντός ενός πλαισίου ενιαίας πολιτικής και υποστήριξης.
- Στην ευθυγράμμιση των βιομηχανικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων με τους εθνικούς στόχους άμυνας και ασφάλειας, ώστε να αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές υποδομές και οι ικανότητες της χώρας.
- Στη δομημένη αποτύπωση και ενίσχυση των εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια, η ποιότητα και η ανθεκτικότητα της παραγωγικής διαδικασίας.
- Στον προσδιορισμό, κατηγοριοποίηση και ενίσχυση κρίσιμων τεχνολογικών και βιομηχανικών τομέων, οι οποίοι συνιστούν στρατηγική προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια και τη βιομηχανική κυριαρχία.
- Στην προώθηση συνεργασιών και συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής και Βιομηχανικής Βάσης (ΕΑΒΙ) σε όλο τον κύκλο ζωής του αμυντικού υλικού — από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη, μέχρι τη συντήρηση και αναβάθμιση.
- Στη συντονισμένη εξαγωγική δραστηριοποίηση στη διεθνή αγορά, με θεσμική υποστήριξη, στοχευμένη προώθηση και διπλωματική κάλυψη, ώστε να ενισχυθεί η διεθνής εμπορική θέση των ελληνικών αμυντικών προϊόντων.
- Στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, διασφαλίζοντας την επιστροφή επενδύσεων στην εθνική οικονομία και την ενίσχυση της εθνικής τεχνογνωσίας.
Το αμυντικό οικοσύστημα της χώρας μας
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, σήμερα στη χώρα μας και σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχουν περίπου 400 οντότητες, εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, start-ups, κομμάτια από πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία ασχολούνται με την άμυνα. Συνάμα, σε όλο αυτό το οικοσύστημα ασχολούνται πάνω από 15.000 άνθρωποι ενώ ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ Τάσο Ροζολή, από αυτές τις οντότητες, 100 ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα του European Defence Fund (EDF) και μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι το success story της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, είναι πρώτη σε συμμετοχές σε προγράμματα και σε κατακυρώσεις προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος συμμετέχουμε στο 57% των προγραμμάτων», επισήμανε σε προ δύο μηνών συνέντευξη Τύπου.
Ο ΣΕΚΠΥ ιδρύθηκε το 1984 και σήμερα έχει 260 μέλη, εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ενώ απασχολεί πάνω από 14.000 εργαζόμενους. Βέβαια οι εταιρείες δεν είναι όλες 100% αμυντικές. Υπάρχουν εταιρείες που είναι 100% αμυντικές αλλά και άλλες των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιούνται σε πολιτική χρήση, ή είναι παρεμφερών τεχνολογιών κ.ο.κ.