Ένα νέα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το 18ο της ΕΕ, το οποίο βάζει στο στόχαστρο τα έσοδα της Μόσχας από τον τομέα της ενέργειας και τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία, πρότεινε την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το νέο πακέτο θα προβλέπει την απαγόρευση χρήσης των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream της Ρωσίας, καθώς και τις συναλλαγές με τράπεζες που εμπλέκονται σε παράκαμψη κυρώσεων.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμής που έχει επιβάλλει η Ομάδα των Επτά (G7) για το ρωσικό αργό πετρέλαιο στα 45 δολάρια το βαρέλι από 60 δολάρια που είναι σήμερα.
Η πρόταση της Κομισιόν απαριθμεί επίσης περισσότερα πλοία που περιλαμβάνονται τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, καθώς και εταιρείες εμπορίας πετρελαίου. Στον κατάλογο με τα 342 απαγορευμένα δεξαμενόπλοια προστίθενται πλέον άλλα 77 που αποτελούν τμήμα του ρωσικού σκιώδους στόλου.
Οι χώρες της ΕΕ θα ξεκινήσουν τη συζήτηση της πρότασης εντός της εβδομάδας.