Μενού Ροή
"Βουτιά" στη τιμή του άνθρακα

Για πρώτη φορά την τελευταία διετία η τιμή αναφοράς του άνθρακα στην Ευρώπη έπεσε κάτω από τα 55 ευρώ/τόνο και θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω εν μέσω πτωτικών μεγεθών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Το συμβόλαιο EUA της 24ης Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκε τελευταία στα 54,23 ευρώ/τόνο, μειωμένο κατά 2,94 ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο διακανονισμό του. Νωρίτερα, άγγιξε τα 54,17 ευρώ/τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο EUA αναφοράς από τον Οκτώβριο του 2021. Οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση στην αποδυνάμωση της αγοράς φυσικού αερίου που συνεχίζει να μειώνει το κόστος της μετάβασης από την παραγωγή άνθρακα σε αέριο.

Ο ζεστός καιρός, η άφθονη προσφορά σε συνδυασμό με την χαμηλή ζήτηση επέκτειναν το χαμηλό οκτώ μηνών για τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου τη Δευτέρα, με αναλυτές να τονίζουν ότι ο άνθρακας θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω εάν το τρέχον κλίμα στην αγορά επιμείνει. «Δεν αποκλείεται 50 ευρώ/τόνο», δήλωσε ο Benjamin Lee από την εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το δικαίωμα πώλησης 50 ευρώ/τόνο για τη λήξη του Μαρτίου», είπε.

Η ανάλυση της σουηδικής τράπεζας SEB σημείωσε ότι οι πτωτικές εξελίξεις των τιμών σε EUA έχουν συνδεθεί στενά με τις εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου. «Προς το παρόν, η θεμελιώδης κατάσταση για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη συνεχίζει να διαβρώνεται με θερμοκρασίες υψηλότερες από τις κανονικές και τα αποθέματα αερίου να φτάνουν σε νέα υψηλά ρεκόρ για την εποχή του χρόνου», ανέφερε η έκθεση της τράπεζας.

«Το Σάββατο τα αποθέματα φυσικού αερίου έναντι του μέσου όρου του 2014-2023 αυξήθηκαν σε πλεόνασμα 249 TWh, που ήταν περισσότερο από το υψηλότερο πλεόνασμα το 2023 των 237 TWh».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας