Η Ρωσία ζήτησε τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ στο Ιράν, που κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, μετά από την προσβολή της περιοχής με βλήμα σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον αντιδραστήρα.
Ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, επικεφαλής της κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, τόνισε ότι στον σταθμό βρίσκονται 72 τόνοι σχάσιμου υλικού και 210 τόνοι χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, και ότι οποιοδήποτε πλήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή με περιφερειακές επιπτώσεις σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι άγνωστο βλήμα χτύπησε την περιοχή, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι καταστράφηκε κτίριο περίπου 350 μέτρα από τον αντιδραστήρα, χωρίς να σημειωθούν ζημιές στον ίδιο τον αντιδραστήρα ή τραυματισμοί προσωπικού.
Η Rosatom, που έχει ήδη εκκενώσει μέρος του προσωπικού, κατασκευάζει νέες μονάδες στον σταθμό. Ο Λιχάτσεφ κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να διασφαλίσουν την ασφάλεια του σταθμού, προτείνοντας τη δημιουργία μιας «νησίδας ασφαλείας» γύρω από τον Μπουσέρ για να αποτραπεί οποιοσδήποτε μελλοντικός κίνδυνος.
Πηγή: Reuters