Μενού Ροή
Πάνω από τα 90 δολ. το πετρέλαιο μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
Άλμα πάνω από 3% oι τιμές σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Παρασκευή στην Ασία ως αντίδραση στις αναφορές ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι ο εφοδιασμός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διακοπεί.
 
Το Brent κινήθηκε 3,63% υψηλότερα στα 90,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 3,66% στα 85,76 δολάρια το βαρέλι.
 
Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC News επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο ότι είπε ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία στο Ιράν . Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε αεροδρόμιο στην ιρανική πόλη Ισαφαχάν, αλλά η αιτία δεν έγινε αμέσως γνωστή. Αρκετές πτήσεις εκτράπηκαν στον ιρανικό εναέριο χώρο, ανέφερε το CNN.
 
"Εάν αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές, οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση θα αυξηθούν, καθώς και οι ανησυχίες ότι δυνητικά πλησιάζουμε προς μια κατάσταση όπου οι κίνδυνοι του εφοδιασμού πετρελαίου οδηγούν σε πραγματικές διακοπές του εφοδιασμού", δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING. Οι αναφορές προκάλεσαν ανησυχία ότι το Ισραήλ απάντησε στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε ο Πάτερσον.
 
Το περασμένο Σαββατοκύριακο το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε αντίποινα μετά από ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του στη Συρία. Τα περισσότερα από τα drones και οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν πριν φτάσουν στο ισραηλινό έδαφος, με ελάχιστες ζημιές και θύματα.
 
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στις 13 Απριλίου. Το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου είχε εκτονωθεί αυτή την εβδομάδα λόγω της αντίληψης ότι τυχόν ισραηλινά αντίποινα στην επίθεση του Ιράν θα μετριάζονταν από τη διεθνή πίεση.
 
Στον παγκόσμιο εφοδιασμό αργού πετρελαίου, η Βενεζουέλα έχασε μια βασική άδεια των ΗΠΑ που επέτρεπε στο μέλος του ΟΠΕΚ να εξάγει πετρέλαιο στις αγορές παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης κυρώσεις στο Ιράν, ένα άλλο μέλος του ΟΠΕΚ, με στόχο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του μετά την επίθεση με drone της χώρας στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι κυρώσεις στο Ιράν, ωστόσο, αποκλείουν τη βιομηχανία πετρελαίου του.
 
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας