Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση στο πετρέλαιο καθώς η Κίνα ανοίγει και πάλι την οικονομία της εγκαταλείποντας την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων που στραγγάλιζε τα προηγούμενα χρόνια την οικονομική δραστηριότητα.
Η IEA αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη της για την παγκόσμια ζήτηση κατά 500,000 βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνό. Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να σκαρφαλώσει κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος, στα 101,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Υπηρεσία.
"Το άνοιγμα της Κίνας δίνει μια καλοδεχούμενη ώθηση στην ασθμαίνουσα παγκόσμια οικονομία", αναφέρει η Υπηρεσία στο μηνιαίο δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. "Η χώρα αναμένεται να επιστρέψει στον καθιερωμένο της ρόλο ως η βασική κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης", προσθέτει.
Η IEA σημειώνει πάντως ότι οι παγκόσμιες αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να εμφανίζουν πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς η παραγωγή της Ρωσίας παραμένει απροσδόκητα ισχυρή. Στις τελευταίες της εκτιμήσεις, η Υπηρεσία αναφέρει ότι η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν την εισβολή στην Ουκρανία, αντί για 1,6 εκατ. βαρέλια που περίμενε προηγουμένως.
Οι συνθήκες στις παγκόσμιες αγορές αναμένεται να είναι πιο σφικτές το δεύτερο μισό του 2023, καθώς οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα θα πλήττουν την παραγωγή και η κινεζική ανάκαμψη θα κερδίζει μεγαλύτερη ορμή, αναφέρει η IEA. "Η παγκόσμια προσφορά αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση το πρώτο μισό του 2023, αλλά η ισορροπία θα μπορούσε γρήγορα να μεταβληθεί σε έλλειμμα καθώς θα ανακάμπτει η ζήτηση και ένα μέρος της ρωσικής παραγωγής θα παραμένει αποκλεισμένο", σημειώνει.
Η ζήτηση από την Κίνα αναμένεται να σκαρφαλώσει κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα αυτό το έτος μετά τη συρρίκνωση-ρεκόρ του 2022, φτάνοντας τα 15,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως εκτιμά η IEA.