Την ύπαρξη προβλημάτων στον εφοδιασμό καυσίμων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας αναγνώρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας ότι οι ελλείψεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχει συσταθεί ειδική κυβερνητική ομάδα, η οποία εργάζεται σε συνεχή βάση για την αποκατάσταση της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς.
Μιλώντας σε σύσκεψη με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την παραγωγή και διανομή καυσίμων, ο Ρώσος πρόεδρος συνέδεσε τα προβλήματα με τις ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ενεργειακές υποδομές, τονίζοντας ότι η Μόσχα οφείλει να περιορίσει τις επιπτώσεις τους στην εσωτερική αγορά.
«Τα προβλήματα για τους οδηγούς και τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Δυστυχώς, εξακολουθούν να παρατηρούνται ουρές στα πρατήρια καυσίμων», ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Ουκρανία έχει εντείνει τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις εναντίον βιομηχανικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων στη ρωσική επικράτεια και σε περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα, με βασικό στόχο τις υποδομές του πετρελαϊκού τομέα.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα αξιοποιεί ήδη τα αποθέματα βενζίνης, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνους, ενώ εκτίμησε ότι η παραγωγή καυσίμων τον Ιούλιο θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούνιο.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης των εξαγωγών ντίζελ, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας προσφοράς και τη συγκράτηση των τιμών. Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι το μέτρο εξετάζεται από την κυβέρνηση, αν και νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι αναγκαία μια τέτοια παρέμβαση.
Ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια καυσίμων και η σταθερότητα των τιμών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κάλυψη των αναγκών του αγροτικού τομέα, ενόψει της περιόδου συγκομιδής.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν πλήρως τα προγράμματα τροφοδοσίας των αγροτικών επιχειρήσεων με καύσιμα, καθώς από αυτό εξαρτάται η φετινή συγκομιδή», τόνισε ο Πούτιν.
Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τις πιέσεις που δέχεται η ρωσική ενεργειακή αλυσίδα, καθώς οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς δοκιμάζουν την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει επαρκή αποθέματα καυσίμων και σταθερές τιμές για τους καταναλωτές.
Πηγή: Reuters