Η Σαουδική Αραβία παρέμεινε τον Μάιο ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού μαζούτ και vacuum gasoil (VGO) που μεταφέρονται διά θαλάσσης, παρά τη μείωση των συνολικών εξαγωγών της Ρωσίας λόγω των ουκρανικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς και της LSEG, οι θαλάσσιες εξαγωγές ρωσικού μαζούτ και VGO υποχώρησαν κατά περίπου 6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, διαμορφούμενες στα 3,2 εκατομμύρια τόνους. Η πτώση αποδίδεται στις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επηρέασαν τόσο την παραγωγή όσο και τις εξαγωγικές ροές.
Παρά τη μείωση, η Σαουδική Αραβία εξακολούθησε να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ρωσικών φορτίων. Οι εισαγωγές της ανήλθαν σε 1,23 εκατομμύρια τόνους, αν και ήταν μειωμένες κατά 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους θερινούς μήνες, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης κλιματιστικών, διατηρεί υψηλές τις ανάγκες της χώρας σε καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Ριάντ θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την κατανάλωση εισαγόμενου μαζούτ το φετινό καλοκαίρι, καθώς η διαθεσιμότητα φυσικού αερίου έχει περιοριστεί μετά τη διακοπή λειτουργίας ορισμένων πετρελαϊκών πεδίων που επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η ενίσχυση των εξαγωγών κατά τους προηγούμενους μήνες συνδέθηκε τόσο με τις ανακατατάξεις στις διεθνείς ενεργειακές ροές που προκάλεσε η σύγκρουση με το Ιράν όσο και με την προσωρινή χαλάρωση ορισμένων αμερικανικών κυρώσεων στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.
Μετά την επιβολή του πλήρους εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα τον Φεβρουάριο του 2023, οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας έχουν μετατραπεί στους βασικούς αποδέκτες των εξαγωγών ρωσικού μαζούτ και VGO.
Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές προς τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, δύο από τους σημαντικότερους κόμβους ανεφοδιασμού πλοίων και αποθήκευσης καυσίμων παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 39% σε μηνιαία βάση, περιοριζόμενες σε περίπου 400.000 τόνους.
Παράλληλα, περίπου 140.000 τόνοι μαζούτ και VGO που φορτώθηκαν σε ρωσικά λιμάνια τον Μάιο κατευθύνθηκαν σε περιοχές μεταφόρτωσης κοντά στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, χωρίς να έχει καταστεί σαφής ο τελικός προορισμός των φορτίων.
Αισθητή ήταν και η μείωση των εξαγωγών προς την Ινδία, η οποία τα τελευταία χρόνια συγκαταλεγόταν μεταξύ των σημαντικότερων αγοραστών ρωσικού μαζούτ. Οι αποστολές μειώθηκαν κατά 28%, υποχωρώντας σε περίπου 120.000 τόνους.
Τα στοιχεία, τα οποία βασίζονται στις ημερομηνίες αναχώρησης των φορτίων από τα ρωσικά λιμάνια, καταδεικνύουν τη μετατόπιση των ρωσικών εξαγωγών προς νέες αγορές και τις επιπτώσεις που εξακολουθούν να έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι διεθνείς κυρώσεις στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.
Πηγή: Reuters