Μενού Ροή
Σε άνοδο οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου

Αύξηση κατέγραψαν οι τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας  την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η Γερμανία κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από τα τέλη Νοεμβρίου 2023, 235,52 €/MWh, στις 4 Ιουνίου από τις 20:00 έως τις 21:00.

Οι αυξήσεις οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη γενική μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας. Παρά τις αυξήσεις, οι περισσότερες αγορές κατέγραψαν αρνητικές τιμές για κάποιες ώρες. Η φωτοβολταϊκή ενέργεια κατέγραψε καθημερινά ρεκόρ παραγωγής για μήνα Ιούνιο στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και την τρίτη υψηλότερη τιμή στην ιστορία στην Ισπανία.
 

Παραγωγή ηλιακής ενέργειας


Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στη γερμανική, τη γαλλική και την ιταλική αγορά, κατά 37%, 32% και 9,6% αντίστοιχα. Ωστόσο, στην Ιβηρική Χερσόνησο σημειώθηκαν μειώσεις, 22% στην Πορτογαλία και 12% στην Ισπανία. Στην περίπτωση της Ισπανίας, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνει την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια και την ηλιακή θερμοηλεκτρική ενέργεια .

Παρά τη μείωση της εβδομαδιαίας παραγωγής στην Ισπανία, στις 4 Ιουνίου, η φωτοβολταϊκή ενέργεια κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη παραγωγή ποτέ σε αυτή την αγορά, 187 GWh. Την πρώτη εβδομάδα του μήνα, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία κατέγραψαν την υψηλότερη ημερήσια παραγωγή για έναν μήνα Ιούνιο στην ιστορία. Στη Γερμανία και την Ιταλία αυτό συνέβη στις 6 Ιουνίου, με 362 GWh και 128 GWh, αντίστοιχα. Η Πορτογαλία έφτασε σε αυτό το ορόσημο στις 3 Ιουνίου, με 20 GWh να παράγονται χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της AleaSoft Energy Forecasting για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας για τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου θα είναι χαμηλότερη από την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Την εβδομάδα της 3ης Ιουνίου, η παραγωγή αιολικής ενέργειας μειώθηκε γενικά στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση, 58%, 55% και 35% σε κάθε περίπτωση. Η Γερμανία και η Ισπανία κατέγραψαν μικρότερη πτώση, 5,0% και 20%, αντίστοιχα.

Την εβδομάδα της 10ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις παραγωγής αιολικής ενέργειας της AleaSoft Energy Forecasting , η παραγωγή που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία θα ανακάμψει στις περισσότερες αγορές που αναλύθηκαν, αν και στην Ισπανία θα μειωθεί ξανά σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
 

Ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας


Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Οι μειώσεις κυμαίνονταν από 0,3% στην Ιταλία έως 5,6% στην Ολλανδία. Οι αγορές όπου η ζήτηση αυξήθηκε ήταν η Πορτογαλία με άνοδο 8,7%, η Γερμανία με άνοδο 4,1% και η Ισπανία με άνοδο 2,1%. Στην Πορτογαλία και τη Γερμανία, η ανάκαμψη της ζήτησης μετά τον εορτασμό του Corpus Christi στις 30 Μαΐου ευνόησε τις αυξήσεις.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι μέσες θερμοκρασίες αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στις αγορές που βρίσκονται νοτιότερα. Οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 0,4 °C στην Πορτογαλία έως 1,8 °C στη Γαλλία και την Ιταλία. Στις υπόλοιπες κύριες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι μέσες θερμοκρασίες μειώθηκαν, κυμαινόμενες από 0,3 °C στη Γερμανία έως 1,5 °C στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ζήτησης της AleaSoft Energy Forecasting , την εβδομάδα της 10ης Ιουνίου θα αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στο Βέλγιο, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πορτογαλία και θα μειωθεί στην Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
Ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι τιμές στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά Nord Pool των σκανδιναβικών χωρών και η αγορά N2EX του Ηνωμένου Βασιλείου, με μειώσεις 1,2% και 16%, αντίστοιχα. Αντίθετα, η αγορά MIBEL της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σημείωσε τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις τιμών, 261% και 269%, αντίστοιχα. Τους ακολούθησε η αγορά EPEX SPOT της Γαλλίας, με άνοδο 128%. Στις άλλες αγορές που αναλύθηκαν από την AleaSoft Energy Forecasting , οι τιμές αυξήθηκαν μεταξύ 4,3% στην αγορά EPEX SPOT της Ολλανδίας και 16% στην αγορά EPEX SPOT του Βελγίου.

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι εβδομαδιαίες μέσοι όροι ξεπέρασαν τα 65 €/MWh στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλύθηκαν. Εξαίρεση αποτέλεσαν η σκανδιναβική και η γαλλική αγορά, με μέσο όρο 27,26 €/MWh και 36,86 €/MWh, αντίστοιχα. Αντίθετα, η αγορά IPEX της Ιταλίας κατέγραψε τον υψηλότερο εβδομαδιαίο μέσο όρο, €107,73/MWh. Στις υπόλοιπες αγορές που αναλύθηκαν, οι τιμές κυμαίνονταν από 65,90 €/MWh στη βελγική αγορά έως 78,40 €/MWh στη γερμανική αγορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας