Μενού Ροή
Τσουχτερές τιμές και αύξηση της ζήτησης φέρνει ο καύσωνας - Ο ρόλος των φωτοβολταϊκών

Σε ανοδική τάση κινείται η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας ένεκα του καύσωνα και της υψηλής ζήτησης. Ουσιαστικά οι “καυτές” μέρες μέχρι και την Παρασκευή φέρνουν το σύστημα παραγωγής και διανομής ενέργειας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω του ρόλου που καλείται να παίξει. Ήδη, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και τις προβλέψεις για τις επόμενες μέρες, τα φορτία είναι αυξημένα κατά 20%,  σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ζήτηση αναμένεται να αγγίξει τα 10.000 MW.

Τα φωτοβολταϊκά

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε μια από τις ζώνες υψηλής ζήτησης, αυτής του μεσημεριού, σημαντικός πυλώνας του συστήματος αποτελεί το εκτεταμένο δίκτυο, πλέον, φωτοβολταϊκών. Έτσι με ενέργεια από τον ήλιο περιορίζεται η ανάγκη έγχυσης στο δίκτυο ενέργειας από θερμικές μονάδες ή άλλες πηγές. Ο ρόλος των θερμικών μονάδων, πάντως, αποκτά σημαντικό ρόλο τις βραδινές ώρες, από τις 20.00 και μετά, οπότε τα φωτοβολταϊκά ατονούν ως προς την παραγωγή, αλλά η ζήτηση παραμένει ενεργή λόγω της χρήσης κλιματιστικών ένεκα καύσωνος.

Να σημειωθεί ότι για τις μέρες αυτές έχουν μπει σε διαδικασία παραγωγής μονάδες  που βρίσκονταν σε συντήρηση, αλλά και η «Πτολεμαΐδα 5», η καινούρια λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ. Επίσης και  η «Μελίτη» και ο «Άγιος Δημήτριος 5» είναι σε επιφυλακή.

Οι τιμές

Στο μεταξύ, στα 110,15 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο 12/06/2024.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 209,49 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 65,12 ευρώ/MWh. Η τιμή ανέβηκε 15% σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα στις 376,79 GWh.

 Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 0,0%, το φυσικό αέριο 40,9%, τα υδροηλεκτρικά 6,6%, οι εισαγωγές 14,2% και οι ανανεώσιμες 37,8%.

 Οι εξαγωγές στις 2,373 MWh και οι εισαγωγές στις 24,356 MWh. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λιγνίτης αυτές τις μέρες μπαίνει στο μίγμα.

Ζήτηση και συμμετοχή των θερμικών μονάδων, πάντως, οδηγούν στα ψηλά τη χονδρεμπορική αγορά τον Ιούνιο, κατά μέσο όρο έχει τιμή στα 92,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, 14% υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας