Μενού Ροή
Mε το "δεξί" ο Απρίλιος - Βουτιά στις τιμές ενέργειας

Αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκαν  την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές που αναλύθηκαν από την ισπανική εταιρεία συμβούλων AleaSoft Energy Forecasting.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους κατέγραψαν αρνητικές τιμές η ισπανική και η πορτογαλική αγορά. Στις 7 Απριλίου, η αγορά Nord Pool των σκανδιναβικών χωρών κατέγραψε αρνητικές ωριαίες τιμές για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2023. Την ίδια ώρα η ολλανδική αγορά έφτασε τη χαμηλότερη ωριαία τιμή της στις 6 Απριλίου μεταξύ 14:00 και 15:00. Στη Γαλλία, η αγορά έφτασε σε αρνητική τιμή 0,71 € (0,77 $)/MWh στις 6 Απριλίου, τη χαμηλότερη από τις αρχές Ιουλίου πέρυσι και τη μοναδική αρνητική τιμή που καταγράφηκε από τότε.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν κάτω από 50 €/MWh στις περισσότερες από τις αγορές που αναλύθηκαν από την AleaSoft. Οι υψηλότερες καταγράφηκαν στις αγορές της Βρετανίας (50,63 €/MWh) και της Ιταλίας (75,78 €/MWh). Η πορτογαλική και η ισπανική αγορά κατέγραψαν τον χαμηλότερο εβδομαδιαίο μέσο όρο τους για ένατη συνεχή εβδομάδα, στα 3,87 €/MWh και 4,41 €/MWh αντίστοιχα.

Ρόλο στην μείωση των τιμών σύμφωνα με την ανάλυση της AleaSoft έπαιξε η μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου , η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και η αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας σχεδόν σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν. Τα ευρήματα συμπίπτουν επίσης με αυξημένες μέσες θερμοκρασίες σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν, με αυξήσεις που κυμαίνονται από 1 βαθμό στην Ιταλία έως 4,4 βαθμούς στο Βέλγιο.

Ηλιακή ενέργεια

Η πορτογαλική αγορά σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών για την παραγωγή ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας στις 4 Απριλίου, με παραγωγή 16 GWh. Η ιταλική αγορά έφτασε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή της στις 6 Απριλίου, στα 119 GWh. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 76% στην ιταλική αγορά, 60% στην ισπανική αγορά, 35% στην πορτογαλική αγορά και 25% στη γαλλική αγορά. Εξαίρεση αποτελεί η γερμανική αγορά, η οποία σημείωσε πτώση 1,4% την εβδομάδα συνολικά, αντιστρέφοντας την ανοδική πορεία των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, η AleaSoft προβλέπει ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα αυξηθεί στη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά θα μειωθεί στην Ιταλία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας