Μενού Ροή
logariasmoi revmatos
"Βουτιά" στη λιανική τιμή του ρεύματος για τον Μάρτιο - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην μείωση

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήταν οι τιμές ρεύματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

Στη χώρα μας μάλιστα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση τιμών, με την πτώση να αγγίζει το 12%, μετά την μεγάλη υποχώρηση των αντίστοιχων τιμών στην αγορά χονδρικής τον Φεβρουάριο αλλά και την θεσμοθέτηση των έγχρωμων τιμολογίων ρεύματος, που κινητοποίησαν τον ανταγωνισμό. Στην Αθήνα η τιμή διαμορφώθηκε στα 20,22 λεπτά/KWh έναντι 24,25 λεπτών/KWh στις 27 πρωτεύουσες των κρατών της ΕΕ. Σε τροχιά μείωσης ήταν οι τιμές ρεύματος και σε Δουβλίνο, Ελσίνκι και Βίλνιους με 9%, 7% στη Στοκχόλμη, 6% στο Όσλο, 5% στις Βρυξέλλες, 4% στην Κοπεγχάγη και τη Ρώμη, 3% στο Άμστερνταμ και 2% στο Λονδίνο. Από την άλλη αύξηση καταγράφηκε στην Μαδρίτη λόγω της ανόδου του ΦΠΑ.  Η μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο καταγράφηκε στην Λευκωσία με 9% εξαιτίας της διακοπής των επιδοτήσεων.

Η μέση ευρωπαϊκή τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μείωση 2% τον Μάρτιο και σήμερα οι τιμές βρίσκονται κατά 9% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αποτυπώνοντας την πτωτική τάση που παρατηρείται στις Ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής. Από τις 33 υπό εξέταση πρωτεύουσες, οι 14 κατέγραψαν μείωση τιμών, ενώ η πλειονότητα δεν παρουσίασε διακύμανση. 

Μείωση και στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με την έκθεση HEPI, πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι τιμές στην αγορά φυσικού αερίου, με πτώση της τάξης του 6% στα 6,49 σεντς, χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην Ε.Ε. (10,26 σεντς) και στο σύνολο των 33 εξεταζόμενων χωρών (10,04 σεντς). Μία πτώση που οφείλεται και στις θερμοκρασίες ρεκόρ του Μαρτίου και στη μείωση της ζήτησης για θέρμανση.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας