Μενού Ροή
timologia revmatos
 Ευκαιρίες αλλά και παγίδες στα νέα «φθηνά» μπλε - Τι φέρνει η απόφαση Σκυλακάκη για τα εξάμηνης διάρκειας

Τα μπλε τιμολόγια μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι στα τέλη Δεκεμβρίου και σε τιμές που δεν απείχαν και πολύ από εκείνες στις οποίες διαμορφώθηκαν τα πράσινα τιμολόγια του Ιανουαρίου.

Σε μια όμως παρατεταμένα πτωτική αγορά όπως αυτή που διανύουμε και με τις προβλέψεις να μιλούν για ακόμη χαμηλότερες τιμές προσεχώς στο φυσικό αέριο, μάλλον θα βρεθούν χαμένοι όσοι επέλεξαν να «κλειδώσουν» τιμή για το επόμενο 12μηνο, έκτος και αν συμβεί κάποιο εξαιρετικά αρνητικό γεγονός.

Ειδικά, τώρα που επίκειται η εμφάνιση των νέας γενιάς τιμολογίων σταθερής χρέωσης, για 6μηνη και 8μηνη διάρκεια, η λάμψη από το πρώτο «μπλε» κύμα δείχνει να έχει ξεθωριάσει. 

Στην παρούσα φάση η αγορά είναι έτοιμη να λανσάρει μια πλειάδα νέων τιμολογίων  και αναμένει το από μέρα σε μέρα το πράσινο φως του ΥΠΕΝ για την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και την ένταξη στα μπλε, και των σταθερών προϊόντων μίνιμουμ εξάμηνης διάρκειας. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο αυτά τα νέα μπλε τιμολόγια θα καταφέρουν να κινηθούν, όπως ακούγεται, ακόμη και στα 11-12 σεντς η κιλοβατώρα, δηλαδή ακόμη και χαμηλότερα από τις τιμές της πράσινης και της κίτρινης κιλοβατώρας για το Φεβρουάριο.

Σε ποιους απευθύνονται ; Σε όσους, και είναι πολλοί, θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να μην ασχολούνται κάθε μήνα με τα τιμολόγια ρεύματος, κι ας πληρώσουν κάτι παραπάνω. Και αν αυτά τα νέας γενιάς σταθερά, βγουν πράγματι σε τιμές που θα απέχουν λίγο από εκείνες των κυμαινόμενων, εκτιμάται ότι θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα τα προτιμήσουν. Εξάλλου η εξάμηνη διάρκεια, σε συνδυασμό με τις δελεαστικές τιμές, δεν λειτουργεί το ίδιο απαγορευτικά, όπως με τη 12μηνη.

Είναι λοιπόν όλα μόνο θετικά ; Τι θα πρέπει να έχει υπόψη ο καταναλωτής στα 6μηνα και 8μηνα σταθερής χρέωσης; Ένα θέμα που αξίζει προσοχής είναι το πάγιο. Κανονικά η αγορά ρεύματος έχει παραδοσιακά δύο φθηνές περιόδους, την άνοιξη και το φθινόπωρο, και δύο ακριβές, το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Ένας προμηθευτής με βάση αυτό τον χρονικό ορίζοντα υπολογίζει και την εμπορική του πολιτική. Ένα οκτάμηνης όμως διάρκειας προϊόν έχει μόνο δύο φθηνές περιόδους και μια ακριβή, ενώ ένα εξάμηνης, μια ακριβή και μια φθηνή. Τι σημαίνει αυτό στη πράξη; Ότι ο προμηθευτής προκειμένου να εξισορροπήσει την απώλεια επί των εσόδων του από το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν θα είναι σε ισχύ για κάποιους μήνες με παραδοσιακά υψηλότερες χρεώσεις, ενδεχομένως να επιβάλει υψηλό πάγιο. Και που θα οδηγούσε με τη σειρά του αυτό; Ένας μέσος πελάτης καταναλώνει 330 κιλοβατώρες το μήνα, δηλαδή 4 MWh το χρόνο. Και μια εταιρεία που εμφανίζεται π.χ. με τελική τιμή προμήθειας 12,7 σεντς η κιλοβατώρα αλλά με πάγιο 8 ευρώ το μήνα, επιβαρύνει την χρέωση του καταναλωτή κατά 2 - 2,5 σεντς. Επομένως η πραγματική τελική τιμή δεν θα είναι 12,7 σεντς, αλλά 14,7 - 15,2 σεντς η κιλοβατώρα.  Δηλαδή 20% υψηλότερη από την αναγραφόμενη ως τελική τιμή προμήθειας.

Ένα θέμα επομένως που χρειάζεται προσοχή αφορά στα πάγια. Σε ποια περίπτωση όμως δεν συμφέρουν καθόλου τα σταθερά προγράμματα, 12μηνης ή 6μηνης διάρκειας; Εάν οι τιμές καταρρεύσουν, οπότε ο καταναλωτής θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα ακριβό προϊόν και για να βγει θα πρέπει να πληρώσει ποινή (ρήτρα πρόωρης αποχώρησης), η οποία δεν υπάρχει στα κυμαινόμενα.

Επίσης δεν συμφέρουν αν υπάρξει ένας συνδυασμός από την υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου και των γενναίων εκπτώσεων των παρόχων στα «πράσινα» τιμολόγια, ο οποίος ρίξει πολύ τις τιμές των κυμαινόμενων. Στο σενάριο δηλαδή που αυτές βουτήξουν απότομα, κάτι που προς το παρόν, παρά τις πτωτικές τάσεις, δεν διαφαίνεται.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν τα θετικά, αλλά υπάρχουν και τα αρνητικά στη νέα ομάδα τιμολογίων, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια νέα τάση στην αγορά του ρεύματος. Αν μη τι άλλο όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η επιλογή τιμολογίου δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο στο παρελθόν.

Από εκεί και πέρα η παρέμβαση του ΥΠΕΝ που θα επιτρέψει τη διάθεση τιμολογίων με σταθερές χρεώσεις για λιγότερο από 12μηνο, είναι θέμα ημερών. Άμεσα θα υπάρξει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τη «χρωματική σήμανση» των τιμολογίων, ώστε να διευκρινίζεται ότι στα σταθερά προϊόντα εντάσσονται τιμολόγια με σταθερή χρέωση για τουλάχιστον 6 μήνες, δίνοντας έτσι τέλος στη σύγχυση που είχε ανακύψει με τη κυκλοφορία του «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» από την εταιρεία «Φυσικό Αέριο». 

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) ήταν της άποψης πως το συγκεκριμένο προϊόν παραβιάζει τον Κώδικα Προμήθειας και τη «χρωματική σήμανση», ζητώντας από την εταιρεία να το αποσύρει.

Το υπουργείο από την πλευρά του ουδέποτε δέχθηκε την ερμηνεία που έκανε η Αρχή στον Κώδικα καθώς τα πιο σύντομης διάρκειας σταθερά τιμολόγια μπορούν να προσφέρουν χαμηλές τιμές, άρα έκρινε ότι η διάθεσή τους στην αγορά λειτουργεί προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας