Μενού Ροή
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Ρεύμα: Έρχονται πιο σύντομης διάρκειας σταθερά τιμολόγια - Το μήνυμα Σκυλακάκη σε ΡΑΕΕΥ και αγορά

Νέες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την λιανική αγορά ρεύματος, στο φόντο και της διαδικασίας, με την μηνιαία καταμέτρηση, μέσω των έξυπνων μετρητών προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, χθες στον Real Fm. ‘Ήδη, οι επεξεργασίες για τον Κώδικα Προμήθειας είναι στο επίκεντρο, ώστε να “κουμπώσει” με τα νέα δεδομένα στην αγορά και να ενισχύσει τη  διάθεση νέων για τους καταναλωτές, τιμολογίων ρεύματος, με πιο ανταγωνιστικές χρεώσεις. 

Όλα αυτά με αφορμή το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας που είναι μεν σταθερό για 8 μήνες στα 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα αλλά εντάσσεται στο κίτρινο χρώμα, (κυμαινόμενο) επειδή σύμφωνα με τον Κώδικα τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 12 μήνες,

«Σταθμίζουμε τι είναι προς όφελος του καταναλωτή και η ευρωπαϊκή οδηγία που ενθαρρύνει την ελευθερία των τιμολογίων και την επιλογή των καταναλωτών, μας κατευθύνει στη μεγιστοποίηση της ποικιλίας των τιμολογίων αρκεί να καταλαβαίνει ο καταναλωτής τι γίνεται και να υπάρχει διαφάνεια» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Real Fm.

Όπως είπε «το πλαίσιο χρήζει ερμηνείας. Υπάρχει ένα κομμάτι σε μια υπουργική που λέει ότι με συναίνεση του καταναλωτή μπορείς να φύγεις από τον γενικό κανόνα του ενός έτους και να πας στους έξι μήνες. Δεν το ερμηνεύει έτσι η ΡΑΑΕΥ. Η δική μου άποψη είναι ότι πάντα η ερμηνεία πρέπει να γίνεται προς το συμφέρον του καταναλωτή και αυτό είναι να έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερα τιμολόγια φτάνει να υπάρχει επαρκής διαφάνεια. Το πλαίσιο εδώ όντως χρήζει ερμηνείας, αν δηλαδή μπορείς να φύγεις από τον ένα χρόνο και να πας στους έξι μήνες. Η ΡΑΑΕΥ έκανε μια ανάποδη ερμηνεία. Η δική μας θέση ως υπουργείο είναι ότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, είναι θεσμικός ο ρόλος της, αλλά μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες. Όπερ και θα κάνουμε» σημείωσε.

Παράλληλα, “φωτογράφισε” την ανάγκη να υπάρξουν και μικρότερης διάρκειας σταθερά τιμολόγια είπε ότι αυτά δίνουν καλύτερη τιμή, όπως το νέο προϊόν που έχει κυκλοφορήσει στην αγορά και έχει σταθερή οκτάμηνη χρέωση, αντί της δωδεκάμηνης που έχουν τα μπλε. Τόνισε, χαρακτηριστικά,  ότι ο κίνδυνος αντιστάθμισης είναι μικρότερος σε μικρότερη διάρκεια με το ρίσκο στο τελευταίο τετράμηνο του έτους να ανεβάζει τον κίνδυνο. Όπως είπε ο υπουργός, δεν είναι κακό να έχεις ένα τιμολόγιο σταθερό μικρότερου διαστήματος που  μπορεί να είναι φθηνότερο λόγω της μικρότερης αντιστάθμισης.

«Έχουμε διανύσει αρκετό δρόμο από τότε που είχαμε 130 τιμολόγια και ο κόσμος μετά από μια πρώτη αρχική ταλαιπωρία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει τις διαφορές τι σημαίνει σταθερό, κυμαινόμενο, αντιστάθμιση κ.α.» πρόσθεσε και υπεραμύνθηκε του πράσινου τιμολογίου λέγοντας ότι με την παρέμβαση του υπουργείου και χωρίς εισήγηση της ΡΑΑΕΥ έγινε το ειδικό αυτό τιμολόγιο όπου οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν πλέον τις τιμές.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο για το σύνολο των καταναλωτών τονίζοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι απόλυτα έτοιμος ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο μέτρο αυτό, το οποίο σημειωτέον αποτελεί και ένα από τα μέτρα του υπουργείου για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας