Σε “βόμβα” εξελίσσεται το θέμα των “κόκκινων” οφειλών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια ώρα που οι ρευματοκλοπές και εν γένει οι απώλειες δικτύου καταγράφουν ευρωπαϊκά ρεκόρ.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση με τα επίσημα στοιχεία και όσα αναφέρθηκαν, σε εσπερίδα που διοργάνωσε ο Κλάδος Ενέργειας της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025 στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος υπερβαίνουν τα 3,4 δισ. ευρώ, γεγονός που επηρεάζει έναν στους τρεις καταναλωτές.
Μάλιστα, ο Εφέτης και Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Αλικάκος, ανέδειξε το πολυσύνθετο ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας και την αυξανόμενη ανάγκη δικαστικής παρέμβασης σε μια περίοδο έντονης οικονομικής πίεσης. Τόνισε, δε, πως παρατηρείται εκρηκτική αύξηση σχετικών αγωγών στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς και ανησυχητική έξαρση περιστατικών ρευματοκλοπής.
Ο κ. Αλικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεταβίβαση απαιτήσεων σε εταιρείες διαχείρισης, πρακτική που δημιουργεί επιπλέον οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τον καίριο ρόλο της Δικαιοσύνης ως εγγυητή κοινωνικής συνοχής και προστασίας των αδυνάτων και τόνισε την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων για καθιέρωση σαφών διαδικασιών ρύθμισης οφειλών, αποτροπή αυθαίρετων διακοπών παροχής και ενίσχυση της διαφάνειας και υπευθυνότητας από τους παρόχους ενέργειας. «Η Δικαιοσύνη, πέρα από την επίλυση διαφορών, αναδεικνύεται ως ουσιαστικός μοχλός εξισορρόπησης και διασφάλισης της κοινωνικής αξιοπρέπειας» κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από ανάλυση του ΚΕΠΕ του Νοεμβρίου του 2024, φαίνεται καθαρά η άνοδος του ποσοστού των νοικοκυριών με οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα, η οποία το 2022 ανήλθε στο 19,2% για το σύνολο των νοικοκυριών, όταν στα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό αυτό άγγιξε το 39,7%.
Ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται ο αποκλεισμός ή η ανεπαρκής πρόσβαση των νοικοκυριών σε υπηρεσίες ενέργειας όπως θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, γεγονός που επιφέρει δυσμενείς συνέπειες τόσο στην υγεία και την ευημερία, όσο και στο περιβάλλον.
Πάντως, με βάση την κυβέρνηση, και όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, κατά την παρουσίαση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ για ενεργειακές αναβαθμίσεις έρχονται και τρία νέα ταμεία. Το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Ταμείο Εκμοντερνισμού 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και το Ταμείο Απανθρακοποίησης 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, συνολικού ύψους όλα 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
“Το Ταμείο απανθρακοποίησης έχει ξεκινήσει, αλλά κατ ουσίαν μετουσιώνεται σε πράξη από τις αρχές του '26. Άρα τρία νέα Ταμεία από τις αρχές του '26, 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα στηρίξουν την οικονομία” ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
Βάρη στους παρόχους
Από την πλευρά του, μιλώντας στην προαναφερθείσα εσπερίδα, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), Κώστας Παπαμιχαήλ, αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόνισε πως επιβαρύνουν τους συνεπείς καταναλωτές. Παράλληλα χαρακτήρισε δομικό ζήτημα τις απώλειες δικτύου που έφτασαν στο 11,4% το 2023 έναντι 5,5% στην ΕΕ, γεγονός που είχε ως συνέπεια την επιβάρυνση 370 εκατομμυρίων κατ’ έτος.
Σε πάνελ, δε, στην ίδια εσπερίδα, με θέμα «Η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών» εισήγηση έκανε ο Διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης και Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Μετρητικών Διατάξεων και Δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Γεώργιος Αθανασιάδης, ο οποίος είπε ότι «ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί τα τελευταία χρόνια μια ολοκληρωμένη στρατηγική δράση για τη μείωση των μη τεχνικών απωλειών και ειδικότερα των ρευματοκλοπών. Η στρατηγική αυτή αποδίδει πλέον μετρήσιμα αποτελέσματα: το 2025 έχουν εντοπιστεί 15.554 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, με τον εντοπισμό να έχει αυξηθεί κατά 67% σε σχέση με το 2024. Η εκτιμώμενη αξία περιπτώσεων που εντοπίστηκαν έχει αυξηθεί κατά 72%, ενώ οι εισπράξεις στο πρώτο οκτάμηνο του έτους ανήλθαν σε €27 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 86%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2024.» Ο κ. Αθανασιάδης υπογράμμισε πως παρά την απουσία ενός αυστηρού νομικού και θεσμικού πλαισίου, η επίδοση αυτή είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών δράσεων, χρήσης ψηφιακών εργαλείων, ψηφιοποίησης του οργανισμού, δημιουργία ειδικών ομάδων πανελλαδικά, χρήσης έξυπνων μετρητών και της ευρύτερης εντατικοποίησης των προσπαθειών που γίνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ σε όλα τα επίπεδα - από τον εντοπισμό των περιπτώσεων που χρήζουν διερεύνησης, στους τεχνικούς ελέγχους στο πεδίο, στους εργαστηριακούς ελέγχους, μέχρι και τη συντεταγμένη νομική διαχείριση - φέρνοντας πλέον απτά αποτελέσματα.