Μενού Ροή
Κατάσχεση των πληρωμών φυσικού αερίου προς την Gazprom – Ανησυχία στην Αυστρία για διακοπή της ροής ΦΑ στη χώρα – Οι εναλλακτικές πηγές

Αιφνιδιασμό στις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου να κατασχεθούν οι πληρωμές της αυστριακής εταιρείας OMV προς την ρωσική Gazprom Export που με τη σειρά της είναι πιθανό να «απαντήσει» με διακοπή της τροφοδοσίας της αυστριακής αγοράς, όπως άλλωστε έκανε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Η αυστριακή εταιρεία, μία από τις τελευταίες εταιρείες φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξακολουθεί να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, ξάφνιασε τις αγορές ανακοινώνοντας ότι ο εμπορικός της βραχίονας OMV Gas Marketing & Trading GmbH (OGMT) πληροφορήθηκε απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου που έλαβε μια μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία, η οποία δεν κατονομάζεται αλλά πιθανολογείται ότι εδρεύει σε μεγάλη χώρα της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση, εάν εφαρμοστεί στην Αυστρία κατά της OGMT, θα απαιτούσε από την OGMT να καταβάλει πληρωμές βάσει της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου με την Gazprom Export στην εν λόγω ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία αντί της ρωσικής εταιρείας. Για την ώρα δεν είναι γνωστό στην OGMT εάν και πότε θα μπορούσε να εκτελεστεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Σε περίπτωση που (όταν) γίνει αυτό πάντως, η OGMT θεωρεί πιθανό ότι η Gazprom Export θα σταματήσει να την προμηθεύει με φυσικό αέριο βάσει της ισχύουσας σύμβασης, επηρεάζοντας έτσι την αυστριακή αγορά φυσικού αερίου. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στη συμπεριφορά της Gazprom Export σε παρόμοιες καταστάσεις.

Στην περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου, η OGMT διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθούσε να είναι σε θέση να προμηθεύει τους συμβατικούς της πελάτες με αέριο από εναλλακτικές, μη ρωσικές πηγές, μέσω της εκτεταμένης προσπάθειας διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

Η OMV, με κύκλο εργασιών 39,5 δις ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,6 δις ευρώ το 2023, προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις δικές της μονάδες παραγωγής στη Νορβηγία και την Αυστρία, καθώς και από την διεθνή αγορά. Έχει επίσης μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη μέσω του τερματικού σταθμού GATE στο Ρότερνταμ. Η OMV συμμετέχει επίσης ως δυνητικός αγοραστής στις δημοπρασίες της κοινής πλατφόρμας αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ («EU Energy Platform»). Επιπλέον, η OMV έχει πρόσβαση σε όλες τις μεγάλες αγορές εμπορίας φυσικού αερίου της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Ευρώπης και διαθέτει τις αντίστοιχες δυνατότητες μεταφοράς.

Η είδηση έφερε πιέσεις στη μετοχή της OMV στο Χρηματιστήριο της Βιέννης. Προχθές η μετοχή υποχώρησε κατά 3,12% στα 46,58 ευρώ (από 48,08 ευρώ), ωστόσο χθες ανέκτησε ένα μέρος των απωλειών (+1,03% στα 47,06 ευρώ).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας