Μενού Ροή
Μπορίσοφ: Γεωοπολιτικό όπλο ο αγωγός Turkish Stream για την Βουλγαρία

Η Σόφια εισήγαγε ειδικό φόρο φυσικού αερίου για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream με στόχο να τιμωρήσει την Αυστρία για την αντίθεσή της στην ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη (3 Απριλίου) ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλγαρίας GERB Μπόικο Μπορίσοφ.

«Αποφασίσαμε να τιμωρήσουμε την Αυστρία. Ψηφίσαμε στο κοινοβούλιο ένα τέλος φυσικού αερίου 20 βουλγαρικών λεβ (10 ευρώ) (για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream) και κανείς δεν είπε τότε ούτε μια λέξη (για τα οφέλη του Turkish Stream)», δήλωσε ο Μπορίσοφ, απαριθμώντας τα οφέλη του αγωγού που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ.

«Και από γεωστρατηγική άποψη βλέπετε πώς εμείς (η Βουλγαρία) τιμωρούμε την Αυστρία και την Ουγγαρία όποτε θέλουμε», πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρώην πρωθυπουργός.

Τον Οκτώβριο του 2023, το βουλγαρικό κοινοβούλιο εισήγαγε ειδικό φόρο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream ύψους 10 ευρώ ανά MWh.

Αυτός δεν εφαρμόστηκε αποτελεσματικά και καταργήθηκε τον Δεκέμβριο, λόγω της απειλής της Ουγγαρίας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν.

Η Αυστρία συνεχίζει να εμποδίζει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Σένγκεν, με τις δύο χώρες να εντάσσονται στην ευρωπαϊκή ζώνη χωρίς συνοριακούς ελέγχους, μόνο για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια τους μόλις στις 31 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κόμμα GERB του Μπορίσοφ κυβέρνησε τη Βουλγαρία τους τελευταίους εννέα μήνες, στο πλαίσιο του άτυπου φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού με το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB)» και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας DPS.

Σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, η διακοπή του Turkish Stream μπορεί να ωφελήσει μόνο την Ελλάδα.

«Προκειμένου να προδώσουμε τα συμφέροντα της Βουλγαρίας υπέρ της Ελλάδας, ακόμη και σήμερα μπορούμε να καταθέσουμε πρόταση για τη διακοπή του Balkan Stream (το όνομα που χρησιμοποιεί ο Μπορίσοφ όταν αναφέρεται στη συνέχιση του Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας). Οι στρόφιγγες βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Ο αγωγός αποτελεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα στη Βουλγαρία, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικής έρευνας με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον μεγάλο ρόλο του Κρεμλίνου στην κατασκευή της εγκατάστασης. Ο Μπορίσοφ έχει κατηγορηθεί ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησής του (2017-2021) η Βουλγαρία παρέδωσε τον έλεγχο του έργου φυσικού αερίου στο Κρεμλίνο.

Το θέμα του Turkish Stream αποδεικνύεται αμφιλεγόμενο, καθώς η Βουλγαρία εισέρχεται εκ νέου στο σπιράλ της πολιτικής κρίσης λόγω της αποτυχίας της κυβερνητικής εναλλαγής.

Τον Ιούνιο, οι Βούλγαροι θα πρέπει να ψηφίσουν στις έκτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε τρία χρόνια, καθώς και στις ευρωεκλογές.

«Σήμερα οι συνάδελφοι μπορούν να καταθέσουν απόφαση για τη διακοπή του Balkan Stream (Turkish Stream), επειδή ο αγωγός είναι 100% βουλγαρικός. Είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αποφάσεις. Προτείνω είτε να τον σταματήσουμε είτε να τον πουλήσουμε», δήλωσε ειρωνικά ο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν εθνική προδοσία.

Η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream μέσω της Βουλγαρίας τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2020, αφού κατασκευάστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια, με το ρωσικό φυσικό αέριο να ρέει προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και από εκεί στην Αυστρία.

Η Βουλγαρία συνεισέφερε 1,3 δισ. ευρώ για το έργο, τα μισά από τα οποία έχουν ήδη επιστραφεί από τα τέλη διέλευσης.

Από το 2025, η βουλγαρική διαδρομή του Turkish Stream θα είναι το μοναδικό σημείο εισόδου του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στην ΕΕ, λόγω της αναμενόμενης αναστολής της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που εισέρχονται σήμερα στη Βουλγαρία από την Ελλάδα προέρχονται από τη Ρωσία.

«Από σήμερα, ισχυρίζομαι ότι εισέρχονται στη Βουλγαρία μεταξύ 8 και 10 εκατομμυρίων (κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα). Όσο κι αν δεν αρέσει στους συναδέλφους (από τον συνασπισμό PP-DB), υπάρχουν μόνο ρωσικά μόρια (αερίου) στους αγωγούς αερίου μας», δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Euractiv

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας