Μενού Ροή
Τι σημαίνει η αναφορά Σκυλακάκη για έρευνες μόνο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και όχι πετρελαίου - Οι παλαιότερες επιφυλάξεις Μητσοτάκη για το Κατάκολο

του Αλέξανδρου Μπαρότσι

Τον Νοέμβριο του 2022 μια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε «παγώσει» την εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων. Επικαλούμενος την προστασία του περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός είχε στείλει μήνυμα ότι η κυβέρνηση στηρίζει μόνο τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όχι όμως και για πετρέλαιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει στην Πάτρα, ερωτηθείς από τα τοπικά μέσα ως προς το αν η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κατάκολο διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, είχε εκφράσει ευθέως τις επιφυλάξεις του.

«Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό κι αυτή τη στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν στο φυσικό αέριο», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός.

Την τότε δήλωση Μητσοτάκη ήρθε να μας θυμίσει οκτώ μήνες μετά, μια χθεσινή φράση του νέου υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο.

Διαβάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ, ανέφερε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει υποχρεώσει μεταξύ άλλων να υλοποιήσει στον τομέα των υδρογονανθράκων την «προώθηση της έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου». Η απουσία αναφοράς στην λέξη πετρέλαιο δεν πέρασε απαρατήρητη από την αγορά.

Όπως και τον Νοέμβριο ο Κυρ. Μητσοτάκης, έτσι και χθες ο κ. Σκυλακάκης δεν συμπεριέλαβε καθόλου το πετρέλαιο, γεγονός που μάλλον σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί οριστικά από το συγκεκριμένο καύσιμο.

Ένα ερώτημα βέβαια εδώ είναι τι θα συμβεί αν το γεωτρύπανο στο Κατάκολο εντοπίσει κοίτασμα πετρελαίου και μάλιστα αποδοτικότερο από εκείνο του φυσικού αερίου. Δεν θα το αντλήσει; Θα παραμείνει στο υπέδαφος;

Σημειωτέο ότι τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο δυνητικά αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή ανέρχονται σε 14.000.000 βαρέλια.

Ένα άλλο ερώτημα αφορά το ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει μια τέτοια τυχόν πολιτική και στο νέο κοίτασμα Έψιλον, στον Πρίνο, το οποίο επίσης προορίζεται για εξόρυξη πετρελαίου. Και επίσης τι θα κάνει η Exxon Mobil αν εντοπίσει κοίτασμα πετρελαίου στις θάλασσες της Κρήτης όπου και μελετά τα σεισμικά δεδομένα προκειμένου να πάρει εντός του 2024 την τελική επενδυτική απόφαση; Δεν θα το εξορύξει;

Τα ζητήματα αυτά θα αποσαφηνιστούν στην πορεία όταν και ο νέος ΥΠΕΝ θα αρχίσει να ξεδιπλώνει την πολιτική του και θα φανεί κατά πόσο αποτελεί επίσημη γραμμή της κυβέρνησης η εγκατάλειψη των ερευνών για πετρέλαιο και η στροφή αποκλειστικά στο φυσικό αέριο, καθώς επίσης σε ποιο βαθμό είναι τεχνικά εφικτό, όπως και τι παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν.

Οι επενδυτικές αποφάσεις των πετρελαϊκών που κάνουν έρευνες στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης και του Ιονίου, δηλαδή Exxon Mobil, Energean και Helleniq Energy, αναμένονται μέσα στο 2024, για την εκτέλεση των δοκιμαστικών γεωτρήσεων.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου ώστε το πρώτο γεωτρύπανο μετά από πολλές δεκαετίες να επιστρέψει στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Και ο λόγος γίνεται για το χερσαίο block των Ιωαννίνων, την πλέον ώριμη παραχώρηση που έχει μισθώσει η Energean.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας