Μενού Ροή
Bloomberg για την "ανωτέρα βία" της Gazprom: Δεν υπάρχει λογική εξήγηση των κινήσεων του Κρεμλίνου - Επιστολή και στην RWE

Σαν ένα σήμα ότι οι χαμηλές ροές φυσικού αερίου θα συνεχιστούν και μετά τις 21 Ιουλίου ερμηνεύουν ειδικοί του χώρου της ενέργειας την κίνηση της Gazprom να επικαλεστεί λόγω ανωτέρας βίας για την μη τήρηση των συμβολαίων της με τις γερμανικές εταιρείες UNIPER και RWE.

Ένας άλλος αναλυτής μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg επισήμανε ότι «το Κρεμλίνο ρίχνει μπάλες κάθε μέρα και πρέπει να τις απαντήσουμε, προσπαθούμε να βρούμε έναν λογικό τρόπο να τις κατανοήσουμε, αλλά δεν υπάρχει». Πρόσθεσε δε ότι ότι η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η Gazprom χρειάστηκε χρόνο για να κηρύξει ανωτέρα βία επειδή έπρεπε πρώτα να κόψει τις προμήθειες σύμφωνα με μια εντολή του Κρεμλίνου και μετά να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να προστατεύσει την εταιρεία από την ευθύνη.

Η ανακοίνωση

Η Gazprom κήρυξε ανωτέρα βία σε αρκετούς ευρωπαίους αγοραστές φυσικού αερίου, μια κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να διατηρήσει περιορισμένα τις προμήθειες, ενισχύοντας τη δέσμευση της Ρωσίας στην ενέργεια της περιοχής.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου -- ο οποίος είχε ήδη περιορίσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και έκλεισε τον κύριο αγωγό του για συντήρηση νωρίτερα αυτό το μήνα -- ανέφερε σε επιστολή του στις 14 Ιουλίου ότι η νομική ρήτρα ίσχυε για τις προμήθειες τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για την ειδοποίηση, είπαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Η Gazprom παραδίδει λιγότερο φυσικό αέριο από ό,τι παρήγγειλαν πελάτες τον περασμένο μήνα, με την εταιρεία να αναφέρει προβλήματα σε τουρμπίνες στον κεντρικό αγωγό της προς την Ευρώπη που καταλήγει στη Γερμανία. Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης μειωθεί αφού ένα από τα δύο κύρια σημεία εισόδου στα σύνορα με τη Ρωσία έκλεισε λόγω του πολέμου.

«Είναι σαν ένα σήμα ότι οι χαμηλές ροές θα μπορούσαν να συνεχιστούν για περισσότερο από την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης», δήλωσε ο Trevor Sikorski, επικεφαλής φυσικού αερίου, άνθρακα και άνθρακα στην Energy Aspects Ltd.

Πότε δηλώνεται ανωτέρα βια

Οι εταιρείες συνήθως δηλώνουν ανωτέρα βία όταν ένα απρόβλεπτο γεγονός όπως μια πυρκαγιά ή μια φυσική καταστροφή τις εμποδίζει να συμμορφωθούν με τις συμβάσεις. Η αναδρομική ενεργοποίηση της νομικής ρήτρας είναι «το λιγότερο ασυνήθιστο», είπε ο Σικόρσκι, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους αγοραστές να αμφισβητήσουν την ειδοποίηση και να ζητήσουν αποζημίωση.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα την κίνηση. Η Gazprom δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο. Μεταξύ των εταιρειών που έλαβαν την ειδοποίηση της Gazprom είναι οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας Uniper SE και RWE AG.

Η μονάδα εξαγωγών της Gazprom ισχυρίστηκε «ανωτέρα βία αναδρομικά για προηγούμενες και τρέχουσες ελλείψεις στις παραδόσεις φυσικού αερίου», είπε η Uniper. «Θεωρούμε ότι αυτό είναι αδικαιολόγητο και απορρίψαμε επισήμως τον ισχυρισμό περί ανωτέρας βίας».

Η RWE επιβεβαίωσε ότι έλαβε την ειδοποίηση, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες ή τη νομική θέση της εταιρείας.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ευρώπη βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά, κλιμακώνοντας την ενεργειακή κρίση

«Αυτή η κίνηση μπορεί να ακούγεται αρκετά περίεργη, γιατί πρώτα απ' όλα ένα γεγονός ανωτέρας βίας που δηλώνεται από έναν πωλητή υποτίθεται ότι είναι πέρα ​​από τον έλεγχο του πωλητή, κάτι που είναι αμφισβητήσιμο δεδομένου του επιπέδου οπλισμού του αερίου από την αρχή της σύγκρουσης», είπε ο Jean. -Christian Heintz, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Wideangle LNG και πρώην έμπορος.

Το χρονικό

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας άρχισαν να μειώνονται τον Μάιο, όταν ένα από τα κύρια σημεία εισόδου έκλεισε για να διασφαλιστεί η ασφάλεια μετά την εισβολή των δυνάμεων σε βασικό σταθμό συμπίεσης. Οι αποστολές περιορίστηκαν περαιτέρω τον περασμένο μήνα, με την Gazprom να επικαλείται τεχνικά προβλήματα με τους αεριοστρόβιλους, ένας από τους οποίους είχε αποκλειστεί στον Καναδά μετά από επισκευές λόγω κυρώσεων.

Ενώ ο Καναδάς έχει δηλώσει ότι θα κυκλοφορήσει το εξάρτημα, η κίνηση μπορεί να σηματοδοτήσει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιστραφεί ο στρόβιλος πριν από τις 21 Ιουλίου, όταν ο αγωγός Nord Stream πρόκειται να ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του, δήλωσε ο Jonathan Stern, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Οξφόρδης για Ενεργειακές Μελέτες.

«Μπορεί επίσης η ρωσική κυβέρνηση να είναι στην ευχάριστη θέση να αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη και να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική κατάσταση ως πρόσχημα για να μην επαναφέρει τις ροές», είπε ο Στερν.

Η Gazprom δεν αποκαλύπτει τους όρους των συμβολαίων της, αλλά οι περισσότερες από τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες της στην Ευρώπη έχουν συνήθως ελάχιστους όγκους και μέγιστους όγκους που είναι υποχρεωμένη να παραδίδει -- ανά μήνα, ανά τρίμηνο και πάνω από ένα χρόνο. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μικρή μεταβολή τη Δευτέρα.

Απρόβλεπτο

Είναι πιθανό η Gazprom να χρειάστηκε χρόνο για να κηρύξει ανωτέρα βία επειδή έπρεπε πρώτα να κόψει τις προμήθειες σύμφωνα με μια εντολή του Κρεμλίνου και μετά να προσπαθήσει να βρει έναν τρόπο να προστατεύσει την εταιρεία από την ευθύνη, δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικής του Παρισιού.

Η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 1,5% εάν ο επόμενος χειμώνας είναι κρύος και η περιοχή δεν λάβει προληπτικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ είδε το Bloomberg. Ο αντίκτυπος του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι μεταξύ 0,6% και 1% εάν η διακοπή συμπίπτει με έναν μέσο χειμώνα.

Επιπλέον, οι ενέργειες της Ρωσίας δεν είναι προβλέψιμες, είπε ο Bros. «Το Κρεμλίνο ρίχνει μπάλες κάθε μέρα και πρέπει να τις απαντήσουμε, προσπαθούμε να βρούμε έναν λογικό τρόπο, αλλά δεν υπάρχει».

Η Gazprom θα μπορούσε πράγματι να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου λίγο μετά τη συντήρηση του Nord Stream για να αποδείξει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λάθος και να κερδίσει περισσότερα έσοδα, δείχνοντας έτσι «ποιος είναι αυτός που έχει την εξουσία, και σε αυτήν την περίπτωση είναι δυστυχώς το Κρεμλίνο», είπε ο Bros. .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας