Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υπέγραψαν η κρατική εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας και ο ισπανικός ενεργειακός όμιλος Repsol, με στόχο την αύξηση της παραγωγής στη βορειοδυτική περιοχή της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων των δύο εταιρειών.
Ο πρόεδρος της PDVSA, Έκτορ Ομπρεγκόν, δήλωσε σε εκδήλωση στο κυβερνητικό μέγαρο ότι η συμφωνία περιλαμβάνει νέες δυνατότητες εξερεύνησης στην ανατολική όχθη της λίμνης Μαρακαΐμπο, όπου οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη μέσω της κοινοπραξίας Petroquiriquire.
Η συγκεκριμένη κοινοπραξία εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει περίπου 20.000 βαρέλια ημερησίως ελαφρού αργού πετρελαίου στην παραγωγή, αυξάνοντας τη σημερινή μέση παραγωγή των περίπου 40.000 βαρελιών ημερησίως.
Το επιπλέον πετρέλαιο θα διοχετευθεί στο διυλιστήριο Paraguana στην πολιτεία Φαλκόν, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας ενεργειακής τροφοδοσίας και της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Repsol είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την PDVSA για την επανάκτηση επιχειρησιακού ελέγχου των περιουσιακών της στοιχείων στη χώρα, με στόχο την τριπλασιασμένη παραγωγή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και τη βελτίωση των μηχανισμών πληρωμών.
Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας, που επιτρέπει σε διεθνείς εταιρείες να επανεκκινήσουν ή να επεκτείνουν δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.
Πηγή: Reuters