Στην έκδοση του νέου κανονισμού ρυμούλκησης των πλοίων LNG που προσεγγίζουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη νήσο Ρεβυθούσα προχώρησε ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύοντας τα εχέγγυα ασφάλειας σε κρίσιμες εγκαταστάσεις
Ουσιαστικά, ο ΔΕΣΦΑ θέσπισε κανόνες που βελτιώνουν ουσιαστικά την ασφάλεια των ρυμουλκήσεων σε μια εθνικής σημασίας εγκατάσταση, όπως επιτάσσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του ΠΔ 83/2022 για τις ρυμουλκήσεις κτλ. Μετά από την κίνηση αυτή η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων εξέφρασε τη ικανοποίησή της σημειώνοντας ότι “οι συγκεκριμένοι κανόνες επιβάλουν τη συμμόρφωση τόσο με το εθνικό θεσμικό πλαίσιο όσο και τα διεθνή πρότυπα που τηρούνται από αντίστοιχες εγκαταστάσεις.
"Τα μέλη της Ένωσής μας δηλώνουν για μια ακόμη φορά την σταθερή τους προσήλωση σε κάθε μέτρο και κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει την ασφάλεια στον χώρο της ρυμούλκησης και, κατ΄ επέκταση, συνεισφέρει ουσιωδώς στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα, του θαλασσίου περιβάλλοντος και των λιμενικών εγκαταστάσεων" τονίζεται σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι επιπλέον επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2035, για την περαιτέρω ανανέωση του στόλου των ρυμουλκών, ναυαγοσωστικών, αντιρρυπαντικών και πλοίων υποστήριξης υπεράκτιων εγκαταστάσεων, απαιτούνται για την ασφάλεια λιμένων, επιβατών και ναυτικών, με βάση όσα αναφέρθηκαν στο πρόσφατο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών – Αντιρρυπαντικών, που πραγματοποιήθηκε στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, από τον πρόεδρο της Παύλο Ξηραδάκη. Χαρακτηριστικά ο κ, Ξηραδάκης τόνισε ότι μέχρι το 2035 αναμένεται σε συνεργασία και με τα ελληνικά ναυπηγεία να ανανεωθεί το 61% του υφιστάμενου στόλου ρυμουλκών μια συνολική επένδυση ύψους 600 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο στόλος στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 120 πλοία.
Η ασφάλεια
Στο μεταξύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας στις ελληνικές θάλασσες και τα λιμάνια που πλέον αποτελούν σημείο διεθνούς ενδιαφέροντος έχει παίξει το νέο πλαίσιο με το ΠΔ του 2022. Όπως αναφέρθηκε, μετά την παρέλευση σχεδόν 2 ετών από την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, κανένα λιμάνι δεν έμεινε χωρίς ρυμουλκά, δεν υπήρξε ούτε ένα πλοίο που να μην εξυπηρετήθηκε, από τα περίπου 12.000 πλοία που προσέγγισαν το 2024 στα ελληνικά λιμάνια, ενώ 44 σύγχρονα ρυμουλκά προστέθηκαν στον στόλο εκ των οποίων 11 είναι νεότευκτα με το πιο προηγμένο σύστημα πρόωσης.
Ο κ. Ξηραδάκης τόνισε ότι «πετύχαμε να έχουμε σύγχρονα ρυμουλκά στα περιφερειακά λιμάνια, όπως στην Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο στα μεγάλα λιμάνια όπως στο Πειραιά και την Θεσσαλονίκη. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «έχουμε ρυμουλκά με ισχυρά συστήματα πυρόσβεσης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σε όλη την επικράτεια για την άμεση κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοία, εγκαταστάσεις αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Πλέον ο στόλος των ρυμουλκών έχει αδιαμφισβήτητα ισχυρότερη πυροσβεστική δυνατότητα από τον στόλο της κρατικής πυροσβεστικής υπηρεσίας και καλό θα ήταν να συζητήσουμε άμεσα την ένταξη του στο πρόγραμμα της πολιτικής προστασίας».
Η ασφάλεια των ρυμουλκήσεων στα λιμάνια που έχουν εκδώσει κανονισμούς ρυμούλκησης έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως τονίσθηκε στο συνέδριο. Όμως θα πρέπει όλα τα λιμάνια να εκδώσουν κανονισμούς ρυμούλκησης προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου και να θωρακίσουν την ασφάλεια τους.
Συμφωνία και Μνημόνιο Συνεργασίας για το Μέλλον του Κλάδου
Στο πλαίσιο του συνεδρίου κι εν όψει του μεγάλου στοιχήματος για τον εκσυγχρονισμό του στόλου με όρους εθνικης προστιθέμενης αξίας, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών και Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, του γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas και του ναυπηγικού ομίλου Onex, για την κατασκευή 20 νέων ρυμουλκών,τα οποία θα ενισχύσουν τον ελληνικό στόλο.
Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου ONEX κ. Πάνο Ξενοκώστα, τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ της ελληνικής ναυτιλίας και του διεθνούς ναυπηγικού κλάδου, και επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα πρωτοπόρος στις ναυπηγικές και ναυτιλιακές εξελίξεις.
Μάλιστα, ο Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Shipyards & Technologies, με αφορμή το συνέδριο, παρουσίασε τη στρατηγική επιτυχία της ONEX στην αναβίωση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας από το 2018-2019 μέχρι σήμερα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Από το 2018, οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και αποδείξαμε εμπράκτως ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει δυναμικά στο χάρτη των διεθνών ναυπηγείων, παρά τις αντιξοότητες.» Σήμερα, όπως είπε, τα ναυπηγεία της ONEX (Σύρου και Ελευσίνας) έχουν δεχτεί περισσότερα από 720 πλοία για επισκευές, αποφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια σε εξαγωγικά έσοδα και δημιουργώντας εκατοντάδες άμεσες και χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας. «Μόνο ο επισκευαστικός κλάδος συνεισφέρει πλέον σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ», σημείωσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Ξενοκώστας, εε συμφωνίες που έχουν ήδη συναφθεί με διεθνείς οίκους (Robert Allan, MAN, Schottel), η ONEX δρομολογεί την παραγωγή 20 υπερσύγχρονων ρυμουλκών IMO Tier III Ready, με δυνατότητες λειτουργίας σε περιβάλλον LNG και LPG, πυρόσβεσης και αντιρρύπανσης, τα οποία τοποθετούν τη χώρα στην αιχμή της διεθνούς ναυπηγικής αγοράς. Το πρώτο ρυμουλκό αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του τον Νοέμβριο του 2025. «Δεν ανακυκλώνουμε χρήμα. Φέρνουμε φρέσκο συνάλλαγμα στη χώρα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας μέσα από διεθνή ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ONEX. Παράλληλα, ανέλυσε το χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει ετοιμάσει η ONEX, παρέχοντας δυνατότητες απόκτησης των πλοίων είτε με πλήρη ιδιοκτησία είτε με performance-based leasing, ώστε να διευκολυνθούν μικρότερες εταιρείες που θέλουν να εκσυγχρονίσουν τον στόλο τους.
Αθανάσιος Λιάγκος: Τα λιμάνια να προχωρήσουν στους νέους κανονισμούς ρυμούλκησης
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ίδιο συνέδριο ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και πρωην διευθύνων σύμβουλος των ΟΛΠ και ΟΛΘ και με τεράστια εμπειρία στη λιμενική βιομηχανία κ. Αθανάσιος Λιάγκος, σημείωσε ότι η ΕΛΙΜΕ έχει συνάψει και Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ένωση των Πλοιοκτητών Ρυμουλκών για την βελτίωση των κανονισμών ρυμούλκησης στα λιμάνια. Πρόσθεσε ότι η πρόβλεψη του π.δ. 83/2022 για την εκ μέρους των φορέων διοίκησης των λιμένων έκδοση κανονισμών ρυμούλκησης είναι κάτι που ισχύει σε όλα σχεδόν τα λιμάνια πανευρωπαϊκά και όχι μόνο. Είναι δηλ. κοινή πρακτική σε όλο τον κόσμο που στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι και ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις λιμενικές υπηρεσίες (2017/352), προβλέπει την δυνατότητα των φορέων διοίκησης των λιμένων να θεσπίζουν πρόσθετες απαιτήσεις, πέραν δηλ. εκείνων που ισχύουν ή εκείνων προβλέπει η νομοθεσία κάθε Κράτους, για λόγους ασφάλειας και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Λιάγκο, ο αριθμός των φορέων που έχουν εκδώσει κανονισμό ρυμούλκησης δεν είναι ακόμη ικανοποιητικός. Νομίζω τόνισε «ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κανονισμός ρυμούλκησης, λόγω της εξειδίκευσής του σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λιμανιού, μπορεί να περιλάβει στοιχεία (π.χ. απομείωση απαιτούμενης ελκτικής δύναμης λόγω ιδίων ελκτικών δυνατοτήτων ενός πλοίου) που θα τον καθιστούν ευμενέστερο και ακριβέστερο έναντι των μαθηματικών τύπων του διατάγματος που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν».
Στο ίδιο συνέδριο ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πλοηγών κ. Γιώργος Καμήλος ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της πλοηγικής υπηρεσίας ενώ τόνισε ότι έχουν έρθει σύγχρονα ρυμουλκά στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το γεγονός αυτό συντελεί στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ρυμουλκικών υπηρεσιών και γενικότερα στην ασφάλεια των λιμένων.
Βασίλης Κικίλιας: Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα επικαιροποιήσει, μέσα στις επόμενες μέρες, τα πρωτόκολλα ελέγχου των κανονισμών ασφαλείας τα οποία θα διέπουν τις υποχρεώσεις των φορέων διαχείρισης λιμένων και των ρυμουλκήσεων.