Μενού Ροή
Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης: Πότε ανάβει μηχανές η νέα μονάδα αερίου των ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας, γιατί θα αργήσει να μπει στο σύστημα

Το 2026 στοχεύει να ανεβάσει στροφές και να μπει στην πρίζα, τουλάχιστον πιλοτικά, η νέα υπερσύγχρονη μονάδα αερίου των ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Αλεξανδρούπολη, ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο σύστημα μεταφοράς αερίου θα εισέλθει το 2027, βάσει του σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ.

Πρόκειται για μια μονάδα (επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ) που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται μια ανάσα από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB ενώ ταυτόχρονα θα είναι ικανή να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται πως στην εξαγορά του 20% , αντί 27 εκατ. ευρώ, των μετοχών της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου για την υπό κατασκευή της μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, προχώρησε το 2024 η ΔΕΗ, ανεβάζοντας το μετοχικό κεφάλαιο από το 51% στο 71% .

Πλέον, η μετοχική σύνθεση της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης»  διαμορφώνεται ως εξής: ΔΕΗ με ποσοστό 71% αποκτώντας καταστατική πλειοψηφία και ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 29%.

Η ευέλικτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση προκειμένου να διατηρείται σε ευστάθεια το σύστημα ηλεκτρισμού η οποία τίθεται σε κίνδυνο από την στοχαστικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες, πιο δύσκολος έλεγχος της έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο που απειλείται με υπερφόρτωση).

Ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία, διευρύνοντας και το γεωστρατηγικό αποτύπωμα του project.

Οι εργασίες για να υλοποιηθεί η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη ονομαστικής ισχύος 840MW και με συντελεστή απόδοσης 63%, πατούν γκάζι με το project να έχει μπει για τα καλά στις ράγες, με μερικές βέβαια τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Ο ΔΕΣΦΑ

Με βάση το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033 του ΔΕΣΦΑ, η έναρξη λειτουργίας του έργου (η σύνδεσή του δηλαδή με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ΕΣΦΑ)  είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ίσως και Μάιο του 2027, ενώ ο τρέχων προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 12,81 εκατ. ευρώ.

 Πάντως, από την πλευρά της εταιρείας εκτιμάται πως ο νέος σταθμός μέχρι το α’ εξάμηνο του 2026 θα είναι έτοιμος να τεθεί σε εμπορική λειτουργία ενώ για τον σκοπό αυτό έχει συναφθεί και δανειακή σύμβαση με πιστωτικό ίδρυμα. Η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη σύνδεση της μονάδας με το ΕΣΦΑ, να επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα.

Το project εισήλθε σε τροχιά υλοποίησης τον Φεβρουάριο του 2023 και στόχος είναι μέχρι τις αρχές του 2026 να έχει μπει σε δοκιμαστική λειτουργία, με τις μηχανές να φουλάρουν σταδιακά.

Πράσινη μονάδα με το βλέμμα και στο υδρογόνο

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, η μονάδα θα έχει συντελεστή απόδοσης 63%, δηλαδή χαμηλότερο κόστος και κατανάλωση καυσίμου, καθώς και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μικτό καύσιμο.

Ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να καίει υδρογόνο σε μείγμα έως και 50% και έτσι θα είναι από τις πρώτες μονάδες στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργήσει με μείγμα καυσίμου φυσικού αερίου και πράσινου Η2, με περιεκτικότητα σε Η2 μέχρι 50% κατ’ όγκο.

Στρατηγικό σημείο

Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ισχύος 840 MW τοποθετείται σε στρατηγικό σημείο (στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης), σε περιοχή δηλαδή που σταυροδρόμι και δίοδο υποδομών εφοδιασμού με φυσικό αέριο αλλά και δίκτυα διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων μέσω των οποίων θα μπορεί να εξάγεται ηλεκτρική ενέργεια προς τη Βουλγαρία, τη Β.Μακεδονία, τη Σερβία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στον νέο σταθμό θα τοποθετηθούν ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα.

Η μονάδα θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East). Αναμένεται να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών σε 1400 MW για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1700 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας