Μενού Ροή
Συναγερμός στο ΥΠΕΝ: Επί τάπητος “χειρουργικές” επεμβάσεις στη σχέση ΦοΣΕ - ΑΠΕ - χονδρεμπορικής αγοράς

Δράσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων στρέβλωσης στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς λόγω των χαμηλών τιμών. έχει θέσει επί τάπητος η κυβέρνηση. Ειδικά έχει θέσει στο “μικροσκόπιο” τις προσφορές των ΦοΣΕ στην αγορά της Επόμενης Μέρας ( DAM,), που λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, δίνουν τον τόνο, σε πολλές περιπτώσεις. των χονδρεμπορικών τιμών.

Στο πλαίσιο, αυτό, τη Δευτέρα σε ευρύτατη σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας με τη συμμετοχή του Υπουργού ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του ΑΔΜΗΕ της ΡΑΑΕΥ εξετάστηκε η λειτουργία των ΦοΣΕ (Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης) και τα βάρη που επιφέρουν στην αγορά από τον τρόπο που λειτουργούν.  

Να σημειωθεί ότι οι ΦοΣΕ, συχνά από μεγάλους παίκτες, εκπροσωπούν χαρτοφυλάκια μικρών παραγωγών ΑΠΕ προκειμένου να διασφαλίσουν για λογαριασμό τους υψηλότερες αποδόσεις και να  περιορίσουν το ρίσκο της αυτόνομης συμμετοχής στην αγορά,

Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε το πώς θα αντιμετωπιστεί το στο θέμα της διαφοράς στις  προσφορές φορτίου, που αρχικά παρουσιάζουν στην Αγορά Επόμενης Μέρας (DAM) και στη συνέχεια προωθούν στην πραγματική αγορά, με αποτέλεσμα να εισπράττουν τελικά την αυξημένη τιμή που δημιουργείται στην αγορά. Δηλαδή, σε κάποιες περιπτώσεις οι ΦοΣΕ ρίχνουν στο σύστημα παραγωγή ΑΠΕ, η οποία δεν πουλήθηκε στην αγορά Επόμενης Ημέρας, ενώ άλλες φορές δηλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα και βάζουν μικρότερη, με αποτέλεσμα να “παρεμβαίνουν” στις τιμές. Ουσιαστικά οι ΦοΣΕ αποσπούν κέρδη από “ρύθμιση’ τιμών όταν περνά στο σύστημα ποσότητα ΑΠΕ, η οποία δεν πωλήθηκε στη Day-Ahead Market.

Επίσης, όπως αναφέρεται, οι ΦΟΣΕ με τον τρόπο που κινούνται στην αγορά DAM, συχνά, συγκρατούν τις χονδρεμπορικές τιμές   λίγο πάνω από τα 0 ευρώ/MWh. Με δεδομένο, όμως, ότι πολλά έργα έχουν Συμβάσεις Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης), που όμως αναστέλλονται όταν η DAM έχει μηδενικές τιμές για τουλάχιστον δύο ώρες, δημιουργείται ένα “τεχνητό” κέλυφος, που επιτρέπει το να “τρέξει” η ενίσχυση. Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο ο Ειδικός Λογαριασμός για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που ενισχύει τα σχετικά έργα, δεν έχει αρκετά έσοδα, λόγω των τιμών, κι έτσι να συσσωρεύει οφειλές για τις ταρίφες ενίσχυσης που καταβάλλει.

Οι “αστοχίες” αυτές  βέβαια έχουν και συνέπειες, ωστόσο οι ποινές για τις αποκλίσεις υπολογίζονται σε χρονικό περιθώριο ενός μήνα, οπότε  οι ΦοΣΕ έχουν το χρόνο να να “διορθώνουν” τις αποκλίσεις και να αποφεύγουν πρόστιμα. 

Στο φόντο αυτό, πλέον, το ΥΠΕΝ εξετάζει το πώς οι ΦοΣΕ θα τυγχάνουν μιας πιο αυστηρής διαδικασίας κυρώσεων ώστε να σταματήσουν στρεβλώσεις της αγοράς. 

Το μήνυμα Σκυλακάκη

Τα θέματα, πάντως, για τη λειτουργία της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα αλλά και το πώς θα περάσει στον καταναλωτή η υπεραξία της πράσινης ενέργειας είναι στο επίκεντρο του ΥΠΕΝ. 

Όπως ανέφερε μιλώντας, χθες,  στον ΣΚΑΪ ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι ΑΠΕ μας επιτρέπουν να έχουμε αφθονία φθηνής ενέργειας, αλλά είναι στοχαστικές. Κατ' επέκταση, αν κάποια στιγμή πέφτει η ζήτηση, όπως την άνοιξη, με ταυτόχρονη μεγάλη προσφορά, τότε υπάρχει κίνδυνος και χρειάζονται περικοπές ή αποθήκευση.

"Δουλεύουμε πολύ στην αποθήκευση, αλλά χρειάζεται και η απόκριση της ζήτησης, δηλαδή να την μεταφέρουμε εκεί που οι τιμές είναι φθηνές", σχολίασε. Βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το δυναμικό τιμολόγιο που επιτρέπει τιμολόγηση ανά ώρα μαζί με τον έξυπνο μετρητή.

"Μέχρι τότε μας προβληματίζει τι θα κάνουμε με τη δυνατότητα που έχουμε για τα 1,5 εκατ. νοικοκυριά με νυκτερινό τιμολόγιο, το οποίο πλέον δεν είναι επίκαιρο λόγω ζήτησης", ανέφερε ο υπουργός.

Στόχος του υπουργείου είναι να φέρει πολύ ταχύτερα το δυναμικό τιμολόγιο και να εξακριβώσει ποιες ακριβώς είναι οι ώρες που πρέπει να προσφέρονται φθηνές τιμές μέσω του νυκτερινού τιμολογίου.

"Πρέπει να το βάλουμε να έρχεται με ακρίβεια κοντά στη ζήτηση γιατί υπάρχουν περίοδοι όπως το καλοκαίρι που έχεις υψηλότερη ζήτηση και τουρισμό το μεσημέρι, άρα θέλει προσοχή", πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι "χρειάζονται και εξαγωγές, κάτι που απαιτεί μεταρρυθμίσεις στην αγορά τις οποίες συζητάμε. Έχουν να κάνουν και με τη ζήτηση των άλλων, διότι αν έχουν αρνητικές τιμές τότε πρέπει να πληρώσουμε, όπως κάναμε κάποιες μέρες τον Απρίλιο. Πρόκειται για ένα σύστημα για δύσκολους λύτες", κατέληξε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας