Μενού Ροή
Βόμβα Βεστάγκερ για παράνομες κινέζικες επιδοτήσεις και σε αιολικά στην Ελλάδα

Νέα έρευνα σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, για επιδοτήσεις που έλαβαν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, ξεκινάει η Κομισιόν στην τελευταία της δράση κατά κατασκευαστών προϊόντων καθαρής τεχνολογίας στην Κίνα.

Η Επιτροπή θα εξετάσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, επισήμανε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Margrethe Vestager.

Η Vestager δεν κατονόμασε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σε κείμενο της ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Επιτροπή διερευνά ήδη εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και λέει ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι επωφελούνται από επιδοτήσεις.

Ο Βεστάγκερ θα πει ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο συστηματική προσέγγιση.

"Και πρέπει να το κάνουμε πριν να είναι πολύ αργά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε τι συνέβη στους ηλιακούς συλλέκτες να συμβαίνει ξανά σε ηλεκτρικά οχήματα, στα αιολικά ή στα βασικά τσιπ", ανέφερε το κείμενο της ομιλίας της.

Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες της ΕΕ έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον στο μπλοκ, αλλά οι Κινέζοι κατασκευαστές κατασκευάζουν γρήγορα περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς από το 2022. Όσον αφορά τους ηλιακούς συλλέκτες, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν πάνω από το 90% της αγοράς της ΕΕ.

Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα διέπεται από τον κανονισμό της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος επέτρεψε στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογήσει εάν οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ξεκίνησε δύο έρευνες για το εάν οι Κινέζοι πλειοδότες σε δημόσιο διαγωνισμό για ένα πάρκο ηλιακής ενέργειας στη Ρουμανία είχαν επωφεληθεί υπερβολικά από επιδοτήσεις.

Η πρώτη έρευνά της για ξένες επιδοτήσεις έληξε όταν η κινεζική εταιρεία κατασκευής τρένων CRRC Qingdao Sifang Locomotive αποσύρθηκε από βουλγαρικό διαγωνισμό για ηλεκτρικά τρένα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας