Μενού Ροή
Πηγή φωτογραφίας: ENEA
Εντυπωσιακά αποτελέσματα από φωτοβολταϊκά σε καλλιέργεια με φύκια από την Enel

Φωτοβολταϊκό σε φύκια; Κι όμως! Η ιταλική ερευνητική υπηρεσία ENEA και η Enel Green Power, η μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ιταλικής εταιρείας κοινής ωφελείας Enel, ανέπτυξαν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την παραγωγή μικροφυκών για χρήση σε τρόφιμα, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

«Το εργοστάσιο, που μόλις ολοκληρώθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο ENEA στο Portici της Νάπολης, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της ENEA και της Enel Green Power, επιτρέπει την ετήσια παραγωγή περίπου 30 κιλών αποξηραμένων φυκιών σε επιφάνεια 40 τ.μ. και ισχύος των 7 kW», δήλωσε η ιταλική ερευνητική ομάδα. Το σύστημα επιτρέπει την καλλιέργεια σε φύκια υψηλής εμπορικής αξίας, από €100/kg έως €600/kg για φαρμακευτική ή καλλυντική χρήση, μέσω ενός πλήρως συστήματος καλλιέργειας ενσωματωμένο στην ηλιακή ενέργεια.

Ο τρόπος λειτουργίας

Τα φύκια ευδοκιμούν σε ένα υγρό μέσα σε διάφανου γυάλινους σωλήνες κάτω από φωτοβολταϊκά, που προστατεύονται όμως από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αυτές οι μονάδες βρίσκονται σε δύο παράλληλες κατακόρυφες σειρές και αλληλοσυνδέονται για να σχηματίσουν ένα ελατήριο που διευκολύνει την κυκλοφορία του υγρού.

Χάρη στη φωτοσύνθεση που προκαλείται από την ηλιακή ενέργεια και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, τα μικροφύκη αναπτύσσονται μέσα στο υγρό μέχρι να φτάσουν σε πυκνότητα και κατάσταση ωρίμανσης τέτοια ώστε να μπορούν να συλλεχθούν.

Καλύτερη απόδοση από τις παραδοσιακές καλλιέργειες

Τα φύκια μας επιτρέπουν να εκμεταλλευόμαστε την ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο καλύτερα από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, καθώς έχουν μεγαλύτερη φωτοσυνθετική απόδοση», δήλωσε η Carmine Cancro, ερευνήτρια στο εργαστήριο Smart Grid and Energy Networks ENEA στο Ερευνητικό Κέντρο Portici. «Επιπλέον, έχουν υψηλή περιβαλλοντική αξία καθώς καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα, μετατρέποντάς το σε βιομάζα μέσω της φωτοσύνθεσης και απελευθερώνοντας καθαρό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα». Σύμφωνα με την ερευνήτρια το σύστημα αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα φωτοβολταϊκά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας