Μενού Ροή
Σε πλήρη λειτουργία δύο νέα αιολικά πάρκα της Iberdrola σε Δυτική Μακεδονία και Βοιωτία (Video) - Οι προκλήσεις και η καινοτομία

Άρτεμις Μάντη

Δυναμικά «παρών» στην ελληνική αγορά ΑΠΕ συνεχίζει να δηλώνει ο ισπανικός κολοσσός Iberdrola. Πρόσφατα έβαλε στην «πρίζα» και το αιολικό πάρκο πάρκο Askio II ισχύος 37,8 (MW) στην Δυτική Μακεδονία.

Το αιολικό πάρκο αυτό συμπληρώνει ουσιαστικά το Askio III ισχύος 50,4 MW, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2022. Η συνολική επένδυση και στα δύο έργα ήταν κοντά στα 100 εκατ. Ευρώ, αφήνοντας χρήματα και στην τοπική κοινωνία. Από αυτά τα αιολικά πάρκα κατά τη διάρκεια της κατασκευής αλλά και της λειτουργίας δημιουργήθηκαν 282 θέσεις εργασίας, ενώ επενδύθηκαν στην περιοχή της Κοζάνης και της Εορδαίας 2,2 εκατ. Ευρώ σε νέες υποδομές.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Askio II αποτελείται από εννέα ανεμογεννήτριες Vestas V150, η καθεμία με χωρητικότητα 4,2 MW, ύψος 105 μέτρων. Και τα δύο έργα Askio συνδέονται στο ίδιο σημείο δικτύου, με συνολική ετήσια παραγωγή περίπου 180 GWh.

 

Tα «αγκάθια» της κατασκευής

Η μορφολογία του εδάφους δυσκόλεψε και την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Τα έργα Askio έχουν κατασκευαστεί σε ορεινή περιοχή σε υψόμετρο 1.500 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Για την μεταφορά των ανεμογεννητριών στους στενούς και απότομους δρόμους, χρειαζόταν τεχνολογία ανύψωσης λεπίδων. Αυτό περιλαμβάνει ένα ειδικό ρυμουλκούμενο που μπορεί να περιστρέφει και να γέρνει κάθετα τις λεπίδες κατά τη μεταφορά, διασφαλίζοντας ότι τα εξαρτήματα μπορούν να μετακινηθούν κατά μήκος των υπαρχόντων στενών δρόμων και αποφεύγοντας την ανάγκη για πρόσθετες εργασίες κατασκευής.

Η καινοτομία

Παράλληλα, η εταιρεία έθεσε σε λειτουργία και το αιολικό πάρκο Ροκάνι ισχύος 18 MW που βρίσκεται στην περιοχή της Βοιωτίας. Η εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με 3 ανεμογεννήτριες Vestas V162 ισχύος 6 MW η κάθε μία και πρόκειται για τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες τουρμπίνες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, σε ύψος 205 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Σύμφωνα με την εταιρεία το νέο πάρκο θα μπορεί να παράγει καθαρή ενέργεια για 20.000 οικογένειες.

Υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα - Η πρωτιά

Η Iberdrola, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 2007 με αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Δωδεκανήσου, δεσμεύεται να αναπτύξει ανταγωνιστική ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Με την ολοκλήρωση των έργων η Iberdrola διαθέτει πλέον 421 MW λειτουργικής ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Η Iberdrola είναι ο ξένος όμιλος με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική ισχύ στην Ελλάδα -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας