Στην ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση στρέφεται η Anna Creek Station, η μεγαλύτερη κτηνοτροφική μονάδα στον κόσμο, στη Νότια Αυστραλία, με στόχο να περιορίσει το υψηλό κόστος λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ντίζελ και να ενισχύσει την ενεργειακή αξιοπιστία των εγκαταστάσεών της.
Η κτηνοτροφική μονάδα, ιδιοκτησίας της Williams Cattle Company, εκτείνεται σε έκταση περίπου 23.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου σε 3 εκατομμύρια γήπεδα ράγκμπι.
Για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών εγκαταστάθηκε ένα υβριδικό μικροδίκτυο, το οποίο συνδυάζει φωτοβολταϊκά, μπαταρίες αποθήκευσης και εφεδρική ηλεκτροπαραγωγή.
Το έργο υλοποίησε η αυστραλιανή εταιρεία MyEnergy Engineering, που ειδικεύεται σε ενεργειακά συστήματα για απομακρυσμένες και εκτός δικτύου περιοχές.
Το νέο σύστημα καλύπτει τις ανάγκες της κεντρικής εγκατάστασης και της κατοικίας, μεταξύ άλλων για τον κλιματισμό, την ψύξη, τον εξοπλισμό της κουζίνας, τις τηλεπικοινωνίες και τις υπόλοιπες βασικές υποδομές.
Φωτοβολταϊκά 49 kW και σύστημα αποθήκευσης
Το μικροδίκτυο διαθέτει φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 49 kW, μπαταρίες λιθίου και εξοπλισμό μετατροπής και διαχείρισης ενέργειας.
Η ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες αποτελούν πλέον την κύρια πηγή ηλεκτροδότησης, ενώ οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής με καύσιμο ντίζελ διατηρούνται ως εφεδρική λύση σε περιόδους χαμηλής ηλιοφάνειας ή αυξημένης ζήτησης.
Παράλληλα, το σύστημα διαθέτει δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου, περιορίζοντας την ανάγκη για συχνές τεχνικές επισκέψεις σε μια εγκατάσταση που βρίσκεται σε εξαιρετικά απομονωμένη περιοχή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της MyEnergy Engineering, Ciaram Granger, ανέφερε ότι η εγκατάσταση αποτέλεσε σημαντική τεχνική πρόκληση, λόγω της απόστασης και των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών.
«Όλα έπρεπε να σχεδιαστούν με μεγάλη ακρίβεια, καθώς δεν μπορούσαμε απλώς να προμηθευτούμε επιπλέον υλικά ή εξοπλισμό από μια κοντινή περιοχή», σημείωσε.
Το έργο στην Anna Creek αποτελεί ένα από τα επτά συστήματα απομακρυσμένης ηλεκτροδότησης που εγκατέστησε η MyEnergy για τη Williams Cattle Company στη βόρεια Νότια Αυστραλία, στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος άνω του 1,5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.
Η νέα επιδότηση ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά
Η επένδυση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση προχωρά στη διεύρυνση του Small-scale Renewable Energy Scheme (SRES), αυξάνοντας το ανώτατο όριο για τις επιλέξιμες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις από 100 kW σε 1 MW.
Η αλλαγή αναμένεται να μειώσει περίπου κατά 20% το αρχικό κόστος εγκατάστασης για εμπορικά, βιομηχανικά και αγροτικά κτίρια.
Για ένα σύστημα 250 kW, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η έκπτωση μπορεί να φτάσει περίπου τα 68.000 δολάρια Αυστραλίας, ενώ για εγκατάσταση 500 kW μπορεί να ανέλθει σε περίπου 136.000 δολάρια.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ιδιαίτερα από επιχειρήσεις, αγροτικές μονάδες και βιομηχανίες με υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, η MyEnergy προειδοποιεί ότι η σημαντική αύξηση των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει υπερπροσφορά πιστοποιητικών STC, πιέζοντας προς τα κάτω την τιμή τους και περιορίζοντας ενδεχομένως το πραγματικό όφελος της επιδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση στην Anna Creek δείχνει ότι τα υβριδικά μικροδίκτυα μπορούν να αποτελέσουν πρακτική λύση για απομακρυσμένες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μειώνοντας την εξάρτηση από το ντίζελ και ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία.
Πηγή: pv-magazine