Νέα ώθηση στην ανάπτυξη καινοτόμων έργων ανανεώσιμης ενέργειας επιχειρούν να δώσουν οι Φιλιππίνες, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει ειδική δημοπρασία για αγροβολταϊκά και έργα που συνδυάζουν φωτοβολταϊκά με υδατοκαλλιέργειες.
Η νέα διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Green Energy Auction (GEA) και θα αποτελέσει την ένατη δημοπρασία του προγράμματος (GEA-9). Τα υπουργεία Ενέργειας και Γεωργίας έχουν ήδη εξετάσει το σχέδιο μνημονίου συνεργασίας που θα διέπει τη διαδικασία, ενώ η δημοσίευση των επίσημων όρων του διαγωνισμού τοποθετείται στο τέταρτο τρίμηνο του 2026.
Στόχος είναι η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων, υποαξιοποιούμενων ή ανεκμετάλλευτων εκτάσεων και υδάτινων πόρων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, χωρίς να υποβαθμίζεται η γεωργική και αλιευτική δραστηριότητα.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ενέργειας, ο συνδυασμός των ανανεώσιμων πηγών με τη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια μπορεί να δημιουργήσει έργα που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τις τοπικές οικονομίες.
Στο στόχαστρο 25 GW ΑΠΕ έως το 2035
Η GEA αποτελεί ανταγωνιστικό πρόγραμμα δημοπρασιών για ιδιώτες επενδυτές και αποτελεί βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
Οι Φιλιππίνες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τις δημοπρασίες GEA-6 έως GEA-9 μέσα στην επόμενη διετία, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη δημοπράτηση 25 GW νέας ισχύος από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035.
Η GEA-7, που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, θα αφορά φωτοβολταϊκά σε στέγες, επίγεια φωτοβολταϊκά πάρκα και πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας προετοιμάζει ξεχωριστή δημοπρασία για μη διασυνδεδεμένες περιοχές, με στόχο την ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αντικαταστήσουν υφιστάμενους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ντίζελ.
Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αφορά αρχικά 20 νησιά και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2027.
Σχεδόν 4 GW τα φωτοβολταϊκά
Η ηλιακή ενέργεια παρουσιάζει ήδη ισχυρή ανάπτυξη στις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), το 2025 εγκαταστάθηκαν 899 MW νέων φωτοβολταϊκών, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 3.892 MW.
Η νέα δημοπρασία επιχειρεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά, αξιοποιώντας την ίδια έκταση τόσο για ενεργειακή παραγωγή όσο και για γεωργική ή υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα.
Η επιλογή αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική των Φιλιππίνων για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με παράλληλη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και των τοπικών οικονομιών.
Πηγή: pv-magazine