Μενού Ροή
Κίνα
Κίνα: Νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας 4,4 GWh στην Εσωτερική Μογγολία για τη στήριξη των ΑΠΕ
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Η Κίνα επιταχύνει την ανάπτυξη μεγάλων έργων αποθήκευσης ενέργειας, με την πόλη Ουλαντσάμπ (Ulanqab) στην Αυτόνομη Περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας να επιλέγει πέντε εταιρείες για την κατασκευή νέων μονάδων συνολικής ισχύος 1,1 GW και χωρητικότητας 4,4 GWh.

Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Ουλαντσάμπ, αφορά την ανάπτυξη πέντε ανεξάρτητων σταθμών αποθήκευσης διάρκειας τεσσάρων ωρών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν στις περιοχές Chahar Right Rear Banner και Siziwang Banner.

Τα έργα θα έχουν ισχύ είτε 200 MW με χωρητικότητα 800 MWh είτε 300 MW με χωρητικότητα 1.200 MWh. Οι εγκαταστάσεις θα συνδεθούν με τρεις μεγάλους υποσταθμούς υψηλής τάσης 500 kV, ενισχύοντας τη δυνατότητα απορρόφησης της αυξανόμενης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο από τα έργα, ισχύος 300 MW/1.200 MWh, αναλαμβάνει η Datang (Siziwang Banner) Wind Power Co. Ltd. και θα συνδεθεί με τον υποσταθμό Ruisheng. Παράλληλα, η China Resources Runke New Energy Co. Ltd. θα υλοποιήσει ένα από τα έργα ισχύος 200 MW/800 MWh που θα συνδεθούν στον υποσταθμό Sudun.

Τα υπόλοιπα έργα ανατέθηκαν στις εταιρείες Ulanqab Herui New Energy Co. Ltd., Inner Mongolia Yuantongda New Energy Investment Co. Ltd. και Shanghai Chaowei Chineng Energy Co. Ltd., οι οποίες θα αναπτύξουν αντίστοιχες μονάδες αποθήκευσης στους υποσταθμούς Hongliang και Sudun.

Υποχρεωτική η τεχνολογία σταθεροποίησης του δικτύου

Ιδιαίτερη σημασία έχει η απαίτηση των κινεζικών αρχών όλα τα έργα να διαθέτουν τεχνολογία grid-forming, δηλαδή προηγμένα συστήματα αποθήκευσης που μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές μπαταρίες που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μετατόπιση της κατανάλωσης ενέργειας, οι μονάδες grid-forming μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες όπως ρύθμιση συχνότητας, υποστήριξη τάσης και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου, λειτουργίες ιδιαίτερα κρίσιμες όσο αυξάνεται η συμμετοχή των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, οι αρχές της Ουλαντσάμπ δίνουν προτεραιότητα σε τεχνολογίες αποθήκευσης μεγάλης διάρκειας, όπως η αποθήκευση πεπιεσμένου αέρα, οι μπαταρίες ροής βαναδίου και οι μπαταρίες ιόντων νατρίου, περιορίζοντας την αποκλειστική εξάρτηση από τις συμβατικές μπαταρίες φωσφορικού λιθίου-σιδήρου (LFP).

Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα έως το τέλος του 2027, ενώ προβλέπεται να κατασκευαστούν σε μία ενιαία φάση, χωρίς τεμαχισμό ή σταδιακή ανάπτυξη.

Η επιλογή της Ουλαντσάμπ δεν είναι τυχαία, καθώς η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Εσωτερικής Μογγολίας, με μεγάλη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Η νέα υποδομή αποθήκευσης αναμένεται να βελτιώσει την ενσωμάτωση της πράσινης ηλεκτροπαραγωγής στο δίκτυο, να περιορίσει τις απώλειες από περικοπές παραγωγής και να ενισχύσει την κάλυψη των περιόδων υψηλής ζήτησης.

Η επένδυση των 4,4 GWh εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της Κίνας για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας υποδομών αποθήκευσης, καθώς η χώρα επιδιώκει να αυξήσει τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό της σύστημα και να διασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία και σταθερότητα στο δίκτυο.

Πηγή: pv-magazine

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας