Σε διαδικασία θέσπισης υποχρεωτικού συστήματος πιστοποίησης για τον εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης βρίσκονται οι Φιλιππίνες, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.
Στις 25 Μαΐου 2026, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας των Φιλιππίνων (DTI) δημοσίευσε σχέδιο διοικητικής απόφασης που προβλέπει την υποχρεωτική πιστοποίηση φωτοβολταϊκών πλαισίων, μετατροπέων (inverters), συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), διατάξεων ταχείας απενεργοποίησης (rapid shutdown devices), ρυθμιστών φόρτισης και φωτοβολταϊκών καλωδίων.
Η πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση σε περιστατικά ασφάλειας που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται με ηλιακά συστήματα, όπως υπερθέρμανση φωτοβολταϊκών πάνελ, ηλεκτρικές πυρκαγιές λόγω ελαττωματικών καλωδιώσεων ή μετατροπέων, εκρήξεις μπαταριών, ζημιές από λανθασμένες εγκαταστάσεις και κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας κατά τη λειτουργία και τη συντήρηση.
Σύμφωνα με το DTI, η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα ανέδειξε την ανάγκη θέσπισης σαφών τεχνικών προτύπων, απαιτήσεων ασφαλείας και ρυθμιστικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή και αξιόπιστη εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν τόσο για τα εγχώρια παραγόμενα όσο και για τα εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα Εθνικά Πρότυπα των Φιλιππίνων που επιβλέπει το Γραφείο Προτύπων των Φιλιππίνων (Bureau of Philippine Standards – BPS). Το πλαίσιο θα καλύπτει τόσο τις οικιακές όσο και τις εμπορικές εφαρμογές.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης διαδικασίες ανάκλησης προϊόντων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Εφόσον το BPS διαπιστώσει ότι κάποιο προϊόν δεν πληροί τις απαιτήσεις, ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας θα υποχρεούται να το αποσύρει από την αγορά εντός 15 ημερών από τη σχετική ειδοποίηση.
Με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, μόνο προϊόντα που φέρουν το σήμα ασφαλείας PS Safety Mark και την πιστοποίηση ICC θα μπορούν να διατίθενται στην αγορά των Φιλιππίνων.
Παράλληλα, κατασκευαστές, συναρμολογητές και εισαγωγείς θα επιβαρύνονται με τέλη επιθεώρησης, ελέγχων, δοκιμών και αδειοδότησης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν ή να ανακαλούν τις άδειες λειτουργίας τους, ενώ το BPS θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τις άδειες που έχουν ανακληθεί ή αποσυρθεί.
Μετά τη δημοσίευση του σχεδίου πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή φορέων του κλάδου, μεταξύ των οποίων η εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Meralco και η εθνική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν προθεσμία 60 ημερών για να υποβάλουν σχόλια και προτάσεις, ενώ προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την προσαρμογή της αγοράς μετά την οριστική υιοθέτηση των νέων κανόνων.
Οι Φιλιππίνες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα φωτοβολταϊκά πάνελ, κυρίως από την Κίνα. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Ember, η χώρα εισήγαγε 4 GW κινεζικών φωτοβολταϊκών πλαισίων κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2026. Τα στοιχεία των τελωνείων δείχνουν συνεχή αύξηση των καθαρών εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη που προμηνύει ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Η εγκατεστημένη ισχύς οικιακών και εμπορικών φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες έχει ήδη φθάσει περίπου τα 1,3 GW, έναντι 721 MW στις αρχές του 2025.
Την ίδια ώρα αναπτύσσεται και η εγχώρια παραγωγή, με τη σιγκαπουριανή εταιρεία Gstar να λειτουργεί ήδη δύο μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκών συνολικής δυναμικότητας 2 GW ετησίως.
Πηγή: pv-magazine