Η Πολωνία βρίσκεται σε πορεία να φτάσει σε συνολική ισχύ 59,1 GW από ηλιακή ενέργεια έως το τέλος του 2035, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής εταιρείας συμβούλων GlobalData.
Η GlobalData προβλέπει ότι το 2025 η χώρα θα προσθέσει 3,7 GW ηλιακής ισχύος, ανεβάζοντας το συνολικό επίπεδο στα 24,9 GW, με παρόμοιες ετήσιες προσθήκες τα έτη 2026–2028. Η τάση επιβράδυνσης αναμένεται στις αρχές της δεκαετίας του 2030, με τις ετήσιες εγκαταστάσεις να μειώνονται σε 3,2 GW το 2034 και 3,1 GW το 2035.
Με βάση αυτή την πορεία, η Πολωνία θα ξεπεράσει τα 30 GW το 2026, τα 40 GW το 2030 και τα 50 GW το 2033, φτάνοντας κοντά στο όριο των 60 GW το 2035. Κατά την ίδια περίοδο, η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, καλύπτοντας περίπου το 65% από τα 91,5 GW ανανεώσιμης ισχύος στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα υποστηριχθεί από μεγάλα έργα παραγωγής, τη συνεχιζόμενη επέκταση της διανεμημένης παραγωγής και μηχανισμούς δημοπρασιών στο πλαίσιο του Νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο αναλυτής ενέργειας της GlobalData, Mohammed Ziauddin, τόνισε ότι το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος παρέχει μακροπρόθεσμη ορατότητα για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, ενώ οι επενδύσεις του κρατικού διαχειριστή συστήματος Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. είναι κρίσιμες για την ενσωμάτωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μεταβλητής παραγωγής.
Παρά την τρέχουσα σημαντική παρουσία του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα, η παραγωγή από άνθρακα αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 32,2 GW το 2024 σε 20,5 GW το 2035, ενώ η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα συμβάλουν στη διαφοροποίηση της παραγωγής και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, υποστηρίζοντας τους στόχους αποανθρακοποίησης της χώρας.
Πηγή: pv-magazine