Η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα, νερό και ενέργεια αυξάνεται ραγδαία. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι έως το 2050 η ζήτηση τροφίμων θα αυξηθεί πάνω από 50%, η ενέργεια έως και 19% και το νερό κατά 30%. Οι τρεις αυτοί τομείς είναι στενά αλληλένδετοι, γεγονός που καθιστά αναγκαίες ολοκληρωμένες λύσεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται το Project Nexus στην Καλιφόρνια. Το καινοτόμο έργο καλύπτει χιλιόμετρα αρδευτικών καναλιών με φωτοβολταϊκά πάνελ, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη: παραγωγή καθαρής ενέργειας, περιορισμό εξάτμισης νερού κάτω από τον καυτό ήλιο και μείωση της ανάπτυξης υδρόβιων ζιζανίων. Παράλληλα, το ίδιο το νερό λειτουργεί ως φυσικό «ψυκτικό» για τα πάνελ, αυξάνοντας την απόδοσή τους.
Το έργο, με προϋπολογισμό 20 εκατ. δολάρια, θα μπορούσε να παράγει έως 1,6 MW ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με το SFGATE. Πέρα από τα ενεργειακά οφέλη, τα «ηλιακά κανάλια» δεν δημιουργούν τις ίδιες αντιδράσεις για χρήση γης που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς αξιοποιούν ήδη υπάρχουσες υποδομές και μπορούν να συνδεθούν ευκολότερα στα τοπικά δίκτυα.
«Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής θα μας αναγκάσουν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Αυτού του τύπου τα έργα ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας», τόνισε η ερευνήτρια Brandi McKuin. Αν και τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν μετά από έναν χρόνο λειτουργίας, οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι το έργο κινείται εντός στόχων.
Το Project Nexus δεν είναι το πρώτο τέτοιου είδους. Στην Αριζόνα, από πέρυσι λειτουργεί φωτοβολταϊκό κανάλι που παράγει ενέργεια για την Κοινότητα Ινδιάνων του ποταμού Gila, προσφέροντας εναλλακτική λύση σε έργα που συχνά έρχονται σε σύγκρουση με ιθαγενείς πληθυσμούς. «Γιατί να διαταράξουμε ιερές εκτάσεις, όταν μπορούμε να τοποθετήσουμε τα πάνελ πάνω από τα κανάλια και να έχουμε πιο αποδοτική παραγωγή;» δήλωσε ο David DeJong, διευθυντής του Pima-Maricopa Irrigation Project.
Αν και τα πιλοτικά έργα παράγουν λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα μεγάλα ηλιακά πάρκα, το δυναμικό τους είναι τεράστιο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι η κάλυψη των 8.000 μιλίων καναλιών και υδραγωγείων που ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ με φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να αποδώσει πάνω από 25 GW ενέργειας, ενώ θα εξοικονομούσε δεκάδες δισεκατομμύρια γαλόνια νερού από εξάτμιση.
Πηγή: oilprice