Μενού Ροή
μπαταρία
Επενδυτικό κύμα: Οι επενδυτές στην μπαταρία-αποθήκευση διευρύνουν ραγδαία το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο στη Ρουμανία
Google Logo ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ENERGYMAG.GR ΩΣ ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ GOOGLE

Σε ένα επιταχυνόμενο επενδυτικό κύμα, εταιρείες στη Ρουμανία συνδυάζουν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών (Battery Energy Storage Systems – BESS) με φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά ή αιολικά, ή κατασκευάζουν αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται ονόματα όπως R.Power, Hidroelectrica, Engie και άλλοι μεγάλοι παίκτες.

Τα τελευταία νέα για επενδύσεις σε BESS στη Ρουμανία δείχνουν ότι αυτή η τεχνολογία εξελίσσεται σε έναν ακόμη πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, παράλληλα με την αιολική ενέργεια. Για αρκετά χρόνια, την πρωτοκαθεδρία είχαν τα φωτοβολταϊκά (συμπεριλαμβανομένων των “prosumers” – ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας), ενώ ανερχόμενο πεδίο αποτελεί η γεωθερμική ενέργεια. Η κυβέρνηση διαθέτει κίνητρα για τις μπαταρίες τόσο σε επίπεδο νοικοκυριών όσο και σε μεγάλη κλίμακα.

Η επένδυση σε BESS, είτε σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές είτε ως αυτόνομες εγκαταστάσεις, επιτρέπει εισόδημα από τις υψηλές διαφορές τιμών χονδρικής ενέργειας στην ημερήσια αγορά — ιδιαίτερα χρήσιμες όταν εμφανίζονται τιμές μηδενικές ή αρνητικές.

R.Power – 127 MW αυτόνομο BESS

  • Η εταιρεία R.Power, με έδρα την Πολωνία και παρουσία σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ρουμανία, διαθέτει στο ευρωπαϊκό pipeline της πάνω από 17,5 GW αποθήκευσης – πάνω από το ήμισυ του συνόλου της ανάπτυξής της.
  • Στη Ρουμανία έχει ήδη πάνω από 1,2 GW ανεξάρτητων έργων BESS σε ανάπτυξη.
  • Εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. € για την κατασκευή ενός αυτόνομου συστήματος 127 MW (διάρκεια δύο ώρες, δηλαδή 254 MWh) στην περιοχή Scornicești, νομού Ολτ, δυτικά του Βουκουρεστίου — έργο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR). Στόχος ολοκλήρωσης: περίπου ένας χρόνος.

Μέχρι τα μέσα Μαΐου, η Ρουμανία είχε εγκατεστημένη ισχύ baterías 240,7 MW και συνολική χωρητικότητα 404,9 MWh  .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας